ویتامین E یکی از ۴ ویتامین محلول در چربی است که بعنوان یک آنتی اکسیدان نقش اساسی در صیانت از بدن در مقابل لطمه های ناشی از اکسیژن فعال که در جریان متابولیسم تشکیل می شود یا در محیط زیست صورت می گیرد، دارد. جذب این ویتامین مانند سایر ویتامین های محلول در چربی بستگی به وجود چربی در رژیم غذایی و عملکرد مناسب سیستم صفراوی و لوزالمعده دارد.
به گزارش آنی غذا به نقل از ایسنا، ویتامینE بوسیله دادن یک هیدروژن به رادیکال های آزاد و تبدیل آنها به ترکیبات بی خطر عمل می کند. این عمل پاکسازی رادیکال های آزاد نامیده می شود. همین طور این ویتامین دارای خاصیت ضد انعقادی است که به جریان راحت خون در رگ هایی که دارای پلاکت های چربی چسبنده به دیواره هستند، کمک می نماید. ویتامین E همین طور موجب افزایش توانایی دستگاه ایمنی بدن بمنظور مقابله با بیماریها می شود.
مصرف ویتامین E منجربه جلوگیری از پیشرفت بیماری آلزایمر، کمک به درمان بیماریهای چشمی مثل آب مروارید، کمک به درمان دژنراسیون وابسته به سن ماکولا، کاهش احتمال سکته قلبی در بیماران مبتلا به دیابت، کند کردن روند پیری سلول ها، تقویت انسان در مقابل آلودگی های زیست محیطی، مقابله با کم خونی، درمان مشکلات ناشی از چربی های بد هضم و کمک به بهبود بیماریهای پوستی، زخم ها، اختلالات تولید مثل و کاهش دردهای قبل از قاعدگی و کاستن علائم و نشانه های لوپوس می شود.
قبلا یکی از عملکردهای ویتامین E نقش محافظتی آن در مقابل گسترش آترواسکلروز بیان شده بود که مطالعات بالینی اخیر نتایج متفاوتی و اغلب نتایج منفی نشان داده اند. بدین سبب هیچ سفارش ای در خصوص استفاده از مکمل های ویتامینی E برای پیش گیری از بیماری قلبی _ عروقی ارائه نداده است.
غنی ترین منابع ویتامین E شامل بادام، دانه آفتابگردان و روغن های گیاهی خوراکی است.
از آنجا که این ویتامین نامحلول در آب است در نتیجه پخت در آب از بین نمی رود ولی پروسه سرخ کردن زیاد می تواند آنرا از بین ببرد. این ویتامین در حضور گرما و شرایط اسیدی، پایداری خودرا حفظ می نماید، اما توسط چربی های تند شده، قلیاها، اکسیژن، سرب، نمک های آهن و اشعه ماورابنفش از بین می رود.
ویتامین E کمترین سمیت را در میان ویتامین ها دارد. انسان و حیوانات قادر به تطبیق تا مقادیر حداقل ۱۰۰ برابر بیش از نیاز آن هستند. استفاده از مقادیر زیاد ویتامین E می تواند منجر به ایجاد اختلال در استفاده از سایر ویتامین های محلول در چربی شود.
مصرف بیش از اندازه مجاز روزانه ذکر شده ویتامین E خطرناکست و می تواند موجب اختلال در انعقاد خون بعد از جراحت و بریدگی شود. مصرف مقادیر بالاتر می تواند موجب خونریزی مغزی و سکته ناشی از خونریزی در مغز گردد. یک مطالعه چندساله در مردان نشان داد که مصرف روزانه ۴۰۰ واحد بین المللی ویتامین E نه فقط جلوی سرطان پروستات را نگرفت، بلکه خطر آنرا هم افزایش داد.
بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، افرادی که داروهای ضد انعقاد خون مصرف می کنند، بهتر است بدون نظر پزشک از مکمل های ویتامین E استفاده نکنند، برای اینکه خطر خونریزی را در آنان می افزاید. استفاده از مکمل های قوی ویتامین E همین طور می تواند تاثیر داروهای شیمی درمانی را کم کند.