شناسایی ۱۰ مورد مبتلاشدن به وبا در ۶ ماهه نخست سال

آنی غذا: وزارت بهداشت از شناسایی ۱۰ مورد مبتلاشدن به وبا در کشور طی شش ماه ابتدایی امسال آگاهی داد که ۹ نفر از مبتلایان به عنوان موارد وارده از سایر کشورها طبقه بندی شده اند و همین طور هیچ موردی از فوت گزارش نشده است.
به گزارش آنی غذا به نقل از ایسنا، بنابر اعلام مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، از ابتلای سال جاری تا پایان شهریور ماه، ۱۰ مورد دچار وبا در ۵ استان کشور شناسایی شده اند و هیچ مورد فوتی به سبب مبتلاشدن به بیماری وبا طی این مدت گزارش نشده است. ۱۰ مورد شناسایی شده در فاصله زمانی ۲۵ مرداد تا ۷ شهریور ماه شناسایی شده اند.
برمبنای بررسی های انجام شده، ۹۰ درصد موارد مبتلاشدن که معادل ۹ نفر از مبتلایان است، به عنوان موارد وارده از سایر کشورها طبقه بندی شده اند و فقط یک مورد، انتقال محلی «ویبریوکلرا» انجام شده است. روش تشخیص در تمام مبتلایان با «کشت مدفوع» بوده و ایزوله شناسایی شده در تمام بیماران با تشخیص قطعی وبا، ویبریوکلرا O۱ سروتایپ اوگاوا بوده است. ۹ نفر از مبتلایان به بیماری وبا، ملیت ایرانی دارند و یک نفر ملیت افغانستانی دارد.
موارد وارده وبا عبارت است از عفونت مشکوک یا قطعی وبا که در خارج از واحد مراقبت کسب شده باشد، و مستندات اپیدمیولوژیک به دست آمده بوسیله بررسی مورد، یا مستندات میکروبیولوژیک، یا هردو، این مساله را تایید کند.
موارد «وارده وبا» به ۲ نوع «موارد وارده از سایر کشورها» و «موارد وارد از داخل کشور» تقسیم بندی می شود؛ موارد وارده از سایر کشورها، مواردی که عفونت در کشور دیگری کسب شده است. همین طور موارد وارده از داخل کشور، عفونت در یک واحد مراقبت دیگر ولی در داخل کشور کسب شده است.
مورد انتقال محلی وبا عبارت است از عفونت مشکوک یا قطعی وبا که در همان واحد مراقبتی که بیمار شناسایی شده، کسب شده باشد.
بنابر اعلام مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، وبا (Cholera) یک عفونت اسهالی حاد است که بدنبال خوردن آب یا غذای آلوده به باکتری ویبریوکلرا ایجاد می شود. این بیماری اساسا با دسترسی ناکافی به آب شرب ایمن و سیستم جمع آوری فاضلاب نامناسب ارتباط دارد. بیماری از سرایت پذیری بالایی برخوردارست. بااینکه اغلب افراد آلوده علایم بالینی نداشته یا علایم خفیف دارند و می توانند با موفقیت درمان شوند، اما در مواردی نیز بدنبال بروز علایم اسهال حاد آبکی شدید می تواند با مرگ و میر و ناتوانی بالایی توام و در عرض چند ساعت منجر به مرگ بیمار شود.
همین طور باتوجه به شرایط جمعیت و منطقه درگیر این امکان را دارد که به سرعت گسترش یابد. بیماری هنوز در دنیا به عنوان یک تهدید برای سلامت عمومی جوامع شمرده می شود. طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت، میزان بروز اسهال حاد آبکی و بیماری وبا طی سالهای اخیر از روند افزایشی برخوردار بوده است. از تاریخ ۱ ژانویه تا ۲۸ جولای ۲۰۲۴، ۳۰۷هزار و ۴۳۳ مورد مبتلاشدن به وبا و مرگ ۲هزار و ۳۲۶ نفر به سبب مبتلاشدن به این بیماری در ۲۶ کشور از ۵ منطقه سازمان بهداشت جهانی گزارش شده که بیشترین موارد گزارش شده مربوط به منطقه مدیترانه شرقی بوده است.
بیماری وبا در کشور در گروه بیماریهای مشمول گزارش تلفنی فوری قرار دارد، نظام مراقبت وبا، نظام مراقبت مبتنی بر مراکز ارائه خدمات سلامت “Health Facility-Based Surveillance” بوده و با هر دو روش سندرمیک و اتیولوژیک اجرا می شود.
اجزاء اصلی نظام مراقبت این بیماری شامل شناسایی دقیق و به هنگام بیماران با تابلو بالینی سندرم اسهال حاد آبکی، نمونه گیری از موارد مشکوک به وبا، انجام بررسی آزمایشگاهی به روش کشت جهت شناسایی موارد قطعی مبتلاشدن و همین طور انجام تست های بررسی حساسیت ضد میکروبی در سویه های ویبریوکلرا در بیماران با تشخیص قطعی وبا، ارزیابی بیمار و ارزیابی محیط، انتشار اطلاعات به ذینفعان و شرکای برنامه است.

منبع: