به گزارش آنی غذا معاون مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت با اشاره به اینكه تلفن ۱۹۰ رسیدگی به شكایات مردمی در ایّام محرم و صفر همواره فعال است، اظهار داشت: نظارت های بهداشت محیط در روزهای محرم و صفر تشدید خواهد شد.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، محسن فرهادی، درباب تمهیدات بهداشتی و اقدامات مركز بهداشت محیط وزارت بهداشت در روزهای محرم و صفر، اضافه كرد: بخشنامه نظارتی در ایّام محرم و صفر به دانشگاه های علوم پزشكی كشور ابلاغ گردیده و حوزه بهداشت هر دانشگاهی از امروز اول ماه محرم، موظف به اجرای این بخشنامه و اعزام تیم های بازرسی برای كنترل موارد تاكید شده در این بخشنامه است. در واقع، بر طبق این ابلاغیه دانشگاه های علوم پزشكی موظف به بسیج تیم های ثابت و سیار خود برای این ایّام شدند. وی افزود: اقدامات وزارت بهداشت برای این ایام، شامل اقدامات درون مرزی و برون مرزی است. در اقدامات برون مرزی، حدود ۳۰ تا ۳۵ تیم برای كنترل موكب ها در راه پیاده روی زائران از مرز تا نجف و كربلا، آب، غذا و نحوه اسكان زائران، مستقر خواهند شد. این كار در جهت جلوگیری از طغیان بیماری های ناشی از آب و غذا انجام می شود. بنابراین، در حال ایجاد هماهنگی با جمعیت هلال احمر و وزارت بهداشت كشور عراق هستیم تا تیمی مركب از همكاران بهداشت محیط را به این مناطق اعزام نماییم. این افراد دستگاه پرتابل سنجش عوامل محیطی جهت بررسی میزان نمك، دما، روغن، PH و بار میكروبی، به همراه خواهند داشت تا به حفظ سلامت زائران كمك كنند. فرهادی درباب فعالیت های درون مرزی مركز سلامت محیط در ایّام محرم، اظهار نمود: فعالیت های درون مرزی وسیع تر و در سراسر كشور خصوصاً در استان های ایلام، اهواز، آبادان، كرمانشاه (در صورت راه اندازی مرز خسروی) انجام می شود. به دنبال این فعالیت ها، پایانه های مرزی، سرویس های بهداشتی، بهداشت مسكن و كنترل آب و غذا در مسیری كه زائران از این پایانه ها به سمت كربلا و نجف می روند، كنترل می شود. معاون مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت، با اشاره به اینكه به طوركلی، ۲ هزار تیم بهداشت محیط در روزهای محرم و صفر آماده خدمت رسانی هستند، اضافه كرد: حداقل ۷۵۰ تیم نیز در ایّام تعطیل آماده باش هستند. اما، باید توجه كرد كه مراسم عزاداری ایّام محرم و صفر، خودجوش بوده و مردم خودشان این مراسم را در مساجد، تكایا، حسینیه ها، هیئت ها و منازل برپا می كنند. بنابراین، نوع فعالیت ما در مراسم عزاداری محرم و صفر بیشتر جنبه آموزشی، كنترلی، نظارتی و سفارش ای دارد و برای این منظور، از روش های قهری و قضائی كمتر بهره می گیریم. اما، در مواردی مانند معدوم سازی مواد غذایی به ناچار با آنها برخورد می نماییم. فرهادی درباب محورهای كنترل بهداشتی در ایّام محرم و صفر، اظهار داشت: سفارش ما به مردم در امور آشپزی در این ایّام، استفاده از آشپزان حرفه ای است؛ چونكه این افراد كارت بهداشت دارند و آموزش های لازم را جهت رعایت تمهیدات بهداشتی دریافت كرده اند. معاون مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت افزود: در گام دوم بهداشت فردی كنترل می شود. در این راستا، شست و شوی دست ها و استفاده از لباس و روپوش مناسب جهت پخت و پز ضروری می باشد. محور سوم، به رعایت بهداشت مواد اولیه غذایی در طبخ مانند گوشت و مرغ و نمك اختصاص دارد و تمام این موارد كنترل می شوند. سفارش می شود، برای تهیه و طبخ غذا، محصولات اولیه مناسب خریداری شده و خرید گوشت و مرغ نیز حتما در چرخه دامپزشكی صورت گیرد. فرهادی اضافه كرد: كنترل بعدی به بهداشت و سلامت ظروف و ابزاری مانند ظروف پخت و پز و یكبار مصرف مربوط است. ترجیح این است، چنانچه امكان شست و شو و گندزدایی ظروف معمولی وجود دارد، از ظروف یكبار مصرف به دلیلهای زیست محیطی و آلودگی هایی كه در بهداشت محیط ایجاد می كنند، كمتر استفاده گردد. اما چنانچه از ظروف یك بار مصرف استفاده می شود، باید به نوع ظرف و خصوصیات آن به لحاظ تحمل درجه حرارت توجه گردد. برای نگهداری غذای داغ بهتر است از ظروف آلومینیومی استفاده كنند. برای نوشیدنی های سرد، لیوان های پلی اتیلنی شفاف و برای مایعات گرم، لیوان های گیاهی و كاغذی مناسب تر است. توجه گردد كه چنانچه شرایط گندزدایی ظروف معمولی وجود ندارد، بهتر است از ظروف یك بار مصرف استفاده گردد. اما این نكته نیز قابل توجه است كه از مواد اولیه نامرغوب و ظروف یكبارمصرف نامناسب به سبب ارزان تر بودن به هیچ وجه استفاده نشود، غذای نذری كه با استفاده از مواد نامرغوب تهیه می شود، بیشتر به سلامت عزاداران لطمه می رساند، ظروف یك بار مصرف مناسب دارای پروانه ساخت وزارت بهداشت هستند. وی اشاره كرد: در خیلی از موارد مراسم عزاداری در منازل انجام می شوند، اما در مواردی هم این امور در مساجد، تكایا و هیأت ها صورت می گیرد، بر همین مبنا نیز، همكاران ما می توانند این امكان را از نظر سازه، وضعیت آب و فاضلاب و دفع پسماند، ارزیابی كنند و مشاوره های لازم را عرضه كنند. توجه گردد كه ذبح دام در هیئت ها و كوچه و خیابان انجام نشود، چونكه خونابه های آن روان می شود و امكان دفع آن در سطح شهر وجود ندارد، بنابراین، خرید و ذبح دام از چرخه دامپزشكی صورت گیرد. فرهادی با اشاره به اینكه تلفن ۱۹۰ رسیدگی به شكایات مردمی همواره فعال است، اظهار داشت: نظارت های بهداشت محیط در روزهای محرم و صفر تشدید خواهد شد و همكاران ما به صورت سرزده از هیئت ها، تكایا و مساجد بازدید خواهند كرد. این نظارت ها و كنترل ها از شروع محرم تا اختتام صفر ادامه خواهد داشت. اوج این فعالیت ها نیز در ایّام پیش از تاسوعا و عاشورا و مراسم اربعین و ۲۸ صفر خواهد بود. تیم های ثابت و سیار نیز با حداكثر توان در این راستا بسیج شده اند. وی درباب بیشترین تخلفات و شكایاتی كه در سال های گذشته گزارش می شد، اضافه كرد: بیشترین موارد در حوزه موكب ها و مشكلات بهداشتی آن بود. مواردی مانند كاربرد پتوی مشترك، شرایط نامناسب دفع پسماند و فاضلاب و توزیع غذای مانده همچون آن است. سفارش این است كه اگر غذا گرم می شود، تا دو ساعت مصرف شود، اگر دمای غذا از ۶۵ تا ۷۵ درجه سانتی گراد كمتر شود، بهتر است كه غذا وارد یخچال شده و بعد توزیع شود. بنابراین، لزوم دارد كه موكب ها زنجیره سرد و گرم را رعایت نمایند و در این راستا، تجهیزات لازم را همراه ببرند تا برای زائران مسمومیت غذایی رخ ندهد. توجه گردد كه غذاهایی مانند گوشت مرغ سریع تر فاسد می شود و در مصرف آن باید توجه بیشتری شود.
منبع: آنی غذا