آنی غذا: ستاد مركزی اطلاع رسانی داروها و سموم دفتر نظارت و پایش مصرف فرآورده های سلامت سازمان غذا و دارو، در اطلاعیه ای نسبت به بروز مسمومیت با قارچ های سمی آگهی داد.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، ۱۵۴۰ مورد در اثر مسمومیت با قارچ های خودرو و سمی در سال ۱۳۹۶ به بیمارستان ها مراجعه نموده اند كه این آمار در سال ۱۳۹۷ به بیش از ۱۷۲۶ مورد و در نیمه نخست سال ۱۳۹۸ به ۳۹۸ مورد رسیده است. متأسفانه مصرف خوراكی قارچ های خودرو و سمی، منجر به فوت، نارسایی كبد و بستری شدن خیلی از افراد شده است. طبق آمار بیشترین مسمومیت در سال ۱۳۹۶ مربوط به شهرهای استان كرمانشاه، آذربایجان غربی، لرستان، گلستان و كردستان، بیشترین مسمومیت در سال ۱۳۹۷ مربوط به شهرهای استان كرمانشاه، گلستان، لرستان و همدان و بیشترین مسمومیت در سال ۱۳۹۸ مربوط به شهرهای استان گلستان، لرستان، آذربایجان غربی، قزوین و شهركرد بوده است. در سه سال اخیر ۴۰۰ تا ۱۸۰۰ مورد مسمومیت ناشی از مصرف قارچ های خودرو در میان هموطنانی كه در مناطق غربی، كوهستانی و یا مرطوب كشور زندگی می كنند بروز كرده است. این موارد با آموزش عمومی و اطلاع رسانی و ارائه آگهی بموقع قابل پیشگیری خواهد بود.
توجه به سفارش های عمومی می تواند از بروز مسمومیت و مرگ ناشی از قارچ های سمی جلوگیری كند. از مصرف قارچ های خودرو مخصوصاً قارچ هایی كه در كنار تنه درختان (به خصوص درختان خشك شده) می رویند و یا قارچ های فله ای جمع آوری شده توسط افراد بومی، خودداری كنید. برای حفظ سلامت خود و خانواده تان تنها قارچ هایی را كه توسط مراكز مجاز و در بسته بندی های دارای مجوز می باشند، خریداری و مصرف نمائید. شناسایی انواع خوراكی قارچ از انواع سمی تنها برمبنای خصوصیات ظاهری مانند شكل، رنگ، بو، قوام و مزه مشكل بوده و تنها توسط متخصصان و كارشناسان مجرب قارچ شناسی و گیاه شناسی امكان پذیر است. بدین سبب به سفارش های بعضی از افراد در تشخیص انواع سمی از انواع خوراكی قارچ توجه نكنید. مصرف قارچ ها توسط پرندگان و سایر جانوران اهلی و وحشی، نشان دهنده غیر سمی بودن قارچ برای انسان نمی باشد. بعضی از روش ها و معیارهای سنتی مانند: تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، یا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیحی برای تشخیص عدم سمیت قارچ در همه موارد نیست. بعضی از سموم موجود در قارچ های سمی، مقاوم به گرما بوده و فرآیندهای آماده سازی غذا مانند: كباب كردن، آب پز كردن، سرخ كردن، بخار پز كردن قادر به تخریب كامل مواد سمی موجود در آن نمی باشد. در صورت بروز علایم و نشانه های گوارشی (تهوع، استفراغ و اسهال) به صورت تأخیری (۱۲-۵ ساعت بعد از مصرف خوراكی قارچ های خودرو)، هر چه سریع تر بیمار را به مركز درمانی تخصصی مسمومیت هامنتقل كنید. در مواردی كه علایم گوارشی به صورت تأخیری (با فاصله بیش از ۶ ساعت از مصرف قارچ خودرو) رخ دهد این دسته از قارچ ها سمیت بمراتب بیشتری دارند و در سال های گذشته منجر به نارسایی حاد كبدی و مرگ برخی از هموطنانمان شده است. انتقال سریع بیمار مسموم به یك مركز درمانی تخصصی مسمومیت ها امكان درمان موفقیت آمیز را بیشتر می كند و هرگونه تأخیر در این امر سبب افزایش احتمال شكست درمان و حتی مرگ بیمار می شود. بدین سبب با مشاهده علایم و نشانه های بالینی اولیه خصوصاً از نوع تأخیری در فردی با سابقه مصرف خوراكی قارچ خودرو، از هرگونه خوددرمانی و درمان علامتی پرهیز نموده و بیمار را در اسرع وقت به بیمارستان منتقل نمائید. در صورت امكان، نمونه باقی مانده قارچ مصرف شده توسط بیمار را برای شناسایی كادر پزشكی در بیمارستان به همراه داشته باشید.
منبع: آنی غذا