رئیس نخستین كنگره بین المللی فارماكوژنتیك: علم فارماکوژنتیک پایه و اساس درمان های فردمحور آینده خواهد بود

به گزارش آنی غذا، داریوش فرهود، رییس اولین کنگره بین المللی فارماکوژنتیک، با اشاره به اینکه این علم به مفهوم درمان موثرتر، کم هزینه و با طول عمر بیشتر بیمار بر پایه ژن درمانی است، اظهار داشت: با فراگیر شدن این علم، تحولی در درمان ایجاد می شود و بیمار، سیستم بهداشت و درمان و سیستم سلامت سود می برند.
به گزارش آنی غذا به نقل از ایسنا، داریوش فرهود، در نشست خبری اولین کنگره حضوری بین المللی فارماکوژنتیک ۱۶ تا ۱۸ آبان ۱۴۰۳ در سالن همایش های بین المللی رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران، با تاکید مجدد بر اینکه بیماران با این شیوه درمانی افزون بر نتایج مطلوب، احساس رضایت بیشتری هم دارند، در ادامه اظهار داشت: پزشکی فردمحور یا شخصی سازی درمان به مفهوم سرمایه گذاری در عرصه پیشگیری و درمان است.
وی، فراگیر شدن این علم در کشور را مستلزم حمایت های جامع بیمه ای، و وجود لابراتوار های ژنتیک توانمند و مجهز دانست و اشاره کرد: اکنون برای درمان عفونت ادراری آنتی بیوگرام درخواست می شود تا آنتی بیوتیک موثر بر میکروارگانیسم شناسایی شود که این به مفهوم نوعی شخصی سازی درمان یا درمان فردمحور است.
در حال حاضر درمان بیماریها بر طبق آزمون و خطاست
پدر علم ژنتیک ایران، با اشاره به اینکه هم اکنون به کمک آزمایش ها و نتایج آن، درمان از حیطه آزمون و خطا خارج و هدفمند شده است، در ادامه اشاره کرد: در فارماکوژنتیک هم، درمان برپایه ژنتیک بیماری هدفمندتر است و به عبارتی قبل از این هم، درمان ها تا حدودی فردمحور بوده اما با علم فارماکوژنتیک درمان ها بطور سیستماتیک و سازماندهی شده شخصی سازی می شود.
فرهود، در ادامه توضیح داد: چنان چه از داروی موثر بر درمان بیماری در فردی باخبر نباشیم پزشک ناگزیر است در ابتدا دارویی به فرد بدهد و در صورت موثر نبودن، دارو را تغییر دهد اما معین نیست که آیا این داروها در داخل پیکر شخص بیمار اینتراکشن دارویی دارند یا خیر؟ حال آنکه با بهره گیری از علم فارماکوژنتیک، درمان با عوارض جانبی کمتر و اثربخشی بیشتری به انجام می رسد.
رییس اولین کنگره بین المللی فارماکوژنتیک، با اشاره به اینکه ۴ گروه بیماری سبب افزایش معلولیت ها، بیماریها و صرف هزینه های هنگفت برای فرد و کشور می شود، در ادامه اضافه کرد: این ۴ گروه بیماری شامل بیماریهای قلب و عروق، انواع سرطان ها، بیماریهای متابولیک، و اعصاب و روان است که در مبتلاشدن به همه این بیماریها ژن نقش دارد.
پروفسور فرهود، در ادامه با ارائه مثالی اظهار داشت: در نظر بگیرید فردی دچار سرطان است شیمی درمانی شروع می شود بیمار برای ۱ حداکثر ۲ سال احساس بهبودی نسبی می کند اما پس از مدتی باردیگر علائم و تظاهرات بیماری برمی گردد درمان از سر گرفته می شود اما حتی بعد از فروکش موقت و مجدد بیماری بعد از چندی بیماری باردیگر شعله ور می شود در آن زمان سرطان به کل بدن متاستاز داده است، اما روند درمان سرطان با فارماکوژنتیک بسیار مناسب تر و موثرتر است.
وی، با اشاره به اینکه اکنون به کمک دستگاه NGS نمونه بافت سرطانی به همراه نمونه خون برای تعیین ژن بیماری مورد آزمایش قرار گرفته و در سیستم دیگری داروی اثربخش با طول عمر بیشتر برای بیمار به وی تجویز می شود، در ادامه اشاره کرد: اکنون ۵۰ درصد بیماران سرطانی تحت آزمون و خطا درمان و منجر به گسترش سرطان در بدن (متاستاز) می شود این در حالیست که با فارماکوژنتیک درمان تا ۹۰ درصد اثربخش است.
بانک اطلاعاتی ژن های قومیت های ایرانی تهیه می شود
پدر علم ژنتیک ایران، با اشاره به تنوع ژنتیکی قومیت ها در کشور اظهار داشت: هر قومیتی ژنتیک خاص خودرا دارد به عنوان مثال واریانتهای ژنی موجود در کردستان متفاوت از سیستان و بلوچستان است بدین جهت بر آن شدیم تا بانک اطلاعاتی از ژن های قومیتهای مختلف ایرانی را تهیه نماییم.
پروفسور فرهود، با اشاره به اینکه در کشورهای منطقه، ایران کشوری پیشرو درعلم فارماکوژنتیک است در ادامه با اظهار تأسف از نبود برخی تجهیزات کاربردی در این علم در کشور اشاره کرد: امیدواریم با افزایش آگاهی در مورد این علم و کاربردهای گسترده آن در عرصه درمان موثر، مسئولان تلاش بیشتری برای رفع نقصها تجهیزات و مواد آزمایشگاهی کنند.
وی، پزشکی ایران و پزشکان ایرانی را مطلوب و با توان علمی مناسب دانست و اشاره کرد: مخاطب این کنگره همه پزشکان، داروسازان، رشته علوم پایه پزشکی، زیست شناسی، ژنتیک، و… در رشته های مختلف هستند که به تناسب مدرک تحصیلی حداکثر امتیاز بازآموزی را کسب خواهند کرد.
رییس اولین کنگره بین المللی فارماکوژنتیک، با اشاره به اینکه اکنون تشخیص و متعاقب آن درمان بیماریها بر طبق آزمایش های عادی به انجام می رسد، اظهار داشت: اما در فارماکوژنتیک تشخیص و درمان ها بر طبق آزمایش های ژنتیک است.
فرهود، با اشاره به سرعت پیشرفت علم ژنتیک در دنیا در ادامه آشنایی پزشکان با این علم، وجود لابراتوار های تشخیصی مجهز و صنعت داروسازی قوی را برای بهره مندی بیماران و سیستم بهداشت و درمان کشور ضروری برشمرد و اضافه کرد: استفاده از این تکنیک، درمانی موثر، با هزینه کمتر بوده و طول عمر بیمار بیشتر می شود.
در ادامه این جلسه دکتر علیرضا بیگلری، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، و دبیر علمی اولین کنگره بین المللی فارماکوژنتیک با اشاره به اینکه لابراتوار های ژنتیک خوبی اما نه کافی در ایران وجود دارد، اظهار داشت: البته جهت استفاده از این علم صعنت داروسازی کشور هم باید وارد این مقوله و هم زمان با افزایش دانش ژنتیک و تجهیز لابراتوار ها این صنعت هم به روز شود تا الگوی درمانی بیماران موثرتر، کارآمدتر و هزینه اثربخش تر باشد.
کارآیی فارماکوژنتیک در درمان سرطان ها در کشور
وی، با اشاره به اینکه استفاده از این علم به اقتصاد سلامت کشور هم کمک می نماید، در ادامه اشاره کرد: اکنون استفاده از فارماکوژنتیک در درمان سرطان ها در کشور کاربرد دارد و این رشته در درمان فردمحور سرطان جای خودرا باز کرده است.
دبیر علمی اولین کنگره بین المللی فارماکوژنتیک، با اشاره به اینکه کاربرد فارماکوژنتیک تنها در درمان های سرطان نیست، افزود: درمان فردمحور(شخصی سازی درمان) برای انواع بیماریهای ژنتیکی از قبیل بیماریهای پوست، قلبی عروقی، بیماریهای گوارشی، کودکان، غدد و متابولیسم و بیماریهای مغز و اعصاب و… کاربرد دارد.
بیگلری، با تاکید مجدد بر اینکه باید صنعت داروسازی کشور سهم خودرا در این شیوه درمانی مشخص و تقویت کند، اظهار داشت: در ایران قومیت های گوناگون با تنوع ژنتیکی زندگی می کنند اما این شیوه درمانی بر روی تنوع ژنتیکی افراد تاکید دارد به عنوان مثال می توان گفت تنوع ژنتیکی اعضاء یک خانواده از ۰ تا ۱۰۰ متغیر است بدین جهت فارماکوژنتیک به مفهوم کار بر روی ژنتیک افراد(درمان فردمحور) است.
وی، سیاست گذاری و همکاری بیمه ها را برای نهادینه کردن این علم در کشور ضروری برشمرد.
ضرورت پیوند میان مراقبت های بهداشتی اولیه با فن آوری های مبتنی بر هوش مصنوعی
دکتر امیرحسین تکیان، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و رییس پنل سیاست گذاری و اقتصاد سلامت فارماکوژنتیک، اظهار داشت: مراقبت های بهداشتی اولیه باید به درمان های نوین، فن آوری های مبتنی بر هوش مصنوعی پیوند بخورد.
وی، در ادامه اضافه کرد: باید به فارماکوژنتیک نگاه پیش گیری از مبتلاشدن به بیماری و سرمایه گذاری در اقتصاد سلامت داشت تا در این جهت دولت، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، شورای عالی بیمه و سیاست گذاری بیمه ای کشور خودرا برای سرمایه گذاری در این علم برای تشخیص و درمان بیماریهای ژنتیک موظف بدانند.
وی، با اعتقاد به اینکه مسئولان اعم دولت، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، سازمان برنامه و بودجه اگر نگران سیستم سلامت هستند باید در گسترش علم فارماکوژنتیک در حیطه پیشگیری و درمان بکوشند، اظهار داشت: بر طبق مطالعات جهانی فارماکوژنتیک از جهت پیشگیرانه و درمان، کاری مقرون به صرفه است.
فارماکوژنتیک پروسه لوکس و تزئینی نیست بلکه نوعی سرمایه گذاری است
رییس پنل سیاست گذاری و اقتصاد سلامت فارماکوژنتیک، با اعتقاد به اینکه همه اندیشه های بلند باید به فن آوری های نوین دسترسی داشته باشند، اظهار داشت: باید سازمان های بیمه گر را متقاعد کرد که برای شهروندان ایران زمین فارماکوژنتیک پروسه لوکس و تزئینی نیست بلکه نوعی سرمایه گذاری هزینه اثربخش است.
تکیان، با اشاره به اینکه سیاست گذاری سیستم سلامت باید فارماکوژنتیک را در ساختار خود قرار دهد، در ادامه اضافه کرد: در سیستم سلامت کشور باید الگوریتم و گایدلاینی خاص برای آن تعریف شود.
وی، بر بعد پیشگیرانه این علم تاکید کرد و اضافه کرد: بر طبق اصل ۲۹ قانون اساسی کشور موظف است به سلامت افراد اهمیت دهد و باید این تکنولوژی سراسری شود تا میزان امید به زندگی افزایش یابد و با بحث استفاده از علم ژنتیک، هوش مصنوعی و دیگر فن آوری ها امکان رسیدن عدالت در سلامت را محقق کنند.
اولین کنگره فارماکوژنتیک ایران ۱۶ تا ۱۸ آبان ۱۴۰۳ بصورت حضوری در سالن همایش های رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران، با حضور پزشکان، داروسازان و آزمایشگاهیان برگزار می گردد.

منبع: