آنی غذا: سخنگوی سازمان غذا و دارو در رابطه با طرح ادعایی در خصوص وجود سم آفلاتوكسین در عمده مواد لبنی در كشور، توضیحاتی ارائه نمود.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، كیانوش جهانپور، اظهار داشت: در سال های اخیر میزان «آفلاتوكسین» در مواد غذایی همچون لبنیات و خشكبار روند كاهشی داشته است ضمن اینكه كشورهای مختلف حد مجاز متفاوتی برای آن در مواد غذایی مختلف دارند و استانداردهای ایران عموماً در حد استانداردهای ایالات متحده تعریف شده است. وی ادامه داد: متأسفانه این شیوه ورود موضوع درست نیست و ظاهراً هم این رفتار نادرست باب شده است. جهانپور افزود: موضوع آفلاتوكسین در مواد غذایی موضوعی جهانی است، حداقل چهار دهه نقل محافل علمی و فنی است و بررسی روند آن در ایران نشان میدهد در همه سالهای اخیر میزان آفلاتوكسین در مواد غذایی همچون لبنیات و خشكبار روند كاهشی داشته است. متأسفانه هر از گاهی افرادی بدون اشاره به مقدمه و موخره، مطالبی را مطرح می كنند كه نه تنها كمكی به ارتقای سلامت و سواد سلامت جامعه نمی كند بلكه به تشویش اذهان هم می انجامد.
وی اظهار داشت: آفلاتوكسین موضوعی است كه سال ها محل تمركز و توجه سازمان بهداشت جهانی و فائو و بالطبع نظام سلامت و نهادهای نظارتی كشور هست و موضوع جدیدی نیست كه انگار یك كشف جدید باشد و در یك برنامه تلویزیونی زنده افكار عمومی را با آن بمباران كنند، گویی بلایی یك شبه آن هم بر سر مردم ایران نازل شده است.
سخنگوی سازمان غذا و دارو، اضافه كرد: آفلاتوكسین یك معضل در مواد غذایی خصوصاً لبنیات و خشكبار و فرآورده های گیاهی است. كشورهای مختلف حد مجاز متفاوتی برای آن در مواد غذایی مختلف دارند و استانداردهای ایران عموماً در حد استانداردهای ایالات متحده تعریف شده است البته استانداردهای اروپایی سخت گیرانه تر است.
وی با اشاره به اینكه در همه سال های اخیر سعی شده است میزان آفلاتوكسین در محصولات غذایی كم شود و حتی مروری بر تحقیقات نشان می دهد این میزان در مواد غذایی همچون لبنیات تولید داخل روند كاهشی داشته است، اضافه كرد: مسئولین فنی، واحدهای كنترل كیفیت و سازمان غذا و دارو دراین زمینه كوشش فراوانی داشته اند و از این نظر محصولات غذایی بسته بندی و تولیدی صنایع غذایی و لبنی بمراتب وضعیت بهتری از محصولات فله ای و عرضه سنتی دارند. سخنگوی سازمان غذا و دارو، اشاره كرد: خیلی از محصولات غذایی و لبنی ما با پاس كردن همین استانداردها به خارج از كشور صادر می شوند، البته هیچكس مدعی حذف آفلاتوكسین نیست لكن طرح موضوع به صورت یك جانبه آن هم به شكلی كه این معضل خاص محصولات غذایی داخلی است و گویی بلایی یك شبه نازل شده بدون اشاره به سوابق و وضعیت سایر كشورها بطور قطع رفتار اطلاع رسانی درستی نیست، چنانكه در مطالعات در كشورهای مختلف ۷ تا ۸۴ درصد آلودگی محصولات لبنی و فرآورده های گیاهی بسته به زمان و فصل نمونه گیری به آفلاتوكسین گزارش شده است، در ژاپن تا ۱۴ درصد، در تركیه بیشتر از ۱۲.۴ درصد گزارش شده است، مضافاً به اینكه استاندارد حد مجاز آفلاتوكسین در كشورهای مختلف در محصولات مختلف متفاوت هست.
جهانپور درانتها اضافه كرد: در هر حال سازمان غذا و دارو دراین زمینه تلاش لازم را داشته و البته كاهش آلودگی به آفلاتوكسین مستلزم ورود جدی و مشاركت بین بخشی سایر نهادهای متولی تولید غذا و محصولات كشاورزی و دامی و ساماندهی و شناسه دار شدن مزارع و حلقه های اولیه زنجیره تولید است، مضافاً اینكه امروزه تكنیك های حذف یا كاهش آفلاتوكسین در پروسه تولید نیز به مرحله صنعتی شدن رسیده و چشم انداز مثبتی دراین زمینه فرا روی صنایع غذایی متصور است.
منبع: آنی غذا