به گزارش آنی غذا، پژوهشگر طب ایرانی، در رابطه با تغذیه فصل پاییز با مزاج سرد و خشک، توضیحاتی داد.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، سید مهدی میرغضنفری، ضمن اشاره به سرد و خشک بودن مزاج فصل پاییز، اظهار داشت: در این فصل به علت تغییر خصوصیات آب و هوایی و دمایی بعضی از مشکلات و بیماری های جسمی و روحی مانند آلرژی ها، مشکلات گوارشی، مفصلی، تنفسی، افسردگی یا سرخوشی و…، بیشتر رخ می دهد که میتوان با رعایت تدابیر فصل پاییز از برخی مشکلات جلوگیری کرد. وی ادامه داد: اشخاص سوداوی یا با غلبه سودا، باید در این فصل از غذاهای با طبع گرم و تر مانند آبگوشت، کباب، گوشت گوسفندی، گوشت شتر، کبک و بلدرچین، تخم مرغ آب پز و عسلی یا نیمرو، گندم و محصولات آن مانند نان، بلغور گندم، آش و حلیم، نخود و لوبیا و غذاهای حاوی آنها، نان سنگک با مختصری کره یا روغن حیوانی بیشتر استفاده نمایند. همینطور خوردن مواد شیرین مانند شیره خرما و انگور، نبات، عسل، مرباهای خانگی، میوه های شیرین، کشمش، انگور، به، سیب، خربزه، انجیر تازه، توت تازه، توت خشک و سبزیجاتی مانند ریحان و ترخون، تنقلات مانند بادام و بادام زمینی، فندق، فرنی بادام، حریره بادام و افزودنی هایی مانند هل، دارچین و زنجبیل سبب می شود بدن این افراد گرم شود و رطوبت پیدا کند و سودای زیاد، کم کم دفع شود. میرغضنفری ضمن اشاره به این که در این فصل، بروز یبوست به مفهوم خشکی بدن و کلاً خشکی مزاج شامل خشکی پوست و مغز بیشتر می شود که از مصادیق شایع آن یبوست گوارشی است، اظهار داشت: یبوست با تجمع مواد زائد در بدن، زمینه عفونت های ویروسی و غیره همچون سرماخوردگی را فراهم می آورد و بنابراین در این فصل باید ملین های رو به گرم همچون انجیر، گلابی، روغن زیتون یا روغن بادام شیرین و شکر سرخ در شیر داغ بیشتر مصرف شوند. همینطور روغن مالی روی شکم با روغن زیتون یا روغن بادام شیرین در جهت عقربه های ساعت هم می تواند به رفع یبوست و خشکی کمک نماید. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش سفارش کرد: افراد از روغن بادام شیرین در بینی خود بچکانند، چونکه در این فصل رطوبت مغز مقداری کم می شود و چکاندن روغن در بینی و یا ماساژ روغن بر روی صورت و پیشانی، به تعدیل مزاج مغز و سر در فصل پاییز و کاهش مشکلات عصبی همچون افسردگی، بی خوابی، عصبی شدن و…، کمک می نماید. وی ادامه داد: در این فصل، استحمام با آب گرم همراه با روغن مالی در حمام با روغن هایی مانند روغن بادام شیرین یا بابونه یا کنجد هم به جلوگیری از بروز خشکی های پوست و لطیف و حالت پذیر ماندن پوست در پاییز کمک می نماید، چونکه در این فصل خیلی از افراد به خشکی پوست، خارش، اگزما، خونریزی و ترک پوست گرفتار می شوند. همینطور استفاده از بوهای خوش مانند بوی عنبر، گلاب و گل هایی مانند نرگس و ایجاد حالت فرح و شادی در این فصل سفارش می شود تا از بروز مشکلات روحی و روانی در این فصول پیشگیری شود. میرغضنفری ضمن اشاره به این که در فصل پاییز سرماخوردگی و آنفلوانزا شایع هستند و مهم ترین اصل در درمان، اصلاح مزاج و سبک زندگی متناسب با مزاج و تقویت بدن است؛ تصریح کرد: حتما اگر کسی ضعف دارد باید قوای بدنی خویش را با خوردن خوراکی های مقوی مثل حریره و شیره بادام، آب و رب سیب و به، زردک پخته شده، نخودآب تقویت کند. این پژوهشگر طب ایرانی خاطرنشان کرد: اگر شخص کم خونی دارد باید اصلاح گردد و اگر خیلی لاغر و ضعیف و نحیف است بایستی از غذاهای مقوی مولد خون مانند آبگوشت، هلیم، کباب چنجه، کباب دل مرغ، شیربرنج خوب پخته شده به همراه مربای سیب، به یا انگور میل کند، خوردن آب سیب به همراه یک قاشق شیره انگور هم بسیار کمک می نماید. وی ادامه داد: آب عسل با یا بدون آبلیمو روزی تا دو لیوان به صورت جرعه جرعه مخصوصاً در موارد ضعف، بامداد ناشتا یا گاهی پس از غذا هم می تواند به تقویت قوای فرد کمک نماید. این متخصص فیزیولوژی عنوان کرد: اگر فردی استرس های سنگین دارد یا خواب خوبی ندارد، حتما بایستی اصلاح گردد چونکه تمامی این عوامل می تواند سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کند و شخص مستعد بیماری های سرماخوردگی و آنفلوانزا می شود. ورزش ملایم در فصل پاییز حدود ظهر یا پس از ظهر (که هوا متعادل تر است و سرمای زیاد را ندارد) هم برای تقویت سیستم ایمنی سفارش می شود.
منبع: آنی غذا