یک متخصص تغذیه با اشاره به عوامل موثر در بروز فشار خون بالا، اظهار داشت: اصلاح سبک تغذیه در کنار انجام فعالیت ورزشی و رعایت رژیم غذایی می تواند از بروز فشار خون بالا جلوگیری کند.
مجید حاجی فرجی، در گفتگو با خبرنگار مهر، درباب تغذیه سالم برای جلوگیری از پرفشاری خون، گفت: فشار خون بالا یا پرفشاری خون یکی از علل خطر بروز بیماریهای قلبی و عروقی است، به بیان دیگر این بیماری قاتل خاموش بدن است چونکه هیچ نوع علائمی تا زمانی که به میزان قابل توجهی بالا می رود، ندارد. هم اکنون بیش از ۱۱ میلیون یعنی ۱۰ درصد از جمعیت ایران مبتلا به این بیماری هستند، بدین سبب نسبت به جلوگیری از بروز این بیماری توجه ویژه ای باید داشت.
وی اضافه کرد: فشار خون بالا می تواند منجر به لطمه به مویرگ های مغزی شده و منجر به سکته مغزی شود در موارد دیگر می تواند منجر به کوری چشم، بروز مشکلات حاد و مزمن کلیوی، سردرد و درد قفسه سینه شود، صرف نظر از علل ارثی بروز فشار خون بالا عواملی مانند چاقی و اضافه وزن نیز با بروز این بیماری ارتباط دارند تا جایی که ۵۰ درصد از افراد مسن به این بیماری مبتلا هستند.
حاجی فرجی عنوان کرد: افزایش وزن و عدم اصلاح سبک تغذیه ای، عدم انجام کارهای ورزشی مداوم به مدت ۱۵ تا ۳۰ دقیقه در روز همچون عوامل موثر در بروز فشار خون بوده بدین سبب کاهش وزن و انجام فعالیت ورزشی در کنار اصلاح تغذیه همین طور درمان این بیماری توسط پزشک متخصص همچون راهکارهایی است که می توان برای جلوگیری از این بیماری در دستور کار قرار داد.
وی افزود: مصرف لبنیات کم چرب، میوه و سبزیجات حاوی ویتامین C افزایش میزان مصرف مواد غذایی حاوی پتاسیم و کلسیم همچون موارد مناسب برای کاهش فشار خون هستند برای مثال مصرف موادی مانند خیار، اسفناج، سویا، حبوباتی مانند لوبیا و همین طور مصرف سیر به صورت پخته بجای بلع و مصرف آن به صورت ناشتا همچون موارد کمک کننده به کاهش فشار خون است.
این متخصص تغذیه اظهار نمود: پرهیز از مصرف گوشت های فراوری شده مانند برگرها، سوسیس و کالباس که با سدیم یا نمک بالایی تهیه می شوند، ترشیجات، تنقلات، کیک ها، نان ها و یا بیسکویت هایی که در تهیه آنها از بکینگ پودر استفاده می شود، سس ها، شکلات، کافئین و الکل از نکات ضروری هستند که در بروز فشار خون بالا نقش پررنگی داشته و نسبت به عدم مصرف آنها باید توجه ویژه ای شود.
حاجی فرجی اشاره کرد: فشار خون بالا در کنار مقاومت در انسولین، قند خون بالا، چاقی شکمی، افزایش سطح چربی خون، کاهش HDL همچون موارد بروز سندروم متابولیک است که همگی این موارد به جهت سبک نادرست زندگی، الگوی غلط غذایی و فعالیت کم ایجاد می شوند بدین سبب رژیم غذایی مناسب، استفاده از میوه ها و سبزیجات، دانه های کامل غلات، لبنیات کم چرب، مصرف گوشت های سفید مانند مرغ و ماهی، عدم مصرف نوشیدنی ها و غذاهای شیرین هم خطر بروز انواع سکته و هم بیماریهای کلیوی را به میزان قابل توجهی می کاهد.
وی در آخر اشاره کرد: در بیماران ۴۰ تا ۷۰ سال که مبتلا به فشار خون بالا هستند علاوه بر رعایت رژیم غذایی درمان های دارویی نیز برای کاهش فشار خون و بروز خطرات ناشی از این بیماری همچون نکات مهمی است که باید به آن توجه ویژه ای داشت.