به گزارش آنی غذا به قول محققان، اگر رژیم غذایی چرب با مصرف نوشیدنی های شیرین شده با فروکتوز مایع همراه باشد، تجمع چربی ها در کبد تسریع می شود و هایپرتری گلیسیریدمی ظاهر می شود.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر به نقل از ساینس دیلی، فروکتوز یکی از رایج ترین شیرین کننده ها در صنایع غذایی است. این قند ساده (مونوساکارید) به صورت صنعتی از شربت ذرت، به دست می آید. فروکتوز با قدرت شیرین کننده بسیار بالا و هزینه های تولید پایین، علیرغم شواهد علمی که آنرا با بیماری های متابولیک مرتبط می کند، توسط صنایع غذایی برای شیرین کردن نوشیدنی ها، سس ها و غذاهای فرآوری شده استفاده می شود.
بر اساس مطالعه جدید، تاثیر فروکتوز در افزایش سنتز اسیدهای چرب در کبد نسبت به تزریق خارجی چربی ها از راه رژیم غذایی تعیین کننده تر است.
پروفسور «خوان کارلوس لاگونا»، سرپرست تیم تحقیق از دانشگاه بارسلونا اسپانیا، می گوید: «در رژیم های پرچرب که با فروکتوز مایع همراه هستند، این مونوساکارید می تواند سبب افزایش لیپوژنز- یعنی تشکیل چربی ها از راه قند- و مهار اکسیداسیون لیپید در کبد شود.»
وی در ادامه می افزاید: «به ویژه، دریافت فروکتوز به صورت مستقیم بر بیان و فعالیت فاکتور هسته ای ChREBP تاثیر می گذارد. این عامل بعد از فعال شدن سبب افزایش بیان آنزیم هایی می شود که سنتز کبدی اسیدهای چرب را کنترل می کنند. به صورت موازی، مصرف فروکتوز فعالیت گیرنده هسته ای PPARalfa را می کاهد، که مسئول اصلی کنترل بیان ژن هایی است که آنزیم های دخیل در اکسیداسیون اسیدهای چرب (میتوکندری و پراکسی زوم) را در کبد کدگذاری می کنند.»
همانطور که در مطالعه پیش بالینی بیان شد، ترکیب چربی های اشباع شده از منشأ غذایی و القای سنتز آندوژن اسیدهای چرب سبب پیدایش کبد چرب می شود.
به گفته محققان: «فروکتوز بر خلاف رژیم های پرچرب، بیان پروتئین PNPLA۳ را زیاد می کند که با بروز هایپرتری گلیسریدمی که یک عامل خطر قلبی عروقی است، مرتبط می باشد.»
چندین مطالعه اپیدمیولوژیکی مصرف نوشیدنی های شیرین شده با فروکتوز را به بیماری کبد چرب غیر الکلی مرتبط می کند. کبد چرب نقطه شروع صدمه شناسی های جدی تر مانند استئاتوهپاتیت و سیروز کبدی است.