به گزارش آنی غذا متخصص تغذیه و رژیم درمانی، با اشاره به اینکه هدف از رژیم های غذایی باید ارتقای سلامت و نه صرفاً کاهش وزن باشد، به بیان رایج ترین باورهای تغذیه ای خطرناک پرداخت.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، تیرنگ نیستانی اظهار داشت: یکی از باورهای اشتباه رایج بین عموم مردم، این است که سالم ترین نان، سنگک است، اما این باور درست نیست. وی ضمن اشاره به این که سلامت نان در گرو سلامت آرد، خواص تغذیه ای و روش طبخ است، اضافه کرد: هم اکنون به طور عمده نانوایی ها برای تهیه نان سنگک از آرد سفید استفاده می نمایند ازاین رو نان سنگکی که با آرد سفید تولید می شود مزیتی بر سایر نان های سنتی ندارد. نیستانی با اشاره به اینکه نان سنگک با حرارت مستقیم و سوخت های فسیلی طبخ می شود افزود: این مورد سبب می شود که مواد زیان بار و مضر، سلامت نان را تحت تاثیر قرار دهد. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ضمن اشاره به این که برخی اعتقاد دارند که با ریختن سبوس روی نان سنگک سلامت آن به مراتب بیشتر می شود اظهار داشت: جدا از اینکه در بیشتر موارد سبوس ها به فلزات سنگین و مشخصاً آرسنیک آلوده هستند، اضافه کردن سبوس به نان مزیتی بیشتری در مقایسه با انواع نان ایجاد نمی نماید. وی سفارش کرد: نان سنگک به سایر نان های سنتی مزیتی ندارد، ازاین رو صرفا با معیار سالم تر بودن این نان ها، نمی توان سفارش به استفاده از آن کرد. نیستانی به دومین باور خطرناک تغذیه ای در میان عموم مردم اشاره نمود و اضافه کرد: خیلی از افراد معتقدند روغن های جانوری خصوصاً روغن دنبه بعنوان چربی مفید به سایر روغن ها ارجحیت دارد، این باور هم از اساس غلط است. متخصص تغذیه و رژیم درمانی با انتقاد از این باور تغذیه ای غلط در خصوص این که در گذشته مردم با استفاده از روغن های حیوانی زندگی سالم تری داشتند، اظهار داشت: گذشتگان ما به مشاغلی چون دامپروری و کشاورزی مشغول بودند، با صنعتی شدن جوامع و مشاغل و همینطور پدیده پشت میز نشینی نمی توان همان اصول تغذیه ای قدیم را به منظور زندگی امروز تجویز کرد. ضمن اینکه امراض مختلف در گذشته حتی جوان ترها را قربانی می کرد. وی، مصرف روغن ها جانوری به بهانه سالم تر بودن را مورد انتقاد قرارداد و اظهار داشت: بدون شک استفاده از روغن های جانوری و مشخصاً روغن دنبه در دراز مدت سبب انسداد عروق می شود. این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با تکیه بر اینکه قوانین علمی تابع شواهد علمی، عینی و ثابت شده هستند، تصریح کرد: افرادی که مصرف روغن دنبه را سفارش می کنند اگر یافته ای در خصوص سلامت این چربی ها دارند باید با مستندات علمی ثابت کنند. وی تصریح کرد: تمامی مستندات و شواهد علمی نشان از این دارد که آثار زیانبار چربی های حیوانی به مراتب بیشتر از فواید آن است. به قول نیستانی، باور سوم، غلط و متداولی که بین عموم مردم رواج دارد این است که هر زمان احساس ضعف یا گرسنگی دارید بیسکویت سبوس دار بخورید. متخصص تغذیه و رژیم درمانی توضیح داد: اضافه شدن سبوس به مواد غذایی مثل بیسکویت، نان ها و ماکارونی، ارزش و مزیت نسبی ماده غذایی را بالاتر می برد ولی هیچگاه به این مفهوم نیست که از کالری آن می کاهد یا برای سلامت مفید می باشد و یا میتوان در مقادیر بالا از آن استفاده نمود. نیستانی ضمن اشاره به اینکه یکی از رایج ترین و اشتباه ترین باورهای عمومی این است که “دوره حاملگی دوره رژیم غذایی نیست” افزود: بسیاری از مردم برداشت درستی از واژه رژیم ندارند، رژیم حاملگی به مفهوم برقراری تعادل تغذیه ای برای حفظ سلامت مادر و جنین است. وی یادآوری کرد: دوره حاملگی بدون شک زمان گرفتن رژیم کاهش وزن نیست، یک خانم آبستن حتی اگر حین حاملگی وزن بسیار بالایی هم داشته باشد نباید رژیم هایی را با قصد کاهش وزن دنبال کند، در این دوران حساس وزن باید به صورت منطقی بالا رود. نیستانی با بیان اینکه زنان آبستن نیازمند مشاوره گرفتن از متخصصان تغذیه در دوران حاملگی هستند، تصریح کرد: این سفارش که در حاملگی یا شیردهی باید جای دو نفر غذا بخوریم از پایه و اساس غلط است. ایشان در ادامه با بیان اینکه هدف از رژیم های غذایی کاهش یا کنترل وزن باید ارتقای سلامت باشد افزود: اگر هدف صرفا کاهش وزن باشد، هر راهکاری می تواند برای لاغر شدن بعنوان ابزار استفاده شود، این کار به ضرر سلامت منجر خواهد شد. نیستانی در ادامه ضمن اشاره به این مورد که خوردن غذاهای کم کالری به کاهش وزن کمک می نماید تصریح کرد که بعضی از افراد برای اینکه وزنشان را کم کنند به رژیم های لاغری میوه و سبزیجات رو می آورند و انواع میوه ها را در سبد غذایی شان قرار می دهند غافل از اینکه استفاده بیش از اندازه از میوه ها هم برای رژیم لاغری مناسب نمی باشد و حتی به علت قند بالا سبب چاق شدن هم می شود. وی با اشاره به اینکه استفاده بیش از اندازه نیاز بدن از شیر با هدف لاغر شدن یکی دیگر از باورهای غذایی غلطی است که بسیار رایج است، اظهار داشت: استفاده از شیر و لبنیات در مقادیر سفارش شده هیچ اشکالی ندارد و می تواند سلامت بدن را تضمین کند ولی نکته اینجاست که افراط در مصرف این ماده غذایی باعث انباشت چربی در بدن می شود. نیستانی افزود: هر لیوان شیر ۲ و نیم درصد چربی معادل ۱۰ قاشق برنج (منهای روغن) کالری دارد، ازاین رو با این باور که شیر غذایی سالم می باشد و کالری ندارد نمی توان بیشتر از مقدار سفارش شده (دو لیوان در روز) از این ماده غذایی استفاده نمود. خبرگزاری مهر را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید