یك متخصص تغذیه تشریح كرد ریسک مبتلاشدن به سرطان با مصرف نمک دریا

به گزارش آنی غذا، متخصص تغذیه بالینی و هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره ی مصرف نمک دریا و نمک های رنگی که اینروزها بیش از گذشته باب شده هشدار داد و اشاره کرد: تقلب در تهیه نمک های رنگی بالا است و از سویی نمک دریا هم ریسک مبتلاشدن به سرطان ها را بیشتر می کند بدین سبب سفارش بر این است که افراد از نمک تصفیه شده ید دار تایید شده توسط وزارت بهداشت بهره گیرند.
دکتر حسین ایمانی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به این که میزان مجاز مصرف نمک در روز حدودا ۵ گرم یا یک قاشق چایخوری است، اظهار داشت: ماده موثره موجود در نمک که عامل اصلی بروز فشارخون شناخته می شود، سدیم است که از ۵ گرم (۵۰۰۰ میلی گرم) ۲۳۰۰ میلی گرم آن سدیم است که می تواند سبب بروز بیماریهای قلبی _ عروقی و فشارخون بالا شود.
وی با تأکید بر این که مصرف بالای نمک با بیماریهای زیادی ارتباط دارد، اشاره کرد: مهم ترین بیماری فشارخون است که یکی از مهم ترین شاخصهای زمینه ساز بیماریهای قلبی و عروقی و گشاد شدن دریچه قلب است. همین طور در نارسایی احتمالی قلب که توانایی پمپاژ کردن خون توسط قلب از بین می رود و بیمار گرفتار اِدِم یا احتباس مایعات می شود نیز موثر است بنابراین؛ مصرف نمک باید بسیار محدود شود.
وی ادامه داد: بیماران گرفتار نارسایی کلیوی و بیماران کبدی که گرفتار آسیت (آب آوردگی شکم یا تجمع مایع در ناحیه شکم) هستند حتما باید سطح نمک دریافتی را کنترل کنند. از طرفی مصرف بالای سدیم سبب دفع کلسیم می شود و کسانی که گرفتار پوکی استخوان شده اند باید حد اعتدال را در مصرف نمک نگه دارند و غذاهای حاوی مواد نگه دارنده و دودی را از سفره خود حذف نمایند و تا جایی که می توانند در منزل، خودشان غذا را تهیه کنند.
به گفته ی ایشان، در بعضی سرطان ها نیز امکان دارد که سطح سدیم خون بالا برود بنا بر این باید مصرف نمک کنترل شود.
این متخصص تغذیه بالینی با تأکید بر این که نمک در بسیاری از مواد غذایی به عنوان نگه دارنده وجود دارد، توضیح داد: به عنوان مثال در غذاهای کنسروی و یا برخی غذاهای فریز شده به عنوان نگه دارنده استفاده می شود و در غذاهای فست فودی، فرآوری شده (سوسیس و کالباس) و دودی به مقدار فراوان وجود دارد. در غذاهایی که در رستوران ها سرو می شود نیز نمک زیاد است.
وی اشاره کرد: برای مصرف نمک هم افراد باید نمک تصفیه شده یددار بهره گیرند و آنرا در آخر مراحل پخت به غذا اضافه کنند؛ چونکه بر اثر حرارت دیدن زیاد غذا، ید با بخارات غذا خارج می شود و میزان ید کاهش پیدا می کند.
بگفته عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، نمک تصفیه شده ید دار یکی از مهم ترین منابع دریافت ید است.
وی درباب مصرف نمک دریا نیز بیان کرد: باید بدانیم که دریاها در روزگار فعلی با دریاهای زمان ابن سینا و سایر حکمای قدیمی تفاوت دارد؛ چونکه هم اکنون در آب دریاها فلزات سنگین مانند سرب، آرسنیک، آلمینیوم و… وجود دارد و خیلی از فاضلاب ها وارد دریا می شود و آب دریا آلوده است. زمانی هم که آب دریا را جمع کرده و تبخیر می کنند تا نمک آنرا خارج کنند، نمک به دست آمده هم حاوی فلزات مذکور است که اثرات بدی بر سلامت افراد می گذارد؛ بدین سبب تا حد امکان نباید از نمک دریا بهره برد چونکه ریسک مبتلاشدن به سرطان ها را هم می افزایند.
ایمانی به تبلیغات جهت استفاده از نمک سبز، آبی، سرخ و… اشاره نمود و اظهار داشت: این نمک ها گاهی از معادن و گاهی از آب دریا استخراج می شوند. گاهی تعدادی از این نمک ها مانند نمک آبی قیمت های بالایی هم دارند و حاوی املاحی هستند که مفیدست اما فرد باید بتواند تشخیص دهد که این نمک آبی، واقعی و اصل است یا خیر؟ چون می توان با اضافه کردن رنگ به نمک آنرا تغییر داد و تقلب در تهیه این نمک ها بالا است بدین جهت اعتماد به نمک های رنگی دشوار است و سفارش بر این است که افراد از نمک تصفیه شده ید دارد تایید شده توسط وزارت بهداشت بهره گیرند.
این متخصص تغذیه در خاتمه اشاره کرد: حذف کامل نمک از برنامه غذایی درست نیست و روزانه باید ۵ گرم نمک به بدن برسد؛ چون بسیاری از سیگنال های عصبی بدن توسط سدیم مدیریت می شود و باید مصرف نمک را در حد تعادل نگه داشت. کودکان نباید به غذاهای شور و پرنمک عادت کنند؛ چونکه این رفتار را تا بزرگسالی هم ادامه خواهند داد.

منبع: