واكسن آكسفورد، جهان را زودتر به پایان همه گیری می رساند

به گزارش آنی غذا متخصصان و دانشمند تیم واكسن كرونای دانشگاه آكسفورد بعد از اعلام اثربخشیِ ۹۰ درصدی این واكسن مدعی شده اند كه واكسن آنها، جهان را بسیار نزدیك تر به وضعیتی می كند كه می تواند به همه گیری ویروس كرونا خاتمه بدهد.
به گزارش آنی غذا به نقل از ایسنا، پروفسور “سارا گیلبرت” سرپرست این تیم در اینباره می گوید: با عنایت به حجم انبوهی که آسترازنکا مقرر است فراهم آورد و تعهد این شرکت به توزیع مساوی در سرتاسر جهان، نقش واکسن در پایان دادن به بحران کرونا احیانا جلوتر از هر عامل دیگری است.
نتایج آزمایش های گسترده نشان داده است که این واکسن در صورت تزریق نیم دوز و سپس دوز کامل به اثربخشی ۹۰ درصدی می رسد و اگر با دو دوز کامل تزریق شود، اثربخشی آن ۶۲ درصد است.
پروفسور اندرو پولاند، محقق ارشد گروه آزمایش واکسن آکسفورد هم می گوید: برای پی بردن به میزان اثربخشی واکسن روی افراد مسن تر، جمع آوری داده های قابل اطمینان کمی بیشتر طول می کشد.
البته او خاطرنشان کرد هنوز مدت کافی سپری نشده تا با اطمینان بتوان گفت افرادی که واکسینه شدند بعد از یک سال هنوز مصونیت دارند.
آسترازنکا قول داده تا آخر سال ۲۰۲۱ میلادی سه میلیارد دوز از واکسن را تولید نماید که بین کشورهای غنی، متوسط و کم درآمد توزیع خواهد شد.
این شرکت پیشتر در تابستان موافقت نمود که برای “فرصت کواکس” سازمان بهداشت جهانی ۳۰۰ میلیون دوز واکسن را تولید نماید. فرصت کواکس طرحی است که به منظور اطمینان از توزیع عادلانه و برابر واکسن تنظیم شده است.
حجم واکسنی که آسترازنکا تعهد تولید آنرا داده بسیار بالاتر از دوزی است که دو شرکت مدرنا و فایزر مقرر است در طول سال ۲۰۲۱ تولید کنند. به همین دلیل، پروفسور گیلبرت مطمئن است واکسن آنها در موقعیت بهتری قرار خواهد گرفت که می تواند تاثیر جهانی بزرگی در کنترل همه گیری داشته باشد.
وی تصریح کرد: حجم عظیم تولید واکسن و توزیع جهانی آن دو مؤلفه بسیار مهم هستند. برخی از سازندگان این همه دوز تولید نمی کنند، ازاین رو تاثیر واکسن آنها کمتر خواهد بود.
فایزر قول داده در مجموع ۱.۳ میلیارد دوز از واکسن خویش را در سال آینده تولید نماید. مدرنا متعهد شده است که چیزی بین ۵۰۰ میلیون تا یک میلیارد دوز در مجموع تولید نماید. اثربخشی واکسن هر دو شرکت در پیشگیری از بیماری ۹۵ درصد بوده است.
پروفسور گیلبرت اظهار داشت: موفقیت واکسن آکسفورد، که طی هفته های آتی مورد بررسی تصویب گران قرار خواهد گرفت، به انتقال تدریجی به وضعیت عادی کمک خواهد نمود.
واکسن آکسفورد با هزینه ۲.۲۶ پوند به ازاء هر دوز، مقرر است بسیار ارزان تر از واکسن رقبا تمام شود. در مقابل، واکسن مدرنا احیانا چیزی بین ۱۸.۷۸ تا ۲۷.۷۹ پوند هزینه برمی دارد و فایزر هم چیزی در همین حدود درمی آید.
پروفسور گیلبرت همینطور توضیح داد که نگهداری آسان واکسنِ او، بدین مفهوم است که نهادهای مسؤول در مقایسه با دو واکسن دیگر با دشواری های کمتری برای توزیع آن روبه رو هستند.
او اظهار داشت: نگهداری این واکسن نیازی به مخزن سرما ندارد. دمای نگهداری آن بین ۲ تا ۸ درجه سانتی گراد است که برای واکسن معمولی است، ازاین رو در شبکه فعلی توزیع واکسن و زنجیره تأمین می گنجد. همین ویژگی، آنرا بسیار توزیع پذیر می کند.
واکسن فایزر باید در دمای منفی ۷۰ درجه سانتی گراد نگهداری و منتقل شود و واکسن مدرنا احتیاج به تأمین سرمای منفی ۲۰ درجه دارد.
با این وجود گیلبرت اخطار داد که توزیع واکسن در سرتاسر بریتانیا و بازار جهانی هنوز هم طول می کشد.
او اظهار داشت: واکسن هایی که در بریتانیا تولید می شوند باید به مناطق مختلف بروند تا به درمانگاه های لازم برسند. خیلی کارها است که باید انجام شوند. سابقه نداشته که این تعداد عظیم از مردم را با چنین سرعتی واکسینه کرده باشیم. کار دشواری خواهد بود.
به نوشته روزنامه ایندیپندنت، سازمان نظارت بر محصولات بهداشتی و دارویی بریتانیا بررسی داده های مرحله سوم آزمایش بالینی این واکسن را شروع کرده است.

منبع: