آنی غذا: آمارهای وزارت بهداشت نشان داده است كه سرانه مصرف نمك در ایران، دو تا سه برابر میانگین جهانی است. در حالیكه مصرف نمك زیادی، بیماری های خطرناكی به دنبال دارد.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، هشدارهای پی به دنبال وزارت بهداشت در خصوص اینكه روند مبتلا شدن به بیماری های غیرواگیر در كشور به سرعت در حال افزایش می باشد، این واقعیت را آشكار می سازد كه مردم، به سبك زندگی و تغذیه خود اهمیت زیادی نمی دهند و نمی خواهند باور كنند كه منشا بیماری های غیرواگیر، سبك زندگی و تغذیه ای است كه ما پیروی می نماییم. در حالیكه می توان با حذف برخی رفتارها و خوراكی ها، سلامت خویش را تضمین نمود. مصرف نمك در ایران، دو تا سه برابر میانگین جهانی است، اما نمی خواهیم قبول نماییم كه مصرف غذاها و خوراكی های پرنمك، از مهم ترین عوامل مبتلا شدن به بیماری های غیرواگیر است. زیرا، منشا اغلب بیماری های غیرواگیر كه شایع ترین آنها، بیماری های قلبی عروقی، سرطان ها، دیابت و…، هستند، عامل فشارخون بالاست و نمك بعنوان این عامل تلقی می گردد. در حالیكه می توان با مصرف كم و اندازه نمك، سلامت خویش را تضمین و از هدر رفت هزینه های بی مورد در حوزه سلامت كشور، جلوگیری كرد. دكتر افشین استوار مدیركل دفتر مدیریت بیماری های غیر واگیر وزارت بهداشت، با اشاره به اینكه بیماری های غیرواگیر مسئول ۷۶ درصد از مرگ ها در ایران هستند، اظهار داشت: در بررسی علت مرگ در كشور در سال ۱۳۹۴، از ۳۲۷ هزار و ۵۲۵ مورد مرگ ثبت شده برای تمام سنین، بیماری های قلبی عروقی با سهم ۴۴.۱۳ درصد، نخستین علت مرگ در كشور می باشند، كه از این میزان حدود ۳۱ درصد مربوط به سكته های قلبی و مغزی هستند. وی با اشاره به اینكه دومین علت مرگ با سهم حدود ۱۶ درصد به سرطان ها اختصاص دارد، خاطرنشان كرد: فشارخون بالا یك مشكل همه گیر است، در دنیا حدودا ۴ نفر از هر ۱۰ نفر فرد بزرگسال بالای ۲۵ سال مبتلا به فشارخون بالا هستند و در خیلی از كشورها یك نفر از هر ۵ نفر پیش فشارخون بالا دارند، در ایران هم در افراد ۱۸ سال و بالاتر شیوع فشارخون بالا حدود ۲۶ درصد است. در همین حال، دكتر زهرا عبداللهی مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، با عنوان این مطلب كه الگوی غذایی مردم مهم ترین عامل مبتلا شدن به بیماری های غیرواگیر است، اظهار داشت: امروزه با مصرف تنقلات، فست فودها و تغییر سبك زندگی مردم، میزان بیشتری از چربی، نمك و قند وارد بدن انسان می شود، ازاین رو ریسك مبتلا شدن به انواع بیماری ها افزوده می شود، در مقابل مصرف سبزی ها، میوه ها و تحرك مردم هم كاهش یافته است. وی با اشاره به اینكه طبق سفارش سازمان جهانی بهداشت، میزان مصرف نمك روزانه برای افراد عادی باید كمتر از ۵ گرم و برای افراد بالای ۵۰ سال باید كمتر از ۳ گرم باشد، خاطرنشان كرد: ایرانیان حدود دو تا سه برابر بیشتر از میزان سفارش شده جهانی، یعنی ۱۰ گرم نمك در روز مصرف می كنند، با مصرف بی رویه نمك، ریسك مبتلا شدن به فشارخون، سكته قلبی، پوكی استخوان و سرطان معده هم افزوده می شود. عبداللهی با اشاره به اینكه حذف نمكدان از سفره ها، یكی از راهكارهای كاهش مصرف است، اظهارداشت: همچون راهكارهای دیگر كاهش مصرف نمك، به حداقل رساندن استفاده از آن موقع طبخ غذا و كاهش مصرف شورجات و فست فودها است. دكتر ابراهیم فلاحی متخصص تغذیه هم با اشاره به اینكه مصرف نمك در ایران نسبت به میانگین جهانی بالاتر است، خاطرنشان كرد: زیاده روی در مصرف نمك منجر به ایجاد فشار خون می گردد و رعایت الگوی غذایی با نمك پایین در كنترل این عارضه موثر خواهد بود. وی با تاكید بر اینكه فشارخون بیماری است كه علائمی ندارد، اضافه كرد: مشكلات و ناراحتی های كلیه از دریافت زیاد نمك بخصوص نمك تصفیه نشده است و حتی در مواردی اثر مصرف زیاد نمك منجر به ایجاد سرطان معده می گردد. بررسی ها نشان می دهد، افرادی كه بیش از ۱۳ گرم نمك در روز مصرف می كنند دو برابر بیشتر دچار حملات قلبی می شوند. سازمان بهداشت جهانی میزان استاندارد مصرف نمك در شبانه روز را ۵ گرم اعلام نموده اما میزان واقعی نیاز بدن به این ماده غذایی تنها ۳ گرم در شبانه روز است.