تأثیر منفی تغییرات آب وهوایی بر میزان خواب

به گزارش آنی غذا خراسان رضوی بیشتر تحقیقاتی که به تأثیر تغییرات آب وهوایی بر زندگی انسان می پردازند، بر چگونگی تأثیر رویدادهای آب وهوایی شدید بر نتایج سلامت اقتصادی و اجتماعی در مقیاس وسیع متمرکز شده است؛ با این وجود تغییرات آب وهوایی امکان دارد تاثیر زیادی بر فعالیتهای اساسی روزانه انسان داشته باشد؛ همچون مجموعه ای از نتایج رفتاری، روان شناختی و فیزیولوژیکی که برای بهزیستی ضروری می باشد. در تحقیق جدیدی محققان گزارش کردند افزایش دمای محیط بر خواب انسان در سرتاسر جهان تأثیر منفی می گذارد.

به نقل از مدیکال نت، یافته های این گروه تحقیقاتی نشان داده است تا سال ۲۰۹۹ دمای غیربهینه زمین امکان دارد بین ۵۰ تا ۵۸ ساعت خواب را برای هر فرد در سال کم کند. علاوه بر این آنان دریافتند که تأثیر دما بر کاهش خواب خصوصا برای ساکنان کشورهای کم درآمد و همینطور افراد مسن و زنان به صورت قابل توجهی بیشتر است.

کلتون مینور، محقق دانشگاه کپنهاگ دانمارک، در این خصوص می گوید: نتایج ما نشان داده است خواب یک فرایند احیاگر ضروری برای سلامت و بهره وری انسان امکان دارد بر اثر هوای گرم تر کم شود. به منظور اتخاذ تصمیمات آگاهانه پیشران در مورد سیاست آب وهوایی لازم است که طیف کاملی از تاثیرات احتمالی آب وهوایی آینده را که از انتخاب های انتشار گازهای گلخانه ای اجتماعی امروزی توسعه پیدا می کند، در نظر بگیریم.

مدت هاست که روشن شده روزهای گرم سبب افزایش مرگ و میر و بستری شدن در بیمارستان و همینطور بدتر شدن عملکرد انسان می شود اما مکانیسم های بیولوژیکی و رفتاری زیربنای این تاثیرات به خوبی شناخته نشده است. داده های اخیر از ایالات متحده نشان داده است کیفیت خواب فردی در طول دوره های هوای گرم کاسته می شود اما هنوز چگونگی تأثیر نوسانات دما بر تغییرات نتایج خواب افرادی که در انواع آب وهوای جهانی زندگی می کنند، نامشخص باقی مانده است.

مینور بیان می کند: در این تحقیق ما نخستین مدرک در مقیاس سیاره ای را عرضه می دهیم که دمای گرمتر از حد متوسط خواب انسان را تحلیل می برد. ما نشان می دهیم که این تحلیل بیشتر با تاخیر در هنگام خواب افراد و با تعلل هنگام بیدار شدن در هوای گرم اتفاق می افتد.

برای انجام این پژوهش محققان از داده های ناشناس جهانی خواب که از مچ بندهای ردیابی خواب مبتنی بر شتاب سنج جمع آوری شد، استفاده کردند. این داده ها شامل هفت میلیون ثبت خواب شبانه بیشتر از ۴۷ هزار بزرگسال در ۶۸ کشور در تمام قاره ها به جز قطب جنوب بود. اندازه های در ارتباط با نوع مچ بندهای مورد استفاده در این تحقیق از قبل با معیارهای مستقل از خواب و بیداری مطابقت داشت.

نتایج این تحقیق نشان داد در شبهای بسیار گرم(بیش از ۳۰ درجه سانتیگراد یا ۸۶ درجه فارنهایت) خواب به صورت متوسط کمی بیشتر از ۱۴ دقیقه کاسته می شود. با افزایش دما احتمال خوابیدن کمتر از هفت ساعت هم بالا می رود.

مینور اظهار نمود: بدن ما برای حفظ دمای پایدار مرکزی خویش را تطبیق می دهد؛ همان چیزی که زندگی ما به آن بستگی دارد. با این وجود هر شب بدن ما بدون این که بیشتر ما آگاهانه بدانیم، کار قابل توجهی انجام می دهد. بدن با گشاد کردن رگ های خونی و افزایش جریان خون در دست ها و پاها گرما را از مرکز ما به محیط اطراف می فرستد.

وی اضافه کرد: به جهت اینکه بدن ما بتواند گرما را منتقل کند، محیط اطراف باید خنک تر از ما باشد.

مطالعات کنترل شده اولیه در آزمایشگاه های خواب نشان داد زمانی که دمای اتاق خیلی گرم یا خیلی سرد است، هم انسان و هم حیوانات بدتر می خوابند اما این تحقیق با نحوه عملکرد افراد در دنیای واقعی محدود شد؛ آنان دمای محیط خواب خویش را تغییر می دهند تا راحتتر باشند.

در تحقیق کنونی محققان دریافتند در روال های معمول زندگی افراد در سازگاری با دمای سردتر بیرون نسبت به شرایط گرم تر بسیار بهتر به نظر می رسند.

مینور می گوید: در فصل ها جمعیت شناسی و شرایط آب وهوایی مختلف دمای گرمتر بیرون از خانه به صورت مداوم خواب را تحلیل می برد و با افزایش آن میزان کاهش خواب هم به تدریج افزایش می یابد.

یکی از مشاهدات مهم این تحقیق این بود که به نظر می آید مردم کشورهای درحال توسعه بیشتر تحت تأثیر این تغییرات قرار می گیرند. این احتمال وجود دارد که شیوع بیشتر تهویه مطبوع در کشورهای توسعه یافته نقش داشته باشد اما محققان نتوانستند دلیل آنرا به صورت قطعی شناسایی کنند چونکه اطلاعاتی در مورد دسترسی به تهویه مطبوع میان افراد نداشتند.

محققان خاطرنشان کردند: از آنجاییکه شواهد قانع کننده ای دال بر تأثیر نابرابر گرم شدن دما بر کاهش خواب در سطح جهان کشف شده، تحقیقات جدید باید بخصوص جمعیت های صدمه پذیرتر بخصوص آن هایی را که در گرم ترین و از نظر تاریخی فقیرترین مناطق جهان زندگی می کنند، در نظر بگیرد.

در کار آینده گروه تحقیقاتی مایل است با دانشمندان آب و هوای جهانی، محققان خواب و عرضه دهندگان فناوری همکاری کند تا حوزه تحلیل های خواب و رفتار جهانی را به سایر جمعیت ها و زمینه ها تعمیم و گسترش دهد.

علاوه بر این آنان علاقمند به تحقیق روی تأثیر افزایش دمای هوای بیرونی بر نتایج خواب جمعیت های محبوس واقع در آب وهوای گرم هستند که شاید دسترسی محدودی به تهویه مطبوع داشته باشند.

این تحقیق توسط آژانس آموزش عالی و علوم دانمارک و صندوق تحقیقات مستقل دانمارک حمایت شده است.

یافته های این تحقیق در ۲۰ مه در مجله One Earth منتشر گردید.

منبع: