در گزارش آنی غذا مطرح شد؛ بهداشت بوفه مدارس چگونه نظارت می شود، تقسیم بندی بوفه ها

آنی غذا: رئیس اداره بهداشت موادغذایی و بهسازی اماكن عمومی مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت، در مورد تشدید نظارت های بهداشتی بر بوفه مدارس و مراكز آموزشی كشور، توضیحاتی ارائه داد.
سید رضا غلامی، در گفتگو با خبرنگار مهر، به نحوه كنترل بهداشتی و بازرسی از بوفه مدارس و مراكز آموزشی اشاره نمود و اظهار داشت: برمبنای ابلاغی كه به معاونت های بهداشتی دانشگاه های علوم پزشكی سراسر كشور داشته ایم، نظارت های بهداشتی بر مدارس و مراكز آموزشی، پیش از شروع سال تحصیلی آغاز می شود. وی با اشاره به هماهنگی وزارت بهداشت با وزارت آموزش و پرورش و سازمان دانش آموزی برای نظارت بهداشتی بر بوفه مدارس، اضافه كرد: امسال، بوفه برمبنای نوع خوراكی ها و مواد غذایی كه دارند، تقسیم بندی شده اند. بطوریكه چهار دسته بوفه، برای نظارت های بهداشتی، تعریف شده است. غلامی افزود: دسته اول، بوفه هایی هستند كه فقط مواد غذایی بسته بندی شده دارای مجوز را عرضه می كنند. یعنی این مواد غذایی، نیاز به نگهداری در شرایط ویژه مثل یخچال را ندارند. البته این قبیل بوفه مدارس، بیشتر شامل مناطق محروم و دوردست كشور و مدارسی كه زیر ۱۰۰ نفر دانش آموز دارند. وی ادامه داد: دسته دوم بوفه مدارس، علاوه بر اینكه مواد غذایی دسته اول را دارند، می توانند از مواد غذایی استفاده كننده كه نیاز به نگهداری در یخچال دارد. مثل شیر پاستوریزه و…، كه باید داخل یخچال باشد. غلامی، به دسته سوم بوفه مدارس اشاره نمود و اظهار داشت: دسته سوم بوفه مدارس، علاوه بر داشتن مواد غذایی بوفه های نوع اول و دوم، غذاهای آماده می آورند كه احتیاج به گرم نگه داشتن هستند. مثل عدسی و لوبیا، كه لازم است حتما تجهیزات گرم كننده را داشته باشند. وی افزود: بوفه نوع چهارم كه همان سلف سرویس ها و آشپزخانه های پخت غذا هستند كه شامل مراكز آموزشی و دانشگاه ها می شود. رئیس اداره بهداشت مواد غذایی و بهسازی اماكن عمومی مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت، درباب روند نظارت بر فعالیت بوفه های مدارس، اظهار داشت: ما، نظارت را بر چند فصل فعالیتی تقسیم بندی كرده ایم. نخست، بهداشت فردی مسئول بوفه است. اولویت كار در بوفه مدرسه، كارت بهداشت و همین طور پوشیدن لباس فرم است. غلامی اضافه كرد: فصل دوم نظارت های ما، بهداشت محیط بوفه مدرسه است. جمع آوری زباله و پوساند و همچنین، نظافت قفسه های بوفه، از مواردی است كه باید رعایت شود. وی، فصل سوم نظارت های بهداشتی را نحوه صحیح نگهداری مواد غذایی در بوفه دانست و اظهار داشت: بوفه ای كه غذایی را فرآوری می كند، باید نحوه نگهداری آنرا كه شامل دمای لازم برای سالم ماندن این قبیل مواد غذایی است، رعایت كرده و تجهیزات لازم را داشته باشد. غلامی در ادامه به نحوه بازرسی های نیروهای بهداشتی از بوفه ها اشاره نمود و اضافه كرد: نیروهای بهداشتی به تجهیزات پرتابل و دماسنج لیزری و نفوذی مجهز هستند. آنچه مسلم است، به شكلی برنامه ریزی شده كه با عنایت به نیروهای بهداشتی هر شهر و برمبنای جمعیت و تعداد مراكز آموزشی و مدارس، حداقل فصلی یكبار بازرسی و نظارت داشته باشند. وی اظهار داشت: در روستاها و شهرهای كوچك، با همكاری بهورزان، گاها این نظارت ها به ماهی دو بار برسد. غلامی اضافه كرد: علاوه بر این بازرسی ها، چنانچه از طرف اولیا و مربیان و خانواده ها، از نحوه بهداشت بوفه مدرسه شكایت داشته باشند، ما سركشی خواهیم كرد. ضمن اینكه بوسیله تماس با سامانه ۱۹۰ نیز، این بازرسی ها و نظارت ها صورت می گیرد.

منبع: