به گزارش آنی غذا، متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی ضمن اشاره به این که رژیم های غذایی روزه داری متناوب باوجود کارایی بالا اما در بعضی افراد اثر عکس دارد، اظهار داشت: برخی به این علت که ساعاتی از روز را گرسنه می شوند و یا با محدودیت کالری مواجه اند، در بازه زمانی آزاد بی رویه غذا می خورند و کالری بیشتری دریافت می کنند و چاق تر از قبل می شوند.
به گزارش آنی غذا به نقل از ایسنا، دکتر احسان حجازی در رابطه با رژیم های روزه داری متناوب توضیحاتی داد و اظهار نمود: چاقی و اضافه وزن آورده زندگی مدرن است؛ موضوعی که افراد را ترغیب به استفاده از راهکارهای سریع برای کاهش وزن می کند.
وی ضمن اشاره به این که یکی از روش های مورد توجه جوامع مدرن و افراد با مشغله زیاد، رژیم های روزه داری متناوب یا فستینگ است، اضافه کرد: این رژیم ها اصولا برای افرادی است که حوصله و صبوری کنترل دریافت و شمارش کالری را ندارند.
حجازی اظهار داشت: رژیم روزه داری متناوب شش روش دارد که ساده ترین حالت آن ۱۲ ساعت روزه داری است که ساعاتی از آنرا در خواب می گذرانیم؛ در این روش فرد ۱۲ ساعت از شبانه روز را چیزی نمی خورد به صورت مثال از هشت بامداد تا هشت شب صرف غذا آزاد و باقی ساعات ممنوعیت غذا خوردن وجود دارد.
وی به یکی دیگر از انواع رژیم های غذایی فستینگ روزه داری اشاره نمود و اضافه کرد: رژیم ۱۶ به هشت یکی دیگر از رژیم های فستینگ است، در این روش فردی که از این رژیم پیروی می کند هشت ساعت غذا می خورد و در ۱۶ ساعت باقی مانده روزه دار است.
وی ادامه داد: ساعات منع غذا خوردن در رژیم روزه داری متناوب، مختلف است؛ این تقسیم بندی با شرایط جسمی و میزان اضافه وزن افراد متفاوت است.
وی افزود: از دیگر مدلهای رژیم فستینگ میتوان به رژیم های هفتگی اشاره کرد؛ همچون این که در بعضی رژیم ها محدودیت برای دو روز در هفته است؛ به این شکل که به صورت مثال دو روز در هفته محدودیت دریافت کالری وجود دارد و مابقی روزها کالری به میزان دلخواه و متعادل دریافت می شود؛ نکته اینجاست که این دو روز نباید پشت سر هم باشد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به اینکه رژیم های روزه داری متناوب عوارض و در عین حال سودمندی هایی هم دارد، اظهار داشت: از مزایای این رژیم ها ایجاد تغییراتی در ترکیبات بدن است؛ به عبارتی این رژیم ها سبب کاهش حجم دور کمر و چربی می شود.
کاهش کلسترول یکی دیگر از فواید رژیم های روزه داری متناوب است که شجاعی به آن اشاره نمود و اظهار داشت: تنظیم سطح قند خون ناشتا و کاهش مقاومت به انسولین و تنظیم ریتم خواب شبانه روزی از دیگر مزیت های رژیم های مذکور است.
وی به کاهش التهاب بعنوان یکی دیگر از سودمندی های رژیم های فستینگ اشاره نمود و افزود: کاهش التهاب می تواند سبب کاهش بیماری های مزمنی مثل سرطان، دیابت و سایر بیماری ها شود.
شجاعی به کارایی و اثربخشی رژیم های فستینگ اشاره نمود و اضافه کرد: اگر این رژیم ها به صورت اصولی و با مشورت متخصص تغذیه صورت گیرد، در سلامت و کاهش اضافه وزن موثر است؛ بشکلی که اثرات و ماندگاری آن هم با رژیم های متناوب و کلاسیک یکسان گزارش شده است.
وی به عارضه های جانبی این رژیم ها اشاره نمود و اضافه کرد: احساس گرسنگی و ضعف و به دنبال آن کاهش سطح تمرکز، خستگی، افت خلق و خو، کاهش آستانه تحریک پذیری و پایین آمدن سطح کیفیت زندگی همچون عارضه های این رژیم است.
وی پیروی خودسرانه از رژیم های غذایی را مورد انتقاد قرار داد و تصریح کرد: این رژیم ها به هر فردی سفارش نمی شود؛ چون برخی افراد نمی توانند مداوم روزه دار باشند؛ به صورت مثال زنان شیرده، آبستن و یا مبتلایان به سنگ کلیه، بیماری های گوارشی و یا گرفتار رفلاکس نباید از این رژیم استفاده نمایند.
شجاعی ضمن اشاره به این که رژیم فستینگ در بعضی افراد اثر عکس دارد هم اظهار داشت: برخی به علت این که ساعاتی از روز را گرسنه می شوند و یا با محدودیت کالری مواجه اند در بازه زمانی آزاد بی رویه غذا می خورند و کالری بیشتری دریافت می کنند.
وی تصریح کرد: طی مطالعات انجام شده رژیم روزه داری متناوب تاثیرات مثبتی بر کنترل چربی خون، کلسترول و مقاومت انسولینی دارد؛ اما نکته اینجاست که این پژوهشها در بازه زمانی کوتاه روی افراد انجام شده و تایید آن نیازمند مطالعات بیشتر است.
او با اشاره به اینکه رژیم های طولانی مدت فستینگ در حالی که فرد روزانه کمتراز ۱۲۰۰ کالری دریافت کند، خطرناک می باشد، اظهار داشت: عدم دریافت کالری لازم می تواند فرد را به سوء تغذیه مبتلا کند؛ ازاین رو هیچگاه خودسرانه رژیم فستینگ نگیرید و قبل از هر اقدامی با متخصص تغذیه مشورت کنید.
شجاعی سفارش کرد: آماده کردن بدن برای رژیم های روزه داری لزوم دارد؛ خصوصا ورزشکاران باید تحت نظر متخصصان تغذیه، کالری دریافتی را تنظیم کنند. ضمن این که بهتر است بازه زمانی ورزش کردن نزدیک به زمان هایی باشد که فرد مجاز به مصرف غذاست.
وی در رابطه با ممنوعیت غذایی در رژیم روزه داری متناوب هم اظهار داشت: فردی که اضافه وزن دارد و می خواهد رژیم فستینگ بگیرد، نمی تواند در ساعات مجاز غذا خوردن کالری اضافی دریافت کند؛ بهتر است این افرد غذاهای سالم، کم چرب و سبزیجات بیشتر را به رژیم خود اضافه کنند.
شجاعی افزود: پایش و دنبال کردن رژیم روزه داری متناوب به شرایط بدنی افراد بستگی دارد؛ به صورت مثال اگر فردی اضافه وزن محدودی دارد بین دو تا سه ماه به وزن مطلوب می رسد؛ اما اگر فردی از چاقی مفرط رنج می برد مدت زمان بیشتری باید از این رژیم پیروی کند؛ ولی باید از این نکته غافل نشد که دنبال کردن طولانی مدت از این رژیم مستلزم استفاده از مکمل ها با مشورت متخصص تغذیه است.
بنابراعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی؛ وی به عوارض جانبی رژیم فستینگ اشاره نمود و اظهار داشت: سردرد، سرگیجه و یبوست از عارضه های کوتاه مدت این رژیم است؛ علت این که تاکید می شود این رژیم با مشورت پزشک متخصص دنبال شود به این علت است که عارضه های جانبی به حداقل برسد.