آنی غذا: علاقمندی مردم به مصرف شیر و لبنیات فله ای که به اشتباه لبنیات سنتی گفته می شود، می تواند سلامت مصرف کنندگان این قبیل محصولات بی نام و نشان را تهدید کند.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، شاید مهم ترین عامل و انگیزه جهت استفاده برخی خانواده ها از لبنیات فله ای، عدم آگاهی از سلامت محصولات لبنی کارخانه ای و همین طور ارزان تر بودن قیمت لبنیات فله ای در مقایسه با محصولات کارخانه ای باشد. متأسفانه گرایش مردم به مصرف لبنیات فله ای، می تواند زمینه ساز خیلی از بیماری های مزمن باشد که در سالهای آینده شاهد بروز آنها خواهیم بود و همین موضوع می تواند علاوه بر این که سلامت مردم را تهدید کند، هزینه های نظام سلامت را نیز افزایش دهد. شاید، شایع ترین بیماری ناشی از مصرف شیر و لبنیات فله ای، تب مالت باشد که هر سال چند هزار نفر در کشور به این بیماری مبتلا می شوند. اما، استفاده از شیر و لبنیات فله ای، فقط محدود به تب مالت نمی شود و می تواند انواع بیماری های مزمن و سرطان ها را با خود به همراه بیاورد. گلبن سهراب متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در گفتگو با خبرنگار مهر، به مضرات و خطرات مصرف لبنیات فله ای اشاره نمود و اظهار داشت: کارخانجات لبنی، شیرهایی را از دامداری ها خریداری می کنند که بار میکروبی آنها بالا نباشد و آن دسته از شیرها که بار میکروبی بالایی دارند، به سمت مغازه هایی می رود که لبنیات فله ای می فروشند. وی ادامه داد: اصولاً شیرهایی که بار میکروبی بالایی دارند، از دامداری های کوچک سر در می آورند، برای اینکه نظارت و کنترل آنها مثل دامداری های بزرگ نیست. این متخصص تغذیه افزود: شیری که آلودگی بالایی دارد، قابلیت استفاده در کارخانجات لبنی را ندارد و در نتیجه، به شکل لبنیات فله ای عرضه می شود. سهراب با تکیه بر انجام عمل پاستوریزه و استرلیزه در کارخانجات لبنی، خاطرنشان کرد: در شیرهایی که بار میکروبی بالایی دارند، باکتری وجود دارد که عامل التهاب زانو است که حتی با جوشاندن شیر از بین نخواهد رفت. برای اینکه لازم است این قبیل شیرها، مراحل استریلیزاسیون را پشت سر بگذارند. این متخصص تغذیه در عین حال به مضرات جوشاندن شیر فله ای اشاره نمود و اضافه کرد: جوشاندن شیر فله ای موجب می شود مقدار زیادی پروتئین در ظرف رسوب کند و ارزش غذایی شیر از بین برود. همین طور جوشاندن شیر، منجر به تخریب ویتامین های شیر می شود. سهراب افزود: عملیات پاستوریزه و استرلیزه در کارخانجات موجب می شود میکروب های بیماری زا از بین بروند. در حالیکه در شیر فله ای ممکنست آلودگی میکروبی وجود داشته باشد. وی با عنوان این مطلب که همیشه سفارش متخصصان تغذیه بر استفاده از شیر کم چرب است، اظهار داشت: هر یک لیوان شیر پاستوریزه ۸ گرم پروتئین دارد که با جوشاندن آن، این پروتئین از بین می رود. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، درباب مضرات استفاده از شیر پرچرب، اضافه کرد: مصرف شیر پرچرب، با احتمال انسداد عروق همراه می باشد. زیرا، اساساً چربی اشباع با بیشتر بیماری ها رابطه دارد. وی ادامه داد: سرطان کلون و سینه، با چربی اشباع رابطه دارد و بطور کلی چربی اشباع، ریسک بیماری های مزمن را بالا می برد. سهراب به باورهای اشتباه مردم و برداشت نادرست از لبنیات فله ای که تحت عنوان سنتی یاد می شود، اشاره نمود و اظهار داشت: متأسفانه این تلقی را در افکار عمومی جا انداخته اند که محصولات سنتی، ارگانیک هستند. در حالیکه هیچ ارتباطی بین محصول ارگانیک و سنتی وجود ندارد. وی ادامه داد: همین طور یک اشتباه دیگر که در میان مردم رواج داده اند، این است که بگویند لبنیات کارخانه ای مضر است، چون عملیات از مواد نگهدارنده استفاده شده است. در حالیکه این مورد بطورکامل اشتباه و نادرست بوده و تمامی مواد مغذی شیر پاستوریزه و استرلیزه، حفظ می شود.