آنی غذا: وزارت بهداشت، برای پیش گیری از مسمومیت غذایی در سفرهای نوروزی، سفارش هایی را ارایه داده است.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، در طول سفر باید مانند سایر اوقات از تمام گروههای غذایی بطور متناسب، متعادل و متنوع استفاده کنید. در طول سفر از آب های بسته بندی که سلامت آن مورد اطمینان است، استفاده کنید. در صورتیکه به آب شرب سالم دسترسی ندارید، آب را حداقل یک دقیقه بجوشانید. همین طور از پرکردن مکرر ظروف پلاستیکی آب بسته بندی شده با آب و نوشیدن چند باره خودداری کنید. از قراردادن ظروف پلاستیکی آب بسته بندی شده در فریزر یا جایخی یخچال و استفاده از آب یخ زده آنها به سبب تولید مواد مضر، به شدت بپرهیزید. در طول سفر برای حمل مواد غذایی فاسد شدنی از یخدان استفاده کنید. غذاهایی که دارای خامه، تخم مرغ و سس مایونز هستند، خیلی زود فاسد می شوند، بهتر است سس مایونز را در دمای سرد نگهداری کرده و پیش از مصرف غذا به آن اضافه کنید. در حین سفر، از حمل گوشت یا تخم مرغ خام و فرآورده های لبنی با ماندگاری کوتاه خودداری کنید. بدین سبب که به سرعت فاسد می شوند. توجه داشته باشید که که فرآورده های لبنی با ماندگاری بالا فقط تا زمانی این ماندگاری را حفظ می کنند که باز نشده باشند. بعد از باز شدن درب آنها، باید در یخچال نگهداری شوند. توجه داشته باشید که غذاهای مسموم کننده ممکنست بو یا مزه ناخوشایندی نداشته باشند. با وجود اینکه خیلی از مسمومیت های غذایی به طور معمول ظرف ۲۴ ساعت برطرف می شوند، اما برخی از آنها مانند مسمومیت با غذای کنسروی می توانند کشنده باشند. بوتولیسم نوعی مسمومیت غذایی کشنده است که بر اثر مصرف کشک غیر پاستوریزه، غذاهای کنسروی که پیش از مصرف حرارت مناسب به آنها نرسیده است یا سوسیس و کالباس آلوده بروز می کند. علایم و نشانه های این مسمومیت با تأخیر پس از ۱۲ تا ۲۴ ساعت ظاهر می شود و شامل تاری دید، دوبینی، افتادگی پلک فوقانی، عدم توانایی حرکتی، اختلال تکلم، لکنت زبان، سختی بلع و خشکی و درد گلو است. با اهمیت ترین اقدام درمانی در این مسمومیت تجویز سریع داروی ضد سم در مرکز درمانی است. در صورت عدم درمان ممکنست فرد مسموم بر اثر فلج تنفسی فوت کند. بر این اساس از خرید قوطی های کنسرو دارای برآمدگی، فرو رفتگی و یا نشتی و زنگ زدگی خودداری کنید و مطمئن شوید که درپوش آنها شکسته نشده باشد. کنسروها را پیش از مصرف ۲۰ دقیقه در آب درحال جوشیدن حرارت دهید و بلافاصله مصرف کنید. هیچ گاه غذاهای پخته شده را بیش از دو ساعت اگر هوا گرم است و بیش از یک ساعت در دمای محیط رها نکنید. برای باردیگر گرم کردن غذاهای باقی مانده آنها را تا ۷۴ درجه سانتی گراد گرما دهید تا غذا بخار کند و همین طور غذاهایی که بیشتر از سه روز باقی مانده اند را هیچ گاه مصرف نکنید. بهترین دما برای نگهداری مواد غذایی زیر ۴ درجه سانتی گراد یا بالای ۶۰ درجه سانتی گراد است. از تماس غذای پخته و نیمه پخته بپرهیزید. علایم و نشانه های تعدادی از مسمومیت های غذایی با تأخیر ظاهر می شوند. یعنی ممکنست ۱۲ تا ۲۴ ساعت پس از مصرف غذای آلوده، علایم در فرد مسموم بروز کند. علایم و نشانه های این مسمومیت ها شامل سردرد، تب، خستگی، تهوع، استفراغ، اسهال آبکی شدید، کم شدن آب بدن، ضعف و درد شکم است. غذاهای خانگی مطمئن ترین غذا در میان راه هستند. بهتر است در میان راه از غذاهای ساده و نیمه خشک مانند نان و پنیر و سبزی، انواع کوکو، کتلت و …، استفاده کنید. از خرید مواد غذایی مثل حبوبات پخته، دل و جگر، لواشک، فلافل، سمبوسه، پیراشکی و … از کنار جاده، فروشندگان دوره گرد و مغازه های غیر بهداشتی پرهیز کنید. اگر مجبور به صرف غذا در رستوران های بین راه هستید، محل های بهداشتی را انتخاب کنید. برای این منظور به وضعیت دستشویی ها، لباس کارگران، نظافت میزها، وجود مگس و حشرات و وسایل سرو غذا توجه کنید. در صورت امکان وسایل شخصی مانند قاشق، چنگال و لیوان مخصوص به همراه داشته باشید. به بهداشت فردی، یعنی شست وشوی دست ها پیش از صرف غذا هم توجه کنید.
منبع: anighaza.ir