تغذیه ماه رمضان؛ افطار و سحر چه بخوریم

روزه داری علاوه بر این که یک فریضه معنوی است، می تواند یک دستورالعمل تغذیه ای سالم هم باشد به شرطی که به سفارش های طب ایرانی دقت نماییم.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر و براساس اعلام دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت، اگر از هر نوع بیماری گوارشی رنج می برید حتما پیش از شروع روزه داری با یک پزشک در مورد امکان روزه گرفتن مشورت کنید. در بعضی بیماری ها همچون زخم اثنی عشر گرفتن روزه صحیح نیست و منجر به تشدید بیماری می شود. مواد غذایی مختلف از نظر کیفیت و خصوصیت ها با هم متفاوت هستند و در نتیجه هضم آنها یکسان نخواهد بود. وقتی دو یا چند غذای مختلف با هم خورده شود، معده و دستگاه گوارش نمی تواند همه آنها را به حد نهایی هضم کند و در نتیجه فساد هضم رخ می دهد. از مصرف غذاهای مختلف و سفره های رنگین افطار و سحر خودداری کنید. از خوردن سالاد و مخلفات در افطاری پرهیز کنید. این مواد مخصوصاً اگر با حجم زیاد در کنار افطار یا با وعده اصلی مصرف شود سبب عدم هضم، نفخ، ترش کردن یا درد شکم می شوند. اصولاً حلیم و آش رشته و امثال آن غذاهای سنگینی محسوب می شوند و غذای تابستان نیستند. پس آنها را از سفره افطار تابستانی خط بزنید و در صورت تمایل زیاد، به مقدار کم قانع شوید. وعده افطار و شام را جدا کنید. از آنجاییکه معده مدت طولانی خالی بوده است، توان هضم حجم بالای مواد را ندارد، بنابراین سفارش می شود در زمان افطار یک ماده غذایی میل شود و در صورت تمایل و نیاز حدود یک ساعت بعد شام میل شود. از مصرف آب و نوشیدنی با غذا خودداری کنید؛ این اصل همیشه صادق است اما در ماه رمضان که معده در طول روز کمی ضعیف می شود نمود بیشتری دارد و به شدت سبب اختلال هضم، رفلاکس، نفخ و…، می شود. برخی غذاها را فراموش کنید؛ مصرف برخی غذاها مانند ماکارانی، آش رشته، ماهی، سالاد الویه، بخصوص در وعده سحر در این ماه علاوه بر احساس سنگینی، امکان افزایش تشنگی در طول روز را به دنبال دارد. همینطور مواد غذایی پر ادویه و نمک حرارت بدن را بالا برده و باعث تشدید تشنگی می شود. برای پیشگیری از یبوست به جای مصرف میوه های بسیار آبدار و خام که سبب درد شکم می شوند میتوان خیسانده برگه هلو، زردآلو، انجیر و آلوی بخارا استفاده نمود. این خشکبار باید در آب جوش یا گلاب داغ یک ساعت خیسانده و سپس میل شود. بهتر است مصرف این ترکیب یک تا دو ساعت پس از شام باشد.

منبع: