به گزارش آنی غذا، ویتامین ها موادی اند که بدن برای عملکرد طبیعی اش به آنها نیاز دارد. در اکثر موارد، دریافت همه ویتامین ها از راه غذا امکان پذیر است، با وجود این گاه استفاده از مکمل ها اجتناب ناپذیر می شود.
به گزارش آنی غذا به نقل از ایسنا، مکمل ها حاوی انواع ویتامین ها، مواد معدنی، گیاهان دارویی و بسیاری محصولات دیگر هستند. محصولات ویتامینی به صورت تک ویتامین یا تلفیقی از ۱۳ ویتامین ضروری بدن عرضه می شوند اما در مولتی ویتامین ها معمولاً ویتامین ها همراه مواد معدنی و دیگر ترکیبات مفید برای سلامتی انسان، عرضه می شوند.
اما آیا مکمل های ویتامین هم تاریخ انقضا دارند؟ وری ول هلث در گزارشی به این پرسش پاسخ می دهد.
آیا ویتامین ها هم تاریخ شان می گذرد؟
از نظر فنی پاسخ مثبت است.
البته سازمان غذا و داروی ایالات متحده، درج تاریخ انقضا بر بسته های مکمل ویتامین را الزامی نمی داند، اما برخی تولیدکنندگان تاریخ انقضا را روی بسته درج می کنند.
تاریخ انقضا روی بسته های مکمل تضمین می نماید که این محصول در مدت ذکرشده، کارایی و ایمنی کامل دارد. تولیدکنندگان باید شواهدی عرضه کنند که نشان دهد ماندگاری ۱۰۰درصدی کیفیت و کارایی مکمل ها در مدت زمان مذکور، آزمایش شده است.
تولیدکنندگان عمدتا مدت زمان ماندگاری مکمل ها را دو سال اعلام می کنند، البته به شرطی که از ویتامین ها در بسته بندی اصلی خودشان و در شرایط مطلوب نگهداری شود.
برای حفظ سلامتی و جلوگیری از بیماری ها به میزان خاصی ویتامین نیاز است. ویتامین ها بعنوان مکمل برای جبران کمبودهای تغذیه که به علت سلایق غذایی خاص، آلرژی، یا برای جبران غذا نخوردن به اندازه کافی، استفاده می شوند. در نظر گرفتن تاریخ انقضا تضمین می نماید که دز مواد مغذی لیست شده و مناسب را دریافت کرده اید.
عوامل موثر بر ماندگاری
به گزارش ایندیپندنت، تمام ویتامین ها به مرور زمان، قدرت و کارایی شان را از دست می دهند، اما برخی عوامل محیطی می توانند این روند را تسریع کنند.
عوامل زیادی بر عمر مفید مکمل ها تأثیر می گذارند که بعضی از آنها قابل کنترل اند، اما برخی پیش از آنکه این محصولات به قفسه مواد غذایی شما برسند، تاثیرشان را گذاشته اند.
بخشی از اثربخشی ویتامین ها در روند تولید از دست می رود و نگهداری و ذخیره سازی نادرست آنها چه در مرحله تولید، چه فروشگاه یا خانه می تواند ماندگاری این مواد مغذی را کم کند.
قرار گرفتن این مکمل ها در معرض اکسیژن، نور، رطوبت و دما از عمر مفید آنها می کاهد اما دما یکی از مهم ترین عوامل به حساب می آید.
ویتامین هایی که در دمای ۲۵ درجه سانتی گراد نگهداری می شوند، نسبت به ویتامین هایی که در دماهای بالاتر نگهداری می شوند، مواد مغذی کمتری از دست می دهند. نتایج مطالعه ای نشان داد که نگهداری مکمل های مایع ویتامین دی در دمای ۲۵ درجه در مقایسه با دمای ۴۰ درجه، اثربخشی آنرا بیشتر حفظ می نماید.
نوع و شکل ویتامین هم بر ماندگاری آن تأثیر می گذارد.
ویتامین های محلول در چربی مانند ویتامین آ و ویتامین «ای» به نور و اکسیژن حساس ترند و در این شرایط سریع تر تجزیه می شوند. ماندگاری ویتامین های محلول در آب مانند ویتامین های گروه ب و ویتامین ث به نوع ویتامین و شرایط نگهداری بستگی دارد. برای مثال ویتامین ب۱ در حالی که سطح پی اچ (PH) افزایش خواهد یافت، قدرتش را از دست می دهد و پایداری اش کمتر می شود. ویتامین ث هم در مقابل اکسیژن، نور، گرما و همینطور دما و مدت نگهداری، حساس تر است.
ویتامین های به شکل جامد مانند قرص ها، پودرها و کپسول ها از ویتامین های مایع ماندگارترند. محصولات جویدنی و قرص های ویتامین هم از مایعات پایدارترند اما سریع تر از کپسول های مکمل تجزیه می شوند.
نگهداری محصولات ویتامینی مایع به مراتب دشوارتر است و بیشتر مستعد از دست دادن خاصیت شان هستند.
سفارش ها در مورد ماندگاری ویتامین های مایع بازشده متفاوت می باشد و خیلی از تولیدکنندگان برای مصرف ویتامین بعد از باز کردن آن چارچوب زمانی عرضه نمی دهند. با این وجود، ویتامین مایع بازشده باید ظرف یک سال استفاده شوند. این مدت زمان برای کودکان و نوزادان ۱۰ ماه است.
آیا مصرف ویتامین های تاریخ گذشته بی خطر است؟
شواهدی که نشان دهد مصرف ویتامین های تاریخ مصرف گذشته صدمه می زند، محدود است. البته برخی ویتامین ها می توانند کپک بزنند و مصرف ویتامین های کپک زده بطور قطع مضر است.
مصرف ویتامین های تاریخ مصرف گذشته امکان دارد بی خطر باشد اما آنقدر موثر و اثربخش نخواهد بود و با منقضی شدن این مکمل ها اثربخشی آنها کاسته می شود. ازاین رو بهتر است ویتامین هایی را که تاریخ مصرفشان تمام شده است، کنار بگذارید و سراغ محصولات جدید بروید.
اثربخشی واقعی مکمل ها تنها در لابراتوار ها مشخص می شود، اما می توانید نکاتی را در نظر داشته باشید. پیش از مصرف ویتامین ظاهر و بوی آنرا بررسی کنید، بخصوص اگر نزدیک به تاریخ انقضا یا پس از آن باشد. کدر شدن رنگ مکمل ها، تَرَک ها یا سایر تغییرات بافتی به این مفهوم است که مدت زمان مصرف محصول تمام شده است. ویتامین های مایع هم امکان دارد بوی بدی بدهند، رنگ شان تغییر کند یا حباب هایی در آنها ایجاد شود. هر ویتامینی را که بو یا ظاهرش تغییر یافته است، با خیال راحت دور بریزید.
برای نگهداری از مکمل های ویتامین آنها در جای خشک و خنک و دور از نور نگهداری کنید. طبق مطالعات، داروهایی که در مکانهای خشک، خنک، تاریک و به درستی نگهداری می شوند، تا پنج سال یا بیشتر بعد از تاریخ انقضا ۹۰ درصد اثربخشی دارند.
قرار دادن ویتامین ها در مقابل نور و در محیط مرطوب هم اثربخشی ویتامین ها را می کاهد. برای پیشگیری از قرار گرفتن در معرض اکسیژن ویتامین ها را در ظرف دربسته نگهداری کنید و ویتامین های مایع را هم در یخچال بگذارید.
منبع: anighaza.ir