به گزارش آنی غذا، رئیس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تکیه بر اهمیت خوردن وعده سحری، اظهار داشت: پیروی از یک برنامه غذایی صحیح در ماه مبارک رمضان از اهمیت خاصی برخوردار می باشد که می تواند باعث اصلاح عادات غذایی نادرست شود.
به گزارش آنی غذا به نقل از ایسنا، فرشته فزونی، اظهار داشت: درماه مبارک رمضان باید تعادل و تنوع را در برنامه غذایی روزانه رعایت کرد. برای تقویت سیستم ایمنی بدن باید از همه گروههای غذایی شامل نان و غلات، شیر و لبنیات کم چرب، سبزی ها، میوه ها، انواع گوشت، حبوبات، تخم مرغ به میزان کافی و مناسب بهره برد.
وی با یادآوری لزوم کنترل میزان غذای مصرفی در ماه مبارک رمضان، اشاره کرد: در صورتیکه فرد روزه دار وزن مناسب دارد باید با تغذیه مناسب در این ماه پربرکت وزن خویش را ثابت نگه دارد و در صورت داشتن اضافه وزن هم می تواند با کم کردن دریافت انرژی به کاهش وزن خود کمک نماید.
فزونی اشاره کرد: روزه داری برای بزرگسالان سالم می تواند ایمن باشد اما افراد مبتلا به بیماری هایی از قبیل دیابت، فشار خون و… پیش از روزه گرفتن باید با پزشک خود مشورت کنند.
وی با اشاره به نقش مهم وعده سحری در روزه داری، اظهار داشت: روزه گرفتن بدون صرف وعده سحری برای تمام گروههای سنی بخصوص نوجوانان و جوانان می تواند با عوارض زیادی همراه باشد.
وی اشاره کرد: به هیچ وجه نباید این وعده مهم را حذف نمود چون نخوردن سحری باعث سردرد، دردهای عضلانی، کاهش کارایی بدن در طول روز، خستگی و بی حوصلگی و افت سریع قند خون و سرگیجه می شود.
رئیس گروه تغذیه معاونت بهداشتی به افرادی که در طول روز فعالیت بیشتری دارند، سفارش کرد: برای حفظ کارایی و جلوگیری از کم آبی بدن، ضعف و خستگی در وعده سحری از غذاهای حاوی مواد مغذی استفاه کنند.
وی در عین حال از روزه دارن خواست از پرخوری در هنگام سحر اجتناب کنند چون نه تنها از احساس گرسنگی جلوگیری نمی کند بلکه فشار زیادی را به معده و دستگاه گوارش وارد میکند و باعث تشنگی، سوءهاضمه، درد و نفخ معده می شود.
این کارشناس تغذیه خوردن غذاهای چرب و شور، انواع آجیل، تنقلات شور، کنسرو و فست فودها در وعده افطار یا سحر را از عواملی برشمرد که سبب تشنگی و تضعیف سیستم ایمنی می شود.
به قول وی مصرف غذاهای خشک و پر ادویه در وعده سحر سبب عطش زیاد و ترش کردن (ریفلاکس) در طول روز می شود.
وی مصرف شیرینی ها، غذاهای شور و پرچرب و نوشیدنی هایی مانند دوغ شور را باعث تشنگی در روز عنوان نمود و اضافه کرد: به جای این مواد، سبزی های تازه مانند سبزی خوردن، سالاد، ماست و خیار همراه با کشمش و گردو، لبنیات کم چرب و دوغ کم نمک خانگی مصرف کنید.
به قول این کارشناس تغذیه مصرف شیر به همراه نان، خرما یا شیربرنج گزینه مناسبی برای وعده سحری بخصوص در نوجوانان است.
فزونی با اشاره به علاقه به مصرف غذاهای پر پروتیین مثل کباب، جوجه کباب و غذاهای خشک و پرروغن مثل کتلت در وعده سحر، اظهار داشت: این قبیل غذاها و غذاهای چرب مثل کله پاچه گزینه های مناسبی برای مصرف وعده سحری نیستند چون باعث احساس تشنگی و خشکی دهان در طول روز می شوند.
به قول وی انواع پلوهای مخلوط با کمی حبوبات و سبزی ها به همراه کمی مرغ یا گوشت یا انواع چلو خورش های کم چرب مثل کرفس و آلواسفناج وعده های مناسب تری برای وعده سحر است.
رئیس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت در یک سفارش کلی، انواع پلو و خورش در حجم کم را برای افرادی که فعالیت بدنی بیشتری در طول روز دارند و غذاهای سبک تر شبیه وعده صبحانه را برای افرادی که در طول روز فعالیت بدنی کمتری دارند بعنوان وعده سحری مناسب عنوان نمود.
وی یادآوری کرد به منظور تأمین ریزمغذی ها بهتر است مقادیر مناسبی از میوه ها، سبزی ها و لبنیات کم چرب در وعده سحری مصرف شود.
او نوشیدن چای پررنگ در وعده سحر را به سبب افزایش دفع ادرار، یکی از عوامل کم آبی و تشنگی در روزه داران عنوان نمود و اظهار داشت: روزه دارن بهتر است از آب جوش ولرم و یا چای رقیق همراه با میوه های خشک مانند خرما، کشمش و توت خشک بهره گیرند.
او همینطور اصرار کرد که بلافاصله بعد از سحری نباید خوابید چون سبب مشکلات گوارشی می شود.
فزونی همینطور به والدین سفارش کرد: به نوجوانانی که روزه می گیرند به سبب گذراندن دوران رشد بیشتر توجه کنید.
بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی وی با اشاره به علاقه نوجوانان به خوردن انواع مواد غذایی کم ارزش از والدین خواست مراقب باشند در این ایام از مصرف این مواد غذایی که فقط پرکننده معده هستند خودداری شود و حتما در وعده های سحر و افطار نوجوانان روزه دار گروه غذایی شیر و لبنیات به میزان کافی گنجانده شود.
منبع: آنی غذا