بعد از گذشت چهار روز از ابلاغ مصوبه ممنوعیت تور ترکیه، آژانس های مسافرتی از تبلیغ تور و فروش گشت ترکیه رسما منع شدند، اما فروش بلیت پرواز و سایر خدمات مسافرتی ترکیه متوقف نشده است.
به گزارش آنی غذا به نقل از ایسنا، سخنگوی وزارت کشور سه شنبه ۱۷ فروردین ماه، از تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا درباره اعمال محدودیت در ترددهای مسافرتی با کشور ترکیه اطلاع داد و اظهار داشت که وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لغو تور ترکیه را فوراً به کلیه شرکتهای گردشگری ابلاغ کند. آژانس های مسافرتی تا اختتام روز هفدهم فروردین ماه، با وجود «قید فوریت» دستوری در این راستا دریافت نکردند و حتی اعلام گردید که فروش خدمات سفر به ترکیه بدون ممانعت ادامه داشته باشد.
تصمیم کمیته امنیتی اجتماعی و انتظامی ستاد ملی مدیریت کرونا برای لغو تورهای ترکیه به دنبال درخواست وزیر بهداشت نیز درحالی صورت گرفت که پروازهای این مسیر بدون محدودیت برقرار ماند، هرچند قرار شد هلال احمر کنترل شدیدتری در مرزهای مشترک ایران و ترکیه داشته باشد.
پیگیری های ایسنا نشان داده است این دستور در روز هفدهم فروردین ماه به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی رسیده و مسؤول مربوطه نیز می گوید که همان روز هم به استان ها و تشکل های گردشگری ابلاغ گردیده است. با این وجود، تا روز هجدهم فروردین ماه دفاتر خدمات مسافرتی می گفتند دستوری در ارتباط با ممنوعیت تور ترکیه دریافت نکرده اند، هرچند در آژانس ها توری به نام ترکیه وجود ندارد و خدمات آن بصورت بلیت و هتل و معمولا بدون گشت عرضه می شود.
در روز چهارشنبه هجدهم فروردین ماه، سرانجام از اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران بخشنامه ای بصورت مکتوب بیرون آمد که با عنایت به مصوبه قرارگاه عملیاتی ستاد ملی کرونا با موافقت رئیس جمهور، دستور ممنوعیت هرگونه تبلیغ و برگزاری تور (گشت) مسافرتی و گردشگری به مقصد ترکیه تا اطلاع ثانوی را به تمام تشکل های در رابطه با دفاتر خدمات مسافرتی و آژانس های گردشگری ابلاغ کرده بود.
پیرو همین دستور، انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران شنبه ۲۱ فروردین ماه بخشنامه کرد: با عنایت به لغو نشدن پروازها در این راه (ترکیه) و نیاز مسافران به خدمات اقامتی و ترانسفر در کشور مذکور، دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی به منظور پیشگیری از سرگردانی مسافران در مقصد، مجاز به فروش خدمات مورد نیاز ایشان شامل هتل و ترانسفر فرودگاهی بوده و از هرگونه تبلیغ و فروش گشت و تور امتناع کنند.
یونس دقیق کیا ـ رئیس انجمن شرکتهای هواپیمایی ـ نیز تایید کرده که پروازهای ترکیه همچنان برقرار است و تنها تورهای گردشگری لغو شده اند و بیشتر پروازهایی که در این راه انجام می شود، جنبه تجاری دارد.
او درباره استرداد هزینه تورهای لغوشده و پیرو درخواست انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران برای اعمال شرایط فوق العاده و فورس ماژور گفته است: هزینه بسته های سفر که آژانس های مسافرتی ارائه می کنند به مسافران بازگردانده می شود و خیلی از آن هتل ها هم گارانتی برای برگشت دارند و با عنایت به محدودیت هایی که در خود ترکیه بوجود آمده امکان دارد تورهای گردشگری مجوز خودرا تمدید و یا مبالغ آنرا استرداد کنند.