به گزارش آنی غذا آغاز فصل بهار با حضور مردم در دل طبیعت همراه می باشد و این مورد گاها مشكلاتی را برای آن دسته از افراد به دنبال دارد كه علاقه وافری به استفاده از گیاهان در تهیه غذا دارند.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، كیانوش جهانپور سرپرست مركز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، اظهار داشت: با عنایت به اوضاع جوی و بارندگی های اخیر در فصل بهار رویش قارچ خودرو طبیعتاً افزایش یافته و بعضی از افراد امكان دارد از این قارچ ها استفاده و یا افرادی برای تأمین معاش به چیدن قارچ های خودرو و فروش آنها اقدام نمایند. وی با تاكید بر اینكه تشخیص قارچ سمی از قارچ خوراكی بر مبنای ظاهر برای اغلب افراد دشوار بلكه ناممكن است، اضافه كرد: در واقع معیار تشخیص دقیقی بر مبنای ظاهر وجود ندارد و متأسفانه بخشی از قارچ هایی كه در طبیعت بوده و افراد استفاده می نمایند سمی است و هر ساله صدها نفر مسموم و متأسفانه برخی از هموطنانمان در اثر مصرف این قارچ ها فوت می نمایند، تعدادی كاندید پیوند كبد می شوند و ده ها نفر هم گرفتار عوارض تأخیری ناشی از مصرف این قارچ ها می شوند. جهانپور با اشاره به اینكه مسمومیت های ناشی از مصرف قارچ بر اثر مصرف قارچ های غیرخوراكی و خودرو بوده، اظهار داشت: با عنایت به اینكه تشخیص این قارچ ها دشوار می باشد، اكیداً سفارش می شود از قارچ های خودرو و فله ای استفاده نشود و مردم از قارچ های دارای بسته بندی مشخص و مجوز بهداشتی استفاده كنند. وی تاكید كرد: خطر مسمومیت قارچ های سمی را هر سال داریم و اخطار آن هم داده شده و امسال هم با عنایت به نزولات آسمانی پیش بینی می شود رویش این قارچ ها در طبیعت بیشتر از سال های گذشته باشد و سفارش ما این است كه مردم فقط از قارچ های خوراكی مجاز عرضه شده در مكان های مجاز استفاده كنند. جهانپور در مورد علائم مسمومیت گوارشی ناشی از مصرف قارچ های سمی، اظهار داشت: تهوع، استفراغ، سرگیجه، دل درد، كاهش هشیاری، ضعف عضلانی، تشنج و زردی و…، از علائم این نوع مسمومیت است. پیشگیری از مسمومیت با قارچ های سمی – از مصرف قارچ های خودرو و یا جمع آوری شده توسط افراد عادی كه به صورت فله ای عرضه می شوند، خودداری كنید. – شناسایی انواع خوراكی قارچ از انواع سمی تنها بر مبنای خصوصیات ظاهری مانند شكل، رنگ، بو، قوام و مزه مشكل بوده و تنها توسط متخصصان و كارشناسان مجرب قارچ شناسی و گیاه شناسی امكان پذیر است. ازاین رو به سفارش های بعضی از افراد عادی در تشخیص انواع سمی از انواع خوراكی قارچ توجه نكنید. – مصرف قارچ ها توسط پرندگان و سایر جانوران اهلی و وحشی نشان دهنده غیر سمی بودن قارچ برای انسان نیست. – بعضی از روش ها و معیارهای سنتی مانند: تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، یا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیحی برای تشخیص عدم سمیت قارچ در همه موارد نیست. – هر چند در بعضی موارد حرارت بعضی از مواد سمی موجود در قارچ ها را از بین می برد، با این وجود بعضی از سموم موجود در قارچ ها مقاوم به گرما بوده و در اثر فرآیندهای آماه سازی غذا مانند: كباب كردن، آب پز كردن، سرخ كردن، بخار پز كردن قادر به تخریب كامل مواد سمی موجود در قارچ نیست. – در صورت بروز علائم و نشانه های گوارشی به صورت تأخیری (۱۲-۵ ساعت بعد از مصرف خوراكی قارچ)، هر چه سریع تر بیمار را به مركز درمانی تخصصی سم شناسی بالینی و مسمومیت ها منتقل كنید. – انتقال سریع بیمار مسموم به یك مركز درمانی تخصصی مسمومیت ها امكان درمان موفقیت آمیز را زیاد می كند و هر گونه تأخیر در این امر سبب افزایش احتمال شكست درمان و حتی مرگ بیمار می شود. ازاین رو با مشاهده علائم و نشانه های بالینی اولیه بخصوص از نوع تأخیری در فردی با سابقه مصرف خوراكی قارچ، از هرگونه خوددرمانی و درمان علامتی پرهیز نموده و بیمار را در اسرع وقت به بیمارستان منتقل نمائید. – در صورت امكان، نمونه باقی مانده قارچ مصرف شده توسط بیمار را برای شناسایی كادر پزشكی در بیمارستان به همراه داشته باشید.