آمارهای جهانی نشان میدهد که هم اکنون بیماری سرطان سالانه در سراسر دنیا جان دست کم ۱۰ میلیون نفر را می گیرد و این در حالیست که یک سوم از موارد مبتلاشدن به این بیماری، قابل پیشگیری است و یک سوم دیگر نیز در صورت تشخیص و معالجه زودهنگام، قابل درمان است.
به گزارش آنی غذا به نقل از ایسنا، بنابر اعلام سایت رسمی “روز جهانی سرطان” همین طور پیش بینی می شود در صورتیکه اقدامی بموقع در جهت مقابله با گسترش این بیماری صورت نگیرد بگفته متخصصان تا سال ۲۰۳۰ میلادی آمار تلفات سالانه سرطان در دنیا به ۱۳ میلیون نفر خواهد رسید.
یک مقایسه آماری نشان میدهد که هم اکنون متوسط مرگ سالانه ۱۰ میلیون بیمار مبتلا به سرطان در جهان از مجموع تلفات سه بیماری ایدز، مالاریا و سل نیز بیشتر است.
گزارش ها حاکیست، شعار امسال (۲۰۲۲) روز جهانی سرطان در امتداد آگاهی رسانی در مورد نابرابری ها در ارائه خدمات و امکانات درمانی سرطان در سراسر جهان انتخاب شده است.
کارزارهای جهانی مقابله با سرطان اتحادیه بین المللی کنترل سرطان موسوم به “یوآی سی سی” (UICC) برای نخستین بار در سال ۲۰۰۰ در اجلاس جهانی مبارزه با سرطان در پاریس، روز جهانی سرطان را تعیین و اعلام عمومی کرد.
بدین سبب روز چهارم فوریه بطور رسمی برای این مناسبت به تصویب رسید تا با هدف کمک به مردم برای درک بیشتر از سرطان و ترویج پژوهش در حوزه پیشگیری و درمان این بیماری و همین طور افزایش آگاهی مردم و تشویق آنها به مشارکت در کارزارهای مربوط به سرطان، مورد توجه هرچه بیشتر قرار گیرد.
کارزارهایی مانند “ما می توانیم، من می توانم” که با هدف آگاهی رسانی و تحقیق درباره سرطان فعالیت داشت و همین طور کارزار “از بین بردن باورهای غلط” که در تلاش بود با اطلاعات نادرست درباره این بیماری روبرو شود.
امسال نیز روز جهانی سرطان با شعار “از شکاف ارائه خدمات درمانی بکاهیم” (Close the care gap) در تلاش است در مورد نابرابری در ارائه خدمات و امکانات درمانی و مراقبتی از بیماران مبتلا به سرطان در سراسر جهان آگاهی رسانی کند.
بنابر گزارش روزنامه ایندیپندنت، از اهداف کلیدی روز جهانی سرطان کمک به رفع اضطراب درباره این بیماری است که با صحبت با دیگران به ویژه در قالب گروه و بیان تجربیات شخصی می تواند به کاهش احساس ترس و پریشانی و ایجاد حس اتحاد و با هم بودن کمک نماید.
سرطان زمانی ایجاد می شود که تغییراتی در گروهی از سلول های طبیعی بدن به رشد غیرطبیعی و کنترل نشده منجر شود و توده ای به نام تومور را به وجود آورد. توده های سرطانی می توانند گسترش یابند و سایر قسمت های بدن را هم درگیر کنند، مگر این که درمان شوند. در مورد همه سرطان ها به جز لوسمی (سرطان خون) چنین است.
شایع ترین عوامل و علایم سرطان عوامل به وجودآورنده سرطان مختلف اند و بااینکه عوامل تاثیرگذاری مانند سن و ژنتیک از کنترل ما خارج می باشند اما نکته مهم این است که می توان با انتخاب صحیح خیلی از رفتارها و سبک زندگی و رژیم غذایی درست، خطر مبتلاشدن به سرطان را حدود یک سوم کم کرد.
ترک سیگار و الکل، استفاده از ضدآفتاب، داشتن تحرک کافی، رژیم غذایی مناسب و دوری از اضافه وزن و چاقی، دوری از تشعشعات (اشعه ایکس و گاما، فرابنفش) و جدی گرفتن عفونت ها نکات مهمی است که می توانیم برای مراقبت از سلامت خود، آنها را رعایت نماییم.
توده ها یا تورم غیرمعمول، سرفه، تنگی نفس، مشکل در بلع، سرفه مداوم، تغییر فعالیت روده (یبوست و اسهال یا دفع خون با مدفوع)، خونریزی غیرمنتظره، کاهش وزن بی دلیل، درد و خستگی زیاد، کاهش اشتها و تعریق شبانه شدید، تغییر در خال های بدن (پوسته پوسته شدن یا خونریزی یا ترشح داشتن) همه و همه علایم و نشانه های کلیدی سرطان است که هر فردی باید به آنها حساس باشد.
همین طور درمان سرطان به نوع آن، اندام درگیر با سرطان، بزرگی و گسترش آن و سلامت عمومی بدن بستگی دارد. جراحی، شیمی درمانی، رادیوتراپی، هورمون درمانی، ایمونوتراپی و ژن درمانی تعدادی از روش های درمان این بیماری هستند.
به گزارش آنی غذا به نقل از خلیج تایمز، در زمینه مراقبت های بهداشتی برای دستیابی به برابری در ارائه خدمات درمانی، توزیع مناسب منابع حائز اهمیت می باشد البته نه به این معنا که منابع بطور مساوی و یکسان در اختیار تمام بیماران قرار گیرد بلکه برای دستیابی به هدف “کاهش شکاف در ارائه خدمات درمانی”، ضرورت دارد که هر بیمار بسته به شرایطش به قدری از منابع درمانی بهره مند شود که به سطحی معقول از دسترسی به خدمات مراقبتی که سایر بیماران در جهان برخوردار می باشند، برسد.