آنی غذا: آغاز برنامه تزریق واکسن کرونا در بعضی کشورها و بازگشایی بیشتر مرزها، گمانه زنی ها را برای تغییر «گذرنامه سفر» جدی تر کرده؛ حالا این پرسش مطرح است که آیا «گذرنامه کووید» یا همان «پاسپورت واکسن»، مقرر است شرط الزامی در سفرهای بین المللی شود؟
به گزارش آنی غذا به نقل از ایسنا، ماجرای الزام همراه داشتن «گذرنامه مصونیت کووید» در سفرهای بین المللی، از استرالیا شروع شده است؛ همزمان با بیان برنامه زمان بندی تزریق واکسن کووید- ۱۹ در این کشور. مدیرعامل یک شرکت هوایپمایی استرالیایی، شرط سفرهای بین المللی را واکسینه بودن مسافران تعیین کرده است. هرچند این شرکت هنوز برای تعیین این شرط در سفر های داخلی تردید دارد.
«کانتاس»، اولین ایرلاینی است که از الزامی شدن واکسیناسیون مسافران در مقابل ویروس کرونا در سفرهای بین المللی آگاهی داده و گفته انتظار می رود اطلاعات مربوط به واکسینه شدن مسافران در پاسپورت دیجیتالی آنها ذخیره شود.
مدیرعامل این شرکت هواپیمایی می گوید: صحبت هایی با دیگر خطوط هواپیمایی در سراسر جهان داشتم و فکر می کنم واکسینه شدن مسافران در مقابل کووید – ۱۹، به شرط شرکت های هواپمایی در دیگر کشورها تبدیل گردد.
در آمریکا نیز قبل از آنکه تزریق واکسن کووید -۱۹ تاییدیه های رسمی را بگیرد، چندین کمپانی متشکل از شرکت های هواپیمایی و زنجیره های مواد غذایی، کار روی نظریه «پاسپورت کووید» را شروع کردند. گذرنامه کووید در حقیقت سندی است که ثابت می کند مسافر در مقابل ویروس کرونا واکسیناسیون شده و این امکان را فراهم می آورد تا با محدودیت کمتری سفر کند.
نظریه پردازانِ گذرنامه کووید، معتقدند از این امکان نه فقط در مسافرت، بلکه برای دسترسی به کنسرت ها، مسابقات ورزشی و اجتماعات بزرگ می توان استفاده نمود. این طرح مقرر است ابتدا در شرکت های هواپیمایی JetBlue، United Airlines و Virgin Atlantic و برخی از شرکت های هواپیمایی در اروپا آزمایش شود. هرچند، برآورد این شرکتها بر آنست که باتوجه به حجم واکسن در دست تولید، این طرح را خیلی زود نتوان فراگیر و جهانی کرد.
سازمان بهداشت جهانی گزارش کرده که هم اکنون ۱۷۲ کشور با مرکز دسترسی جهانی به واکسن کووید-۱۹ همکاری می کنند، هدف این مرکز دسترسی منصفانه تمام کشورها به واکسن است؛ چونکه نگرانی هایی از بابت توزیع ناعادلانه واکسن در کشورهای کم درآمد و فقیر وجود دارد. از همین رو، درباره محدودیت دسترسی همگان به «گذرنامه کووید» نگرانی هایی مطرح گردیده است. برخی پژوهشگران و پزشکان می گویند: باتوجه به اختلاف در سیستم مراقبت های بهداشتی کشورها، ممکنست برخی به آسانی به واکسن کووید دسترسی نداشته باشند.
سازمان بهداشت جهانی نیز قبلاً قابلیت اطمینان به گذرنامه به اصطلاح کووید را زیر سؤال برده است؛ چونکه علاوه بر آن نگرانی های اخلاقی، مقامات پزشکی هنوز نمی دانند مصونیت واکسن چه مدت طول می کشد.
با وجود این، انجمن حمل و نقل هوایی بین المللی (IATA) که نمایندگی ۲۹۰ شرکت هواپیمایی در سراسر جهان را دارد، در ۲۳ نوامبر (سوم آذرماه) اعلام نمود که در مراحل نهایی تهیه «پاسپورت دیجیتالی واکسن» برای مسافران است. این سند دیجیتال سلامت، «IATA Travel Pass» نامیده می شود که روشی برای نشان دادن وضعیت واکسیناسیون و نتایج آزمایش کرونا (PCR) است که این اطلاعات، با شرکت های هواپیمایی و مرزی به اشتراک گذاشته خواهد شد.
بنظر می رسد شرکت های هواپیمایی همچون پیشران های نظریه گذرنامه کووید هستند. آخرین برآورد از میزان خسارت تحمیل شده از همه گیری ویروس کرونا به صنعت هوایی جهان، ۳۱۴ میلیارد دلار بوده است. این ویروس حدود ۸۰ درصد پروازها را در تمام مناطق، زمین گیر کرده و به اندازه یک دهه صنعت هوایی را به عقب رانده است.
اما قبل از آن که تلاش برخی کشورها برای دستیابی به واکسن کووید- ۱۹ به بار بنشیند و طرح های در رابطه با گذرنامه کووید به نتیجه برسد، روزنامه نیویورک تایمز از تعیین شرط دیگری برای سفرهای بین المللی گزارش داده بود که همین حالا در شرکت های هواپیمایی اجرا می شود؛ «گذرنامه سفر ایمن» یا همان تست تشخیص کووید- ۱۹. شرکت های هواپیمایی در شرایطی که هنوز تزریق واکسن کرونا فراگیر نشده است، داشتن گواهی سلامت را راهی مطمئن برای سفرهای بین المللی دانسته اند.
متخصصان علوم پزشکی، بعد از آن که چین بعنوان اولین کانون انتشار کووید – ۱۹ عرضه شد، مسافران را از عاملان اصلی جابه جایی این ویروس دانستند. برای همین در اقدامی سریع، بیشتر مرزها مسدود و پروازهای بین المللی به چین متوقف گردید.
اینک با گذشت یک سال از شناسایی ویروس کرونا و افزایش امیدواری از این بابت که واکسن کووید به زودی آغاز به شکستن محدودیت های زندگی و احیای باردیگر سفرهای بین المللی کنند، کشورهای بیشتری مرزها را به روی مسافران گشوده اند. حدود ۷۰ درصد کشورهایی که به دنبال همه گیری این ویروس، مرزهای خودرا به روی مسافران مسدود کرده بودند، به شرط تست تشخیص کرونا (PCR)، برنامه بازگشایی تدریجی مرزها را از سر گرفته اند.
تحقیقات تازه سازمان جهانی جهانگردی نشان میدهد تا کنون ۱۵۲ کشور مرزهای خودرا به روی مسافران بین المللی باز کرده اند. هرچند هنوز برخی کشورها در پذیرش همه اتباع بیگانه تردید دارند و ترجیح می دهد در گام های نخست، با کشورهای موفق در مهار ویروس کرونا، تعامل داشته باشند.
هم اینک، شرط سفر به بیشتر این کشورها همچون ایران، داشتن گواهی سلامت کرونا (تست PCR) یا در اصلاح، «گذرنامه سفر ایمن» است. درحال حاضر شرکت های هواپیمایی از مسافران، قبل از سوار شدن، نتیجه منفی تست کرونا را می خواهند.
کشورها هنوز درباره سیاست های احتمالی در سفرهای بین المللی آینده، باتوجه به سطح تولید واکسن کووید- ۱۹ که همچنان با نیاز جهانی تناسب پیدا نکرده است، اظهارنظر مطمئن و قطعی نداشته اند.
آخرین گزارش سازمان جهانی جهانگردی نشان میدهد صنعت سفر و گردشگری تا پنج ماه نخست سال ۲۰۲۰ متحمل ۳۲۰ میلیارد دلار خسارت شده و در هشت ماه نخست همین سال تا منفی ۷۰ درصد رکود را تجربه کرده و ۱۲۰ میلیون فرصت شغلی در آن به مخاطره افتاده است.
منبع: آنی غذا