عضو هیئت علمی دانشكده تغذیه عنوان كرد؛ نقش تغذیه در کنترل فشارخون حاملگی

آنی غذا: عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه، فشار خون حاملگی را یکی از اشکالات دوران حاملگی برشمرد که تغذیه در کنترل این بیماری و نتایج ناشی از آن موثر است.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، غزاله اسلامیان اظهار داشت: فشار خون بالا ممکنست پیش از حاملگی و یا پیش از هفته بیستم حاملگی تشخیص داده شود. در بعضی موارد نیز پرفشاری خون بعد از هفته ۲۰ حاملگی تشخیص داده می شود که همراه با دفع پروتئین از ادرار است و به پره اکلامپسی مشهور است. وی عدم کنترل فشارخون حاملگی را سبب بروز عوارض خطرناکی برای مادر و جنین برشمرد. اسلامیان، کاهش رشد داخل رحمی جنین، تولد نوزاد نارس، اختلال در عملکرد قلب، ریه، کلیه و کبد مادر، افزایش ریسک ابتلاء به بیماریهای قلبی در سالهای بعد از زایمان را همچون عوارض مذکور عنوان نمود. بگفته عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، سبک زندگی سالم یکی از عوامل پیشگیری کننده از ابتلاء به فشار خون حاملگی است. پیروی از یک رژیم غذایی مناسب همراه با رعایت دستورات پزشکِ متخصص و مصرف داروهای تجویز شده نیز می تواند این بیماری را کنترل و نتایج ناشی از عوارضِ خطرناک آنرا کم کند. اسلامیان با اشاره به میزان کالری مورد نیاز در حاملگی اظهار داشت: در دوران حاملگی برای تامین رشد و تکامل جنین دریافت انرژی مادر بیشتر می شود، اما نه به این معنا که مادر به اندازه دو نفر یا بیشتر غذا میل کند. به گفته ی ایشان، نیاز به انرژی در سه ماهه اول حاملگی افزایش نمی یابد و مشابه پیش از حاملگی است. اما این نیاز در حاملگی یک قلویی در سه ماهه دوم حاملگی حدودا ۳۵۰ و در سه ماهه سوم حاملگی حدودا ۴۵۰ کیلوکالری در روز بیش از دوران پیش از حاملگی می شود. اسلامیان، دریافت انرژی بیش از اندازه نیاز را سبب اضافه وزن مادر حامله عنوان نمود که با افزایش ریسک ابتلاء به فشارخون در دوران حاملگی هم راه است. بدین سبب اصرار کرد که دریافت کالری کافی و متناسب با نیاز از اهمیت ویژه ای در این دوران برخوردارست. وی با اشاره به نتایج مطالعات اظهار داشت: دریافت منابع غذایی حاوی کلسیم در زنان مبتلا به پره اکلامپسی پایین تر از زنان حامله سالم می باشد. بدین سبب زنان حامله باید روزانه ۳ واحد لبنیات دریافت نمایند که هر واحد معادل یک لیوان شیر کم چرب یا یک لیوان سرخالی ماست کم چرب است. استادیار دانشکده تغذیه، نقش منیزیم در تنظیم فشار خون را مهم عنوان نمود و اضافه کرد: به افراد دارای فشارخون بالا، مصرف کافی منابع غذایی منیزیم سفارش می شود. به گفته ی ایشان، سبزیجات برگ سبز تیره مانند سبزی خوردن، اسفناج، شیر و ماست کم چرب، نان های سبوس دار، جوی دوسر، بادام، دانه های چیا و کدو و حبوبات حاوی منیزیم هستند. اسلامیان درباب مصرف نمک و سدیم در این افراد اظهار داشت: در مبتلایان به پرفشاری خون غیر باردار، کاهش مصرف نمک و سدیم برای کنترل فشار خون سفارش می شود. اما در زنان حامله محدودیت بیش از اندازه سدیم نه فقط در درمان فشارخون بالا مؤثر نیست بلکه می تواند منجر به افت شدید سدیم خون و تشنج شود. وی با تأکید بر دریافت نمک و سدیم به میزان متعادل در این افراد اضافه کرد: مصرف بیش از اندازه سدیم و بیش از شش گرم در روز نیز ممکنست با افزایش ریسک ابتلاء به این بیماری همراه باشد. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اشاره کرد: علاوه بر نمک افزوده شده به غذاها برخی مواد غذایی مانند میوه ها، سبزی ها، لبنیات، نان ها و گوشت ها نیز دارای سدیم هستند. بدین سبب با پرهیز از مصرف غذاهای شور و عدم استفاده از نمکدان سر سفره، می توان میزان مصرف سدیم را در حد متعادل حفظ کرد. وی اشاره کرد: میوه ها و سبزی ها، سرشار از انواع ویتامین ها و آنتی اکسیدان هاهستند و در الگوی غذایی سالم، جایگاه ویژه ای دارند. همین طور سبزی ها و میوه ها حاوی فیبر، پتاسیم و منیزیم هستند که در پیشگیری و کنترل پرفشاری خون مؤثر هستند.

منبع: