به گزارش آنی غذا، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی به مصرف بالای نان در کشور اشاره نمود و اظهار داشت: ایران بزرگ ترین مصرف کننده نان در جهان است، در ایران مردم بین ۳۷ تا ۴۰ درصد از نرم جهانی بیشتر نان مصرف می کند.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، علیرضا زالی، در همایش نان کامل که روز یکشنبه در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد، اضافه کرد: این همایش علمی و اجرایی با حضور سیاستگذاران حوزه تغذیه و تولیدکنندگان نان و آرد سالم درحال برگزاری است. رئیس همایش، نقش محوری و اثرگذار “نان” بر سفره مردم و اقتصاد کشور را مورد توجه قرار داد و اظهار داشت: این موارد سبب شده تا نان بعنوان ابزار و کالایی راهبردی در کشور تلقی شود. زالی با اشاره به اینکه نان صرفا ماده غذایی تأمین کننده کالری در بدن نیست، افزود: در فرهنگ ایرانیان، نان فی نفسه واجد برکت است بنابراین نان در کشور ما فقط کالای مصرفی نیست بلکه نقش راهبردی دارد. وی ضمن اشاره به مصرف بالای نان در کشور، لزوم سالم بودن آرد و استفاده از نان کامل را مورد تاکید قرار داد و افزود: کشور ایران بزرگ ترین مصرف کننده نان در جهان است در ایران مردم بین ۳۷ تا ۴۰ درصد از نرم جهانی بیشتر نان مصرف می کند. رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به الگوی متفاوت تر استفاده از نان در جوامع روستایی و شهری اشاره نمود و اظهار داشت: در جوامع روستایی مقدار مصرف نان در مقایسه با شهر های کشور به مراتب بالاتر است، با ترکیب این دو الگو، در ایران بین ۴۵ تا ۶۵ درصد کالری شهروندان از راه نان تأمین می شود. زالی با اشاره به اینکه در بعضی مناطق کشور، تأمین منابع پروتئینی و لبنی از راه نان صورت می گیرد، افزود: بین ۴۷ تا ۳۵ درصد مواد پروتئینی و لبنی و ۸۰ درصد ریزمغذی ها و آهن مورد نیاز بدن در بعضی نواحی کشور توسط مصرف نان تأمین می شود. وی از افزایش سرانه ی مصرف نان در کشور اطلاع داد و اضافه کرد: هر ایرانی تقریبا در دو نیم وعده غذایی بین ۱۸۰ تا ۳۲۰ گرم نان در روز مصرف می کند و همچنان ایران با فاصله پرمصرف ترین کشور مصرف کننده نان است. زالی اظهار داشت: ترکیه یکی از پرمصرف ترین کشورها به لحاظ استفاده از نان در منطقه است و یا در بعضی کشورهای آمریکای لاتین نان بخش عمده غذای مردم را به خود اختصاص می دهد، در مقایسه با این کشورها هم بالاترین سهم مصرف نان در سبد غذایی، متعلق به ایرانی ها است. وی تصریح کرد: نان بعنوان پرمصرف ترین منبع تغذیه ای در کشور، می تواند ابزار مناسبی برای اصلاح فرایند تغذیه ای باشد چون که با غنی کردن آرد و تولید نان سالم می توانیم سلامت را به مردم هدیه دهیم. لزوم تغییرات اساسی با هدف تأمین نان سالم از مزرعه تا سفره، مهم ترین موضوعی بود که زالی در این نشست به آن اشاره نمود. وی با اشاره به اینکه برای اصلاح زنجیره آرد کامل و نان سالم در کشور گامهای بلندی برداشته شده است، افزود: متأسفانه هنوز نان سفید بیشترین مطلوبیت را بین مردم دارد، مسیر بسیار پیچیده و دشواری پیش روست چون که باید سلیقه و ذائقه مردم را با نان سالم جایگزین کرد. رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضمن اشاره به این که آرد سالم و نان کامل در زنجیره غذایی سهم اندکی به خود اختصاص می دهد، به برخی خصوصیت های نان کامل اشاره نمود و اضافه کرد: نان کامل نانی است که در زمان برداشت، فرایند خالص کردن، آسیاب و سایر فرآیندهای تولید و طبخ بگونه ای عمل نماییم که حداقل جداسازی عناصر گندم صورت گیرد. زالی با اشاره به اینکه آرد کامل، آرد انباشته از سبوس و دارای جوانه است افزود: جوانه گندم بعنوان بخش پنهان منبع مهمی از نشاسته و ذرات پروتئینی است، همینطور بخش مهمی از مواد معدنی و فیبرهای مهم برای دستگاه گوارش در سبوس نان است. وی ضمن اشاره به این که استاندارد تولید نان سالم از کشوری تا کشور دیگر با عنایت به امکانات و ذائقه مردم متفاوت می باشد، اظهار داشت: باید در رابطه با استاندارد کردن نان کامل ضمن برگزاری نشست ها و همفکری به توافق کامل در اجرا برسیم. رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: نان کامل خصوصیت های ساختاری دارد به صورت مثال پروتئین، فیبر، ریزمغذی ها و ویتامین ها همچون مواردی هستند که باید در نان مصرفی وجود داشته باشد. زالی با اشاره به اینکه نان حاوی آرد کامل سلامت افراد را بهبود می بخشد، اظهار داشت: آرد کامل حاوی ویتامین های گروه B مانند تیامین، ریبوفلاوین و نیاسین است که نقش مؤثری در بهبود قدرت بینایی دارد و یا برخی عناصر دیگر در آرد کامل سبب استقامت دندان و استخوان در کودکان خواهد شد، منیزیم موجود در آرد در ساختار عضلات، ربات ها و سیستم عصبی نقش دارد. وی، صنعت تولید نان را صنعتی راهبردی توصیف کرد و اظهار داشت: پیام روشن این همایش و متولیان حوزه سلامت، دسترسی همگانی به آرد کامل و نان سالم می باشد. زالی با اشاره به اینکه بذر مناسب، نان سالم را به سفره های مردم می رساند، توضیح داد: در کشورهایی که در در زمینه نان سالم حرفی برای گفتن دارند، کشاورز بیشتر از دو سال از یک بذر استفاده نمی کند و این در شرایطیست که در بعضی مناطق کشور ما عمر بذرها به دو دهه هم می رسد. به نقل از ایشان، شرکتهای دانش بنیان و مراکز تحقیقاتی می توانند گامهای مؤثری در زمینه تولید آرد کامل نان سالم بردارند و ضمن به اشتراک گذاری آخرین تحقیقات در این حوزه فعالیت کنند. مبارزه با آفات بیولوژیک، استفاده از کودهای سالم، مدرن سازی کشاورزی، عدم استفاده از روش های که منجر به خسارت در استحصال گندم می شود، برداشت بموقع و استفاده از روش درست در انبارداری همچون مواردی بود که رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برای تهیه آردی کامل و نانی سالم به آن اشاره نمود. زالی اضافه کرد: درصورتیکه در انباشت و بسته بندی گندم از روش های استاندارد استفاده نشود سلامت نان به خطر خواهد افتاد. وی به شغل شریف خبازان اشاره نمود و افزود: مردم کشور ما نان را کالایی عجین شده با برکت می دانند، نان در فرهنگ ایران مقدس است و نگاه مردم به شغل خبازی نگاهی با عزت و احترام است. زالی استفاده از تکنولوژی های جدید و بروزرسانی آموزش ها برای خبازان را مورد تاکید قرار داد و اضافه کرد: باید ضمن تأمین منابع شرایطی را فراهم نماییم که خبازان با علاقه و انگیزه بیشتری به کار خود ادامه دهند. وی با اشاره به اینکه اضافه شدن جوش شیرین و یا جوهر قند به نان، اتفاقی تلخ و توجیه نشدنی است، افزود: این مواد افزودنی برای سیستم گوارش بسیار مضرو حتی سرطانزا هستند مثلا جوهر قند در صنایع رنگرزی استفاده می شود و یا در بعضی موارد سلول های انسولین را خاموش می کنند. زالی با اشاره به اینکه ماندگاری طبیعی نان کامل به علت وجود اسیدهای چرب به مراتب کمتر است، افزود: نگهداری نان کامل متدها و مهارت های بیشتر و شکیبایی بیشتر خباز را می طلبد. رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه درصورتیکه نان در شرایط مناسب طبخ نشود به مراتب دورریز هم بیشتر خواهد شد افزود: برای بهبود شرایط و سالم سازی در طبخ و تولید نان باید ضمن ارتقای کار تیمی، اهتمام جدی در تولید نان سالم داشته باشیم. وی ضمن اشاره به این که بیشترین میزان دورریز در ارتباط با نان است افزود: استانداردهای مدرن و جدیدی با مؤلفه های نوین برای تولید نان سالم تدوین شده و در قانون توسعه هفتم به این مورد پرداخته شده است. زالی با اشاره به اینکه ایران جمعاً از ۲۷ کشور اروپایی، بیشتر دورریز نان دارد افزود: باید ضمن اصلاح ساختارها، سازوکاری برای کاهش دورریز نان ایجاد شود، ساماندهی یارانه اختصاص یافته به تولید نان و مشارکت دستگاههای ذیربط همچون راهکارهای اصلاح این مورد است.
منبع: anighaza.ir