نتایج مطالعات نشان داد بزرگسالان، میانسال و افراد مسن که روزانه حداقل سه وعده غلات کامل مصرف می کنند، افزایش کمتری در اندازه کمر، فشار خون و سطح قند خون آنها مشاهده شد.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر به نقل از ساینس دیلی، نتایج مطالعه محققان دانشگاه تافتس نشان داده است بزرگسالان میانسال تا مسنی که وعده های بیشتری از غلات کامل می خورند، در مقایسه با افرادی که کمتر غلات در وعده های غذایی شأن دارند، با افزایش سن، با احتمال کمتر افزایش در اندازه دور کمر، فشار خون و قند خون مواجهند. هر سه این موارد با افزایش ریسک بیماری قلبی در ارتباط هستند.
محققان در این مطالعه به بررسی این مورد پرداختند که چگونه مصرف غلات کامل و تصفیه شده بر روی پنج عامل خطر بیماری قلبی تاثیر می گذارد: اندازه دور کمر، فشار خون، قند خون، تری گلیسیرید و کلسترول خوب HDL.
تیم تحقیقاتی تغییرات پنج فاکتور خطر را در فواصل چهار ساله در چهار دسته گزارش مصرف غلات کامل، از کمتر از نیم وعده در روز تا سه وعده یا بیشتر در روز مقایسه کردند.
طبق دستورالعمل های رژیم غذایی سال ۲۰۲۰-۲۰۲۵، مقدار سفارش شده غلات کامل سه وعده یا بیشتر در روز است. بعنوان نمونه یک وعده، یک تکه نان حاوی غلات کامل، نصف فنجان غلات بلغور جو دوسر یا نصف فنجان برنج قهوه ای است.
نتایج برای هر بازه چهارساله به شرح زیر است:
اندازه دور کمر به صورت متوسط بیشتر از ۲.۵ سانتیمتر در شرکت کنندگان با مصرف کمتر غلات کامل افزایش پیدا کرد، در مقابل حدود ۱.۲۷ سانتیمتر در شرکت کنندگان با مصرف بیشتر غلات افزایش داشت.
حتی بعد از محاسبه تغییرات در اندازه دور کمر، افزایش متوسط سطح قند خون و فشار خون سیستولیک در افراد کم مصرف در مقایسه با شرکت کنندگان با مصرف زیاد بیشتر بود.
محققان همینطور پنج عامل خطر را در چهار گروه مصرف غلات تصفیه شده مورد مطالعه قرار دادند، که از کمتر از دو وعده در روز تا بیشتر از چهار وعده در روز بود. نتایج نشان داد مصرف کمتر غلات تصفیه شده منجر به میانگین افزایش کمتر در اندازه دور کمر و میانگین کاهش بیشتر سطح تری گلیسیرید برای هر دوره چهار ساله شد.
«نیکولا مک کیون»، سرپرست تیم تحقیق در اینباره می گوید: «یافته های ما نشان داده است که خوردن غذاهای غلات کامل به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم علاوه بر این که به ما در کاهش یا حفظ وزن با افزایش سن کمک می نماید، فواید سلامتی هم دارد. در واقع، این داده ها نشان داده است افرادی که غلات کامل بیشتری می خورند بهتر قادر به حفظ قند خون و فشار خون به مرور زمان هستند. مدیریت این عوامل خطر با افزایش سن می تواند به محافظت در مقابل بیماری های قلبی کمک نماید.»
به گفته محققان، علل مختلفی وجود دارد که امکان دارد غلات سبوس دار برای کمک به افراد در حفظ اندازه دور کمر و کاهش افزایش در سایر عوامل خطر مؤثر باشد. وجود فیبر غذایی در غلات کامل می تواند اثر سیرکنندگی داشته باشد، و منیزیم، پتاسیم و آنتی اکسیدان ها امکان دارد در کاهش فشار خون نقش داشته باشند. فیبرهای محلول هم امکان دارد تاثیر مفیدی در افزایش قند خون پس از غذا داشته باشند.
منبع: آنی غذا