به گزارش آنی غذا، رئیس انجمن پیشگیری و درمان چاقی ایران پیرامون مبحث چاقی و اضافه وزن افراد و خوردن و نخوردن غذاها، توضیحاتی را عرضه داد.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، فریدون عزیزی رئیس انجمن پیشگیری و درمان چاقی ایران ضمن اشاره به جزئیات نهمین کنگره پیشگیری و درمان چاقی ایران که در ایام ۲۸ لغایت ۳۰ آذر ماه در مرکز همایش های دانشگاه شهید بهشتی برگزار می شود، با تکیه بر این که افزایش و شیوع چاقی و دیابت همینطور پیشگیری و مراقبت این بیماری ها در رأس امور سلامت کشورها قرار گرفته است اظهار داشت: در ایران اسلامی به یمن برنامه ریزی مسؤلان طی ۴ دهه نظام سلامت کنترل عوامل عفونی و واگیردار را به نحو مطلوبی انجام داده است و با وجود زیرساخت فراگیر سامانه سلامت بجز در موارد نوظهور این گروه از بیماری ها به نحو مطلوبی مهار شده اند. وی با اعلان اینکه شیوع چاقی بعنوان یکی از عوامل عمده این گروه که عامل خطر بروز انواع بیماری های مزمن است اضافه کرد: این بیماری با سرعت چشمگیری رو به فزونی است به نحوی که این بیماری در رأس هزینه های نظام سلامت، طی دهه های آینده قرار می گیرد. اهتمام به مقابله با این معضل در جهت آینده نگری سلامت جامعه ایرانی یکی از اصلی ترین اولویت ها در حوزه پیشگیری های اولیه و ثانویه به شمار می آید. عزیزی افزود: نهمین کنگره پیشگیری و درمان چاقی ایران به دنبال سیر دو سالانه گردهمایی های پیشین با همکاری معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با هدف رویکرد جامع به پیشگیری چاقی در سطوح مختلف پیشگیری و عرضه تازه های علمی مرتبط از یک سو و هم عرضه پیشنهادات عملی مبتنی بر شواهد جهت برون رفت از تنگنای همه گیری چاقی از طرف دیگر، تمامی دانشمندان و طالبان علم و هم مسؤلان ذیربط در حوزه های مختلف و مرتبط را به حضور و مشارکت دعوت می کند. عزیزی ضمن اشاره به مهم ترین علل بروز چاقی در ایران اظهار داشت: افزایش وزن و چربی بدن، که در اثر عوامل محیطی و مساعد بودن ساختمان ژنتیک فرد ایجاد می شود چاقی می گویند. افزایش وزن و چاقی را میتوان با بهره گیری از جدول های قد و وزن که برای گروههای با جثه های کوچک، متوسط و بزرگ تهیه شده اند مشخص کرد ولی معیاری که امروزه به صورت وسیع برای تعریف چاقی به کار می رود نمایه توده بدنی است. وی بیان نمود: عوامل ژنتیکی و اپی ژنتیک در ایجاد چاقی نقش عمده ای دارند. سبک زندگی در زمان حاملگی و تغییرات وزن در این دوران و هم عوامل مؤثر در بیماری های غیر واگیر در سه سال اول زندگی بر بروز چاقی تاثیر گذار هستند. وی خاطرنشان کرد: در افراد چاق غذای بسیار پرکالری و یا شیرین عوامل مهمی در کاهش کنترل و خود تنظیمی این سیستم است. عزیزی در پاسخ به این سؤال که آثار چاقی در ایران نسبت به کشورهای منطقه و جهان چگونه است؟ اظهار داشت: در تهران حدود ۷۰ درصد افراد بالای ۲۰ سال دارای اضافه وزن یا چاقی هستند در تهران نمایه توده بدنی حدود ۴۵ درصد افراد در محدوده اضافه وزن، حدود ۲۵ درصد هم در محدوده چاقی است. مطالعات نشان داده اند که افزایش وزن و چاقی در جوامع شهری و روستایی ایران از شیوع بالایی برخوردارست. وی افزود: در افراد ۳۰ سال به بالا در نواحی شهرنشین، این عارضه تا ۸۲ درصد، در روستاییان تهران تا ۷۲ درصد و در روستاهای دور افتاده که هنوز عوامل شهرنشینی نفوذ زیادی ندارند تا ۴۴ درصد افراد افزایش وزن دارند و یا دچار چاقی هستند. به قول این پزشک، شیوع اضافه وزن و چاقی در ایران از متوسط جهانی بیشتر است ولی فاصله آن از کشورهای پیشرفته و برخی کشورهای عربی به سرعت کمتر شده است. وی در رابطه با عوامل مؤثر در پیشگیری از بروز چاقی اظهار داشت: یکی از مهم ترین دورانی که برای جلوگیری از چاقی فرزندان درنظر گرفته شده است، زمان حاملگی و دوران نوزادی و کودکی بخصوص سال اول بعد از تولد است. مهم ترین عواملی که در چاقی فرزندان موثرند عبارتند از: ۱- دوران بارداری؛ سیگار کشیدن مادر افزایش وزن زیاد هنگام حاملگی و دیابت حاملگی ۲- در سال اول زندگی؛ شیر دادن مادر کمتر از ۱۲ ماه و خواب کمتر از ۱۲ ساعت کودک، بعلاوه کودکانی که با عمل سزارین متولد می شوند احتمال اضافه وزن و چاقی بیشتری در سالهای زندگی دارند. وی ادامه داد: در دوران کودکی و نوجوانی و بخصوص تا ۸ سالگی تغذیه سالم و فعالیت بدنی مناسب مهم ترین عامل جلوگیری از بروز اضافه وزن و چاقی در بزرگسالی است. عزیزی مهم ترین راه های جلوگیری از چاقی را اصلاح شیوه زندگی، برنامه های راهبردی در دوران حاملگی و تعیین شاخصهای توده بدنی عنوان نمود.
منبع: آنی غذا