به گزارش آنی غذا از اول تیر در نیمكره شمالی كره زمین روزها باز هم كوتاه و شب ها بلند می شوند اما دلیلی برای نگرانی نیست چون عوامل دیگری وجود دارند كه خواب راحت را تضمین می كنند.
به گزارش آنی غذا به نقل از ایسنا، برخی افراد شب ها فقط چهار یا پنج ساعت می خوابند و با این وجود سرحال از خواب بیدار می شوند. اما آیا واقعا این مقدار از خواب سالم است؟ خیر. بدن ما برای ترمیم خود به استراحت طولانی تری نیاز دارد.
چرا باید بخوابیم؟
بنابر گزارشی به نقل از دویچه وله، انسان ها به صورت متوسط یك سوم از عمر خویش را می خوابند. آیا وقت خویش را تلف كرده اند؟ به هیچ وجه. واقعیت این است كه به هنگام خواب در بدن ما اتفاقات زیادی می افتد؛ هر چند كه ما از آن بی خبریم.
در چرخه خواب دو مرحله خواب عمیق و رؤیابینی به صورت مرتب هر ۹۰ دقیقه عوض می شوند. در مرحله خواب عمیق بدن ما فعالانه در حال كار كردن است، درست مثل یك كامپیوتر كه در خفا در حال به روز كردن برنامه های خود است.
اتاق خواب باید جایی برای خواب باشد نه جایی برای كامپیوتر و تلویزیونبدن ما در این مرحله هورمون های رشد را برای بازسازی ترشح می كند و مشغول فعال كردن سیستم ایمنی خود است تا سلول های دفاعی ما بتوانند در زمانی كوتاه با ویروس ها و باكتری ها مقابله كنند. بنابراین است كه بیماران به خواب بیشتری نیاز دارند.
اما در مرحله رؤیابینی، مغز ما با خاموش كردن حافظه كوتاه مدت مشغول پردازش وقایع روز می شود. در این مرحله است كه ما رؤیا می بینیم؛ رؤیاهایی كه گاهی آنقدر عجیب و غریب اند كه هیچ ربطی میان آنها و زندگی روزانه و خصوصی مان نمی توانیم پیدا نماییم. احیانا در این مرحله بخش هایی از مغز كه كم تر به كار می آیند فعال می شوند. پس بدون خواب، هم بدن و هم مغز ما این فرصت استثنایی برای انجام فعالیت های ضروری و مورد نیازشان را از دست می دهند.
به چند ساعت خواب در روز نیاز داریم؟
این كه انسان به چند ساعت خواب نیاز دارد به سن او بستگی دارد. بنیاد ملی خواب آمریكا نیاز نوزادان به خواب را در طول شبانه روز بین ۱۴ تا ۱۷ ساعت تعریف كرده است. بچه های دبستانی هم به ۹ تا ۱۱ ساعت خواب در شبانه روز نیاز دارند.
اما نیاز بزرگسالان به خواب شبانه بین هفت تا ۹ ساعت است و این میزان نمی تواند كم تر از شش ساعت شود. تعداد كمی هم هستند كه به حداكثر ۱۰ ساعت خواب شبانه نیاز دارند. احیانا این ها خوابی ناآرام دارند به نحوی كه بدنشان نمی تواند در هشت ساعت خویش را به اندازه كافی ترمیم كند.
پژوهشگران دانشگاه كمبریج انگلیس در مورد این گونه افراد می گویند، آن هایی كه به بیشتر از هشت ساعت خواب شبانه نیازمندند بیشتر از سایر افراد در معرض سكته قرار می گیرند.
اگر نخوابیم چه می شود؟
دانشمندان در تحقیقات خود در مورد خواب، عده ای داوطلب را بارها برای دوره های حداكثر ۱۰ روزه بیدار نگه داشته اند و فهمیده اند كه هر چه مدت بی خوابی طولانی تر شود مشكلات انسان هم بیشتر می شود.
در این صورت دمای بدن پایین می افتد، تمركز و دریافت انسان كم می شود و توانایی های شناختی و حركتی در بعضی یا در تمامی قسمت ها از دست می رود، به صورتی كه وقتی دومین شب بی خوابی فرا می رسد توانایی فرد برای انجام واكنش و كنترل بدنش را می توان با كسی مقایسه كرد كه ۸۵/ ۰ پرومیل الكل در خون خود دارد.
محققان در این مورد كه آیا بی خوابی بلند مدت منجر به مرگ می شود اتفاق نظر ندارند. پاسخ به این سوال به تعبیر علت مرگ بستگی پیدا می كند. مثلا در بعضی موارد نادر اینسومنیا (اختلال بی خوابی) بیشتر از شش تا ۳۰ ماه بی خوابی به مرگ منجر می شود. در این موارد علت مستقیم مرگ را از كار افتادن ارگان های بدن می دانند.
عوامل مزاحم برای خواب
تلفن همراه خویش را اگر امكان دارد مدتی طولانی پیش از خواب خاموش كنید و اگر می شود از آن اصلا در اتاق خواب استفاده نكنید. نور آبی صفحه آن به شدت جلوی خواب را می گیرد.
بدون خواب، هم بدن و هم مغز ما این فرصت استثنایی برای انجام فعالیت های ضروری و مورد نیازشان را از دست می دهندچشم های ما با دیدن این نور این پیام را به مغز می فرستند كه باید بیدار بمانی.
بعد ملاتونین، هورمون تنظیم كننده چرخه شبانه روزی خواب كه ضامن خواب آرام است كم تر تولید می شود. بعلاوه، توجه به ایمیل ها یا شبكه های اجتماعی ذهن را فعال نگه می دارد و مانع خواب می شود.
مصرف الكل و كافئین هم جلوی خواب راحت را می گیرد. برای همین است كه تا شش ساعت پیش از خواب نباید قهوه خورد. سر و صدا و نور هم مانع خوابی آرام می شود.
عوامل خوب برای خواب
علاوه بر این موارد، اتاق خواب باید جایی برای خواب باشد نه جایی برای كامپیوتر و تلویزیون.
آن كس كه همیشه سر ساعت معینی می خوابد معمولا سریع تر به خواب می رود. بالش و تشك هم باید مناسب بوده و وضعیت راحتی را برای سر و بدن به وجود بیاورد.
به علاوه، زمانی كه اتاق خواب آرام و تاریك و دمای آن بین ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتی گراد است بهترین شرایط برای خوابی عمیق و آرام پدید آمده است.