آنی غذا: مدیركل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، اظهار داشت: هزار روز اول زندگی از لقاح تا ۹ ماه حاملگی مادر و دو سال بعد از تولد، دوران طلایی و كلیدی سلامت كودك است.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، دكتر سیدحامد بركاتی به مناسبت هفته جهانی تغذیه با شیر مادر، اظهارداشت: طبق برآوردها اثر اقتصادی سالانه تغذیه با شیر مادر ۳.۲ میلیارد دلار در اقتصاد جهانی بوده كه این رقم معادل نیم درصد تولید ناخالص جهانی است. وی ادامه داد: شیر مادر می تواند چرخه فقر را بشكند، چونكه طبیعتا یك انسان باهوش در بزرگسالی ریسك كمتری برای فقیر شدن خواهد داشت. بركاتی افزود: همه ساله برنامه ترویج تغذیه با شیرمادر در هفته جهانی این برنامه از ۱۰ تا ۱۶ مرداد در همه كشورهای جهان همچون ایران گرامی داشته می گردد. این برنامه در ایران از سال ۱۳۷۲ برگزار شده و امسال هم این گرامیداشت با شعار جهانی «تغذیه با شیر مادر، زیربنای زندگی سالم» برگزار می گردد. مدیركل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، اضافه كرد: اهداف هفته جهانی ترویج تغذیه با شیر مادر شامل آگاه سازی مردم در ارتباط با مزایای تغذیه با شیر مادر و امنیت غذایی، كاهش فقر و سلامت با یك تغذیه خوب، تثبیت تغذیه با شیر مادر بعنوان زیربنای زندگی سالم، مشاركت افراد و سازمان ها برای تاثیر بیشتر برنامه ها، ترویج سبك زندگی سالم با عنایت به زندگی ماشینی امروزه و تبلیغ شیر مادر در برابر میل به مصرف شیر مصنوعی است. وی افزود: بهترین و مناسب ترین تغذیه برای یك نوزاد تا دو سالگی تغذیه با شیر مادر است كه در ۶ ماه اول این تغذیه منحصر در شیر مادر می گردد و بعد از آن تا یك سالگی غذا بعنوان كمك در تغذیه و شیر غذای اصلی است و از یك تا دو سالگی غذا بعنوان تغذیه اصلی و شیر بعنوان تغذیه كمكی خواهد بود. بركاتی با اشاره به اهمیت تولید امنیت غذایی در طبقات نامتمكن اجتماعی، تصریح كرد: در دنیا وضعیت تغذیه با شیر مادر خوب نیست و فقط ۴۰ درصد شیرخواران از شیر مادر تغذیه می كنند. در حالیكه نوزاد در ۶ ماه اول نوزاد باید شیر مادر بخورد مگر اینكه استثنائاً در ۳ تا ۵ درصد نوزادان با تجویز پزشك چنین كاری صورت نگیرد. مدیركل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، اظهار داشت: در جهان فقط ۴۵ درصد مادران تا ۲۴ ماهگی به بچه شیر می دهند. در صورتیكه تغذیه با شیر مادر اگر درست صورت گیرد از سالانه ۸۲۳ هزار مرگ كودك و ۲۰ هزار مادر در دنیا پیشگیری می كند. وی افزود: عدم تغذیه با شیر مادر با درجه هوش كمتر در كودكان ارتباط دارد. شیر مادر از انواع سوءتغذیه، لاغری، كم وزنی، كوتاه قدی و اضافه وزن و چاقی پیشگیری می كند. بركاتی بیان داشت: تنها یك درصد مادران در دنیا سوء تغذیه دارند و مابقی مادران حتی با عدم تغذیه كامل می توانند حداقل های شیر كودك را تامین كنند. چونكه كیفیت شیر مادر به هیچ عنوان تحت تاثیر تغذیه مادر قرار نمی گیرد، ازاین رو مادرانی كه تغذیه كامل ندارند هم می توانند شیر كامل به نوزاد بدهند. وی اثرات بلندمدت سلامتی ناشی از تغذیه كودكان با شیر مادر را برشمرد و اظهار داشت: پیشگیری از بیماری های قلبی و فشار خون، پیشگیری از مبتلا شدن به سرطان های سینه، تخمدان و دهانه رحم در مادران و پیشگیری از بیماری های عفونی، عفونی تنفسی، عفونت گوش میانی و اسهال در كودكان همچون اثرات بلندمدت سلامتی ناشی از تغذیه كودكان با شیر مادر به حساب می آید. بركاتی، هزار روز اول زندگی از لقاح تا ۹ ماه حاملگی مادر و دو سال بعد از تولد را دوران طلایی و كلیدی سلامت كودك دانست و تصریح كرد: این دوران بسیار برای آینده هر انسانی حیاتی می باشد. حداكثر رشد مغزی، عمده یادگیری پایه ای كودك، شخصیت كودك، ارتباط عاطفی كودك و مادر در این دوره اتفاق می افتد. مدیركل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، بیان داشت: تغذیه با شیر مادر خطر مبتلا شدن به اضافه وزن و چاقی در بزرگسالی را ۱۰ درصد می كاهد. مرگ در سال اول زندگی كودكانی كه شیر مادر می خورند نیز، ۲۱ درصد كاسته می شود. بركاتی در انتها تصریح كرد: هر سال تبلیغ می گردد كه فلان شیر مصنوعی ارتقای كیفیت پیدا كرده و به شیر مادر نزدیك تر شده است كه این خود نشان دهنده این است كه تبلیغات قبلی نادرست بوده است. ازاین رو باید اظهار داشت كه هیچ شیر مصنوعی نمی تواند جایگزین مناسبی برای شیر مادر باشد.