استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشكی ایران تاكید كرد؛ آهن بدن چگونه تامین گردد

آنی غذا: عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، در رابطه با نحوه تامین ویتامین های مورد نیاز بدن و همین طور مصرف مکمل ها، نکاتی را توضیح داد.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، محمدرضا وفا، اظهار داشت: آهن یک عنصر لازم است و باید هر روز بوسیله منابع غذایی دریافت شود. وی با اعلان اینکه میزان دریافت آهن بوسیله خوراکی در ۹۰ درصد افراد کافی است، افزود: آهن نقش مهمی در عملکرد ذهنی و جسمی دارد و اثرات کمبود دراز مدت آن بسیار مهم می باشد، بدین سبب کمبود آهن تمرکز ذهنی، کارهای شناختی و ضریب تنفسی را می کاهد. وفا اشاره کرد: دختران در سن بلوغ، خانم ها در سنین باروری و در دوران شیردهی و نیز سالمندان به آهن بیشتری نیاز دارند. استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی ایران، اضافه کرد: دو نوع آهن یعنی آهن هم و غیر هم وجود دارد. آهن هم که در منابع حیوانی وجود دارد، جذب بالایی دارد. گوشت قرمز و سایر گوشت های کم چرب بهترین منبع آهن هم هستند. آهن غیر هم در منابع گیاهی وجود دارد که زیست دسترسی بسیار کمی دارد. وی با اعلان اینکه سفارش می شود برای پیش گیری از کمبود آهن از منابع حیوانی استفاده شود، افزود: احتمال کمبود آهن در گیاه خواران محض بسیار زیاد است. چون دسترسی به آهن غیرهم که در منابع گیاهی وجود دارد، بسیار کم است. نان، برنج، ذرت، عدس و حبوبات منابع گیاهی آهن هستند و اگر با منابع خوراکی ویتامین ث مانند لیمو، غوره و نارنج استفاده گردد دسترسی به آهن تا ۶ برابر افزایش می یابد که البته باز هم مقدار آن کم است. وفا اظهار داشت: مصرف لبنیات با منابع آهن مثل گوشت سفارش نمی گردد چون پروتئین لبنیات با جذب آهن تداخل دارد. در ضمن افرادی که مکمل آهن مصرف می کنند نباید این مکمل را با وعده غذایی که حاوی گوشت است، مصرف کنند چون جذب آن کاسته می شود. وی در مورد مصرف مکمل، گفت: سفارش می شود آهن هم مثل سایر مواد مغذی تا جایی که ممکنست بوسیله خوراک تامین شود مگر در شرایطی که فردی به سبب برخی بیماریها مثل خونریزی های دستگاه گوارش به مکمل نیاز داشته باشد. نکته مهم این است که به هیچ عنوان نباید مکمل آهن را به صورت خودسرانه مصرف کرد چون رادیکال آزاد تولید شده به سبب مصرف زیاد و نا تناسب آهن، مهم ترین سم در سطح سلولی در بدن است.

منبع: