آنی غذا: تب خونریزی دهنده کریمه کنگو مهم ترین و گسترده ترین بیماری ویروسی منتقل شونده بوسیله کنه است. این بیماری در بیش از ۳۰ کشور دنیا وجود داشته و در قاره های آفریقا، اروپا و آسیا اندمیک است.
به گزارش آنی غذا به نقل از ایسنا، میزان مرگ و میر این بیماری می تواند قابل توجه باشد؛ بطوریکه متوسط میزان کشندگی آن بین ۳۰ تا ۵۰ درصد تخمین زده شده است و برخی منابع حتی میزان آنرا تا ۸۰ درصد در زمان طغیان ها نیز گزارش کرده اند.
یکی از راه های انتقال بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو تماس با خون و ترشحات و لاشه دام آلوده در هنگام ذبح یا دوره زمانی کوتاهی بعد از ذبح است؛ به همین دلیل ذبح کنندگان، قصابان، کارگران کشتارگاه ها، دامداران، چوپانان، دامپزشکان و زنان خانه دار بدنبال تماس با دام تازه ذبح شده یا گوشت آلوده در معرض خطر مبتلاشدن به این بیماری هستند.
از نشانه های اولیه بیماری می توان به بروز ناگهانی تب، سردرد شدید، لرز و درد عضلانی اشاره نمود که بطور معمول بین ۳ تا ۱۳ روز بعد از تماس با ویروس (بسته به راه انتقال بیماری) در فرد ظاهر می شود، اشاره نمود. سپس علایم بیماری به سمت وخامت رفته و خونریزی در نقاط مختلف بدن بروز می کند.
بنابر اعلام دفتر مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت، از سال ۱۳۷۸ تا انتهای سال ۱۴۰۱، استان سیستان و بلوچستان با شناسایی ۹۴۹ مورد، خراسان رضوی ۱۷۹ مورد، کرمان ۱۰۴ مورد، اصفهان ۷۶ مورد و فارس ۶۸ مورد از موارد قطعی بیماری، بیشترین استانهای گزارش کننده موارد قطعی بیماری در کشور را ایجاد کرده اند.
مصرف فرآورده های حیوانی بصورت خام از نظر انتقال خیلی از بیماریها خطرناکست و افراد باید از مصرف گوشت و جگر خام اجتناب کنند. فرآورده دامی باید بصورت پخته مصرف شود تا مطمئن شویم عامل بیماری زا کاملا از بین رفته است. گوشت دام ذبح شده را باید پیش از قطعه قطعه کردن و مصرف، حداقل ۲۴ساعت در دمای ۴ درجه سانتیگراد در یخچال نگهداری کرد. جگر و سایر امعا و احشای دام نیز پیش از مصرف باید ۴۸ ساعت در دمای ۴ درجه سانتیگراد در یخچال باشد.
بنابر اعلام دفتر مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت، چالش های برنامه تب خونریزی دهنده کریمه کنگو شامل موارد زیر است:
– تامین ناکافی و عدم اختصاص بموقع اعتبارات برای اجرای برنامه مدیریت پیشگیری و کنترل بیماری
– نگهداری دام در مجاورت اماکن مسکونی در مناطق روستایی
– کشتار بدون مجوز و غیر بهداشتی دام در حاشیه شهرها
– ناکافی بودن اقدامات کنترلی دامپزشکی در کانون های آلوده دامی
– اطلاعات ناکافی دامپروران در اصول پیشگیری و کنترل بیماری
– مشارکت ضعیف سازمان های غیر دولتی و داوطلب در برنامه های کنترل و پیشگیری بیماری
– ناکافی بودن آموزش پزشکان در تشخیص بالینی بیماری در انسان به ویژه در مناطق با بروز کمتر بیماری
– تردد و نقل و انتقال بدون مجوز از مرزهای داخلی بین استانی و خارجی با کشورهای همجوار
– آگاهی ناکافی در تشخیص افتراقی علایم بالینی بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو با بیماری کووید۱۹ و عدم تشخیص و درمان بموقع بیماری توسط پزشکان
وضعیت بیماری تب کریمه کنگو در کشور در تصویر بالا قابل مشاهده می باشد. استان های هرمزگان، کرمان، سیستان و بلوچستان، گیلان، خراسان رضوی، اردبیل و خوزستان دارای بیشترین موارد مثبت این بیماری هستند.