كاویانی عنوان كرد؛ نقش موثر بستنی در رشد و ترمیم بافت ها

آنی غذا: مسئول آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، به نقش موثر پروتئین موجود در بستنی در رشد و ترمیم بافت ها و همین طور اثر کلسیم و فسفر آن در سلامت دندان و استخوان اشاره نمود.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، مینا کاویانی اظهار داشت: تاریخ تهیه و مصرف بستنی را به حدود چهار قرن قبل از میلاد مسیح بر می گردد؛ در ابتدا نوعی بستنی یخی تهیه و مصرف می شد و به تدریج موادی مثل شیر، خامه، رنگ خوراکی و نظایر آن به بستنی افزوده شد و این دسر دارای تنوع بسیاری شد. این متخصص تغذیه با اشاره به خاصیت های تغذیه ای بستنی اظهار داشت: به غیر از بستنی یخی که مخلوطی از شربت ها، آبمیوه ها، شکر و رنگ های مجاز خوراکی است، سایر انواع بستنی بر پایه شیر هستند. وی ادامه داد: بر این اساس بستنی را می توان به عنوان محصول لبنی منجمدی تعریف کرد که از ترکیب و پروسه مناسب شیر، خامه و برخی فراورده های لبنی همراه با شکر و مواد طعم دهنده به دست می آید و می تواند حاوی پایدارکننده ها، قوام دهنده ها و رنگ خوراکی نیز باشد. کاویانی ارزش غذایی بستنی را وابسته به ارزش غذایی مواد اولیه ای دانست که در ساخت آن مصرف می شوند. به گفته ی ایشان، چربی و پروتئین بستنی بیش از شیر است. در ضمن بستنی می تواند حاوی مواد غذایی دیگری مانند میوه، تخم مرغ و شکر نیز باشد که این مواد ارزش غذایی بستنی را می افزایند. کاویانی اشاره کرد: از آنجائیکه بستنی حدود دو برابر شیر چربی دارد و بیش از نصف مواد جامد آن قند (ساکاروز و لاکتوز) است؛ خصوصاً اگر بستنی خامه داشته باشد، یک منبع غذایی سرشار از انرژی محسوب می شود. این متخصص تغذیه مواد جامد بدون چربی بستنی را شامل پروتئین باکیفیت بالا، قند و مواد معدنی مانند سدیم، پتاسیم، گوگرد، کلسیم و فسفر برشمرد که برای رشد و سلامت انسان ضرورت دارد. وی تصریح کرد: پروتئین موجود در بستنی می تواند در رشد و ترمیم بافت ها مؤثر باشد. همین طور کلسیم و فسفر آن در سلامت دندان و استخوان نقش داشته باشد. بگفته کاویانی، بستنی دارای برخی ویتامین های گروه B و بستنی های میوه ای مقداری ویتامین C است که این ویتامین ها در تنظیم واکنش های بدن نقش داشته و یا عملکرد آنتی اکسیدانی دارند. این متخصص تغذیه باتوجه به نتایج پژوهش های علمی به غنی سازی بستنی با مواد مغذی نظیر روی و اسید فولیک (از ویتامین های گروه B) اشاره نمود و تصریح کرد: ارزش غذایی بستنی های غنی شده نسبت به بستنی های ساده بیشتر است. کاویانی با توجه به این که شیر یکی از مواد اولیه بستنی و محیط بسیار خوبی برای رشد میکروب ها و ایجاد بیماری و مسمومیت است، اشاره کرد: هنگام انتخاب بستنی باید حتما به پاستوریزه بودن و تاریخ مصرف آن توجه کرد. به گفته ی ایشان، با توجه به این که بستنی یک ماده غذایی پُرانرژی است سفارش می شود که اعتدال در خوردن آن رعایت شده و تا حد امکان انواع ساده آن مصرف شود و این مساله درباره ی کودکان هم صادق است. این متخصص تغذیه اشاره کرد: مصرف بیش از اندازه بستنی با داشتن مقدار قابل توجهی شکر و چربی می تواند موجب اضافه وزن، چاقی، دیابت، کاهش مقاومت بدن و افزایش ریسک بیماریهای قلبی و عروقی شود. مسئول آموزش همگانی انستیتو تغذیه اضافه کرد: به سبب این که بستنی حاوی شکر است باید پس از مصرف آن حتما دندان ها و لثه را تمیز کرد تا مانع پوسیدگی دندان ها و بیماریهای لثه شود. وی با توجه به این که بستنی های صنعتی به طور معمول حاوی مواد افزودنی، رنگ ها، طعم دهنده ها و مواد نگهدارنده هستند تصریح کرد که مصرف زیاد آنها می تواند مضرات زیادی برای سلامت بدن داشته باشد. برای اینکه ممکنست زمینه ساز بروز حساسیت، التهاب و سایر بیماریها شود.