استاد گروه تغذیه بالینی عنوان كرد؛ سلامت گیاه خواران تهدید می شود

به گزارش آنی غذا استاد گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، اظهار داشت: گیاه خواران امکان دارد در دراز مدت با کمبود ویتامین B۱۲ مواجه شوند.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، آزیتا حکمت دوست، ضمن تعریف گیاه خواری، اظهار نمود: گیاه خواری یا سبزی خواری به معنای پرهیز از خوردن گوشت جانوران است که امکان دارد شامل پرهیز از غذاهایی مانند شیر، فراورده لبنی، تخم مرغ و عسل که خاستگاه جانوری دارند هم بشود.
وی اضافه کرد: چندین نوع گیاه خواری وجود دارد که بسته به نوع آن، جهت گیری گیاه خواران در مقابل حیوانات دامی و فراورده های دامی متفاوت می باشد، عده ای از گیاه خواران در کنار نخوردن یا کمتر خوردن فراورده های جانوری با کشتار آنها هم مخالفند.
حکمت دوست افزود: بعضی از گیاه خواران از پوشیدن لباس هایی مانند چرم، ابریشم و خز که از کشتن جانوران به دست آمده هم پرهیز می کنند.
این متخصص تغذیه اضافه کرد: گیاه خواران مطلق صرفاً از منابع گیاهی استفاده می نمایند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه در وگانیسم (Veganism) که گاهی «گیاه خواری مطلق» هم نامیده می شود از همه فرآورده های جانوری، چه از کشتن جانوران به دست آمده باشند و چه با استفاده از آنها مانند لبنیات، تخم مرغ و عسل پرهیز می شود، تصریح کرد: در پیش گرفتن رژیم گیاه خواری به شیوه های گوناگونی امکان پذیر است اما وجه مشترک تمام این شیوه ها پرهیز از خوردن گوشت جانور است.
وی ضمن اشاره به اینکه طیف دیگری از گیاه خواران، منابعی همانند لبنیات و تخم مرغ را هم در سبد غذایی خود می گنجانند تصریح کرد: این گروه از گیاه خواران در واقع ترکیباتی که از حیوانات به دست می آید را به استثنای گوشت حیوان مصرف می کنند.
این متخصص تغذیه ضمن اشاره به اینکه منبع غنی ویتامین B۱۲ فقط توسط منابع حیوانی جذب بدن می شود، تصریح کرد: گیاه خواران امکان دارد در دراز مدت با کمبود ویتامین B۱۲ مواجه شوند ازاین رو اگر برای تهیه مواد مغذی موجود در منابع حیوانی از راه منابع گیاهی چاره ای اندیشیده نشود، بزودی کمبود پروتئین، B۱۲، کلسیم، ویتامین Dمی تواند مشکلات جدی را برای بدن به وجود بیاورد.
حکمت دوست مصرف قرص و داروهای مکمل حاوی ویتامین B۱۲ را به افرادی که صرفاً از منابع غذایی گیاهی استفاده می نمایند سفارش کرد و اظهار داشت: گروه هایی از گیاه خواران که از شیر و تخم مرغ استفاده می نمایند، کمتر از گروه های دیگر گرفتار کمبود ویتامین B۱۲ می شوند.
وی ضمن اشاره به اینکه رژیم های گیاهی می توانند سالم باشند، اضافه کرد: پیروی از رژیم گیاه خواری باید با حفظ تعادل بین گروه های مختلف مواد غذایی و استفاده از مکمل ها رعایت شود. با این وجود، حذف محصولات حیوانی از رژیم غذایی گیاهی می تواند سبب کاهش مصرف بعضی از مواد مغذی ضروری می شود و امکان دارد بر سوخت و ساز سیستم استخوانی بدن تأثیر بگذارد.
حکمت دوست با اشاره به اینکه منابع غنی آهن از گوشت و ترکیبات حیوانی بدست می آیند تصریح کرد: ترکیباتی همانند گوشت، مرغ و ماهی منبع اصلی این ویتامین ها هستند.
استاد گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، مصرف مواد غذایی همانند آجیل، حبوبات و غلات را برای تأمین نیازهای ضروری بدن گیاه خواران مورد تاکید قرار داد و اضافه کرد: به رغم این که حتی برخی از سبزیجات حاوی مقادیری از آهن هستند، ولی آهنی که در گوشت، مرغ و ماهی وجود دارد منبع غنی از آهنی است که جذب آن راحتتر و در مقادیر بالاتری هم وجود دارد.
حکمت دوست با بیان اینکه گیاه خواران باید از منابع پروتئینی و مواردی که آهن قابل توجهی دارند استفاده کنند تصریح کرد: دانه سویا، حبوبات، گوجه فرنگی از بهترین منابع آهن هستند که باید در برنامه غذایی گنجانده شود.
وی پرهیز از مصرف چای با مواد غذایی حاوی آهن را خواهان شد و اضافه کرد: مصرف چای خصوصا همراه مواد غذایی حاوی آهن سبب می شود که آهن مورد نیاز جذب بدن نشود.
این استاد گروه تغذیه بالینی با اشاره به اینکه انسان موجودی همه چیز خوار است اضافه کرد: بدن انسان طوری طراحی شده که باید از تمامی منابع غذایی استفاده نماید.
حکمت دوست تصریح کرد: سلامت انسان با مصرف تمامی گروه های مواد غذایی تضمین می شود.
این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه بهتر است بیشتر مواد غذایی مورد نیاز بدن انسان توسط گیاهان و سبزیجات تامین گردد افزود: منابعی که لزوم دارد از منابع حیوانی استفاده گردد در بدن خیلی زیاد نیست و باید مقادیر کمتری از این منابع را دریافت نماییم.
حکمت دوست با بیان اینکه منابع گیاهی حاوی مقادیر زیادی فیبرهستند تصریح کرد: این مواد غذایی در عین حال که دارای کالری کمتری هستند منبع غنی فیبر هم محسوب می شوند، ازاین رو لازم است برای تغذیه ای سالم از منابع گیاهی سرشار و به نسبت مقادیرکمتری از منابع حیوانی استفاده نماییم.
وی ضمن اشاره به اینکه تصوراتی در خصوص اینکه گیاه خواران از طول عمر بیشتری در مقایسه با سایر افراد برخوردار می باشند را تصور غلطی دانست و تصریح کرد: گیاه خواران عموما با دو کمبود مواد غذایی B۱۲ و آهن مواجهند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در ادامه ضمن مقایسه گیاه خواران و خام گیاه خواران هم توضیح داد: در واقع خام گیاه خواران همه چیز را خام مصرف می کنند و اعتقاد دارند که سبزیجات و گیاهان زمانیکه خام مصرف می شود دارای خواص بیشتری هستند که البته این نظریه تا حدودی درست است.
وی افزود: به صورت مثال ویتامین سی پس از پخته شدن مقادیر زیادی از ویتامین های موجود را از دست می دهد ولی در مورد بعضی از مواد غذایی مثل سویا اگر چنانچه پخته نشوند دسترسی به بعضی از ویتامین ها در آنها کاسته می شود. سویا اگر چنانچه پخته نشود دسترسی به ویتامین B۱ کمتر می شود.
این متخصص تغذیه اظهار داشت: بدن انسان خیلی از مواد غذایی را نمی تواند به صورت خام هضم و جذب نماید، و این فاکتور هم یکی از اشکالات پیروی از رژیم غذایی خام گیاه خواری است.
حکمت دوست افزود: خیلی از مواد غذایی گیاهی تا زمانی که پخته نشوند، جذب نمی شوند و بدن آنزیم های لازم را برای هضم و جذب آنها ندارد.

منبع: