به گزارش آنی غذا رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور از طراحی جدولی برای استخراج ارزش غذاهای بومی در مناطق مختلف کشور اطلاع داد.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، امیرمحمد مرتضویان، ضمن اشاره به نامگذاری ۲۳ اردیبهشت با عنوان نقش مردم، مسئولین، سمن ها در تغذیه سالم از مزرعه تا سفره، اظهار نمود: غذایی که به سفره می رسد به آسانی به دست مصرف کننده نرسیده، بلکه محصولات غذایی توسط زنجیره غذایی از فرآیندهای مختلف به دست مصرف کننده می رسد.
وی با اشاره به اینکه سه حوزه کشاورزی، دامپروری و آبخیزداری منابع اصلی تهیه غذا هستند، اضافه کرد: خیلی از مشکلات در ارتباط با بهداشت، سلامت، ایمنی و امنیت سلامت مواد غذایی در مراحل ابتدایی تولید منابع اولیه غذا ایجاد می شود.
به گفته مرتضویان، درصورتیکه در تولید منابع غذایی، از همان مراحل ابتدایی استانداردهای لازم رعایت نشود، بدون شک غذای ناسالم و بی کیفیت به دست مصرف کننده می رسد، تصریح کرد: بخش بزرگی از سلامت زنجیره غذایی وابسته به قسمت اول تولید غذا در مزارع، دامپروری ها و حوزه آبخیزداری یا شیلات است.
آلودگی خاک، آب و وجود فلزات سنگین سلامت جامعه را تهدید می کند
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور افزود: آلودگی خاک، آب، وجود فلزات سنگین و سموم در تولید محصولات غذایی می تواند سلامت جامعه را تهدید کند.
مرتضویان با اشاره به اینکه سلامت غذا، صرفا وابسته به مرحله اول تولید نیست، افزود: مواد غذایی بمحض تولید به دست مصرف کننده نمی رسد بلکه سلامت آن در این راه به فاکتورهایی مثل محل نگهداری استاندارد، دمای مناسب، عدم ایجاد واکنش های شیمیایی و میکروبی وابسته است.
وی با اشاره به اینکه هرچه زمان تولید تا رسیدن به دست مصرف کننده کوتاه تر شود، سلامت مواد غذایی بیشتر تأمین می شود، تصریح کرد: متأسفانه در خیلی از محصولات این مرحله بسیار طولانی است.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور واحدهای تولیدی عرضه مواد غذایی را سومین مرحله چرخه تولید تا توزیع عنوان نمود و اظهار داشت: تفاوتی ندارد که واحدهای عرضه مواد غذایی کارگاه باشند یا کارخانجات بزرگ، موضوعی که اهمیت دارد تضمین بهداشت این محصولات در این مرحله است که معمولا به بسته بندی اختصاص دارد.
عرضه غیر استاندارد، کیفیت مواد غذایی را نشانه می گیرد
مرتضویان اهمیت مرحله سوم توزیع مواد غذایی را خاطرنشان کرد و تصریح کرد: عرضه غیر استاندارد، مرحله مهمی است که می تواند کیفیت مواد غذایی را به طرز قابل ملاحظه ای کم کند.
وی ضمن اشاره به این که مرحله پخش مواد غذایی بعنوان چهارمین مرحله زنجیره تولید تا عرضه مواد هم از اهمیت ویژه ای برخوردار است، افزود: محصولاتی که تولید و بسته بندی می شوند باید در شرایط استاندارد، پخش و توزیع شوند. بعنوان مثال اگر محصول احتیاج به تأمین زنجیره سرما دارد باید این مورد رعایت شود و یا برخی محصولات احتیاج به حمل و نقل و نگهداری ویژه تا رسیدن به دست مصرف کننده را دارند.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با اشاره به اینکه در چرخه توزیع تا مراکز فروش هم باید استانداردهای سلامت مواد غذایی مورد توجه باشد، اضافه کرد: فشار وارد شده یا نگهداری نامناسب مواد غذایی می تواند به سلامت مواد غذایی صدمه وارد کند.
وی ضمن اشاره به این که توزیع اقلام غذایی در مراکز فروش پنجمین مرحله زنجیره مواد غدایی از مزرعه تا سفره را در بر می گیرد، اظهار داشت: مواد غذایی که در خرده یا عمده فرشی ها و یا در سوپرمارکت ها قرار داده می شوند تا به مرحله فروش برسد مدتی می ماند، تأمین سلامت مواد غذایی (از زنجیره سرما تا مدت زمان نگهداری) هم درصورتیکه در این مراکز مورد غفلت قرار گیرد، سلامت محصول را از بین خواهد برد.
سلامت مواد غذایی تنها معطوف به مرحله مزرعه تا سفره نمی شود
به گفته وی نحوه حمل مواد غذایی از فروشگاه تا خانه هم نکته مهمی است که باید مورد توجه قرار بگیرد به صورت مثال غذاهای حساس به فساد باید در شرایط مناسب و پیش از فاسد شدن مصرف شوند.
مرتضویان با اشاره به اینکه سلامت مواد غذایی تنها معطوف به مرحله مزرعه تا سفره نیست، توضیح داد: امکان دارد غذایی با سلامت کامل به سفره برسد، در محیط خارج از یخچال قرار گیرد و پس از بازه زمانی طولانی مصرف شود، ازاین رو به عبارتی سلامت مواد غذایی باید از مزرعه تا دهان افراد تأمین و تضمین شود.
ایشان در ادامه با اشاره به اینکه فعالیتهای انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور و دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی به صورت واحد انجام می شود، از سابقه کاری شصت ساله این مراکز اطلاع داد و اظهار نمود: این دو مرکز بعنوان نخستین مراکز فعال در حوزه آموزش و پژوهش مواد غذایی در کشور فعالیت خویش را شروع کرده اند.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور تصریح کرد: سیاست های انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور و دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی بر اولویت های پژوهشی در با محوریت تحقیقات و فناوری های سلامت محور استوار است.
پژوهش ها؛ پایه اجرای طرح های سلامت محور
وی ضمن اشاره به این که انجام طرح های پژوهشی و فناوری با دارا بودن اعضای هیئت علمی برجسته آموزشی در دانشکده تغذیه و پژوهشی در انستیتو در دستور کار است از اجرای طرح های ملی در این دو مرکز اطلاع داد و اظهار داشت: پژوهشها پایه اجرای طرح های بعدی هستند.
مرتضویان ضمن اشاره به اجرای بررسی طرح الگوی مصرف مواد غذایی در انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور تصریح کرد: این طرح بزرگ با تکمیل هزاران فرم پرسشی از سراسر کشور اجرا خواهد شد. در این طرح الگوی غذایی مورد بررسی قرار خواهد گرفت به صورت مثال با کمک این داده ها غذاهای محبوب جامعه در کارخانه ها و مراکز فناور به بهره برداری می رسد.
اجرای طرح مراقبت غذا و تغذیه یکی دیگر از مواردی بود که دکتر مرتضویان به آن اشاره نمود و افزود: در این طرح سیر سلامت و امنیت رژیم های غذایی پایش می شوند.
ارزش غذاهای بومی در مناطق مختلف کشور استخراج می شود
وی با اشاره به اینکه با اجرای طرح جدول ترکیبات که توسط انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، ارزش غذاهای بومی در مناطق مختلف کشور استخراج می شود تصریح کرد: در این طرح بررسی می شود که مردم مناطق مختلف کشور چه غذایی را با چه ارزشی به بدن خود می رسانند ازاین رو با کمک این داده ها میتوان بهترین فرمولاسیون ترکیبات را عرضه داد.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور در ادامه از اجرای طرح پایش عوامل خطر زا اطلاع داد و افزود: در این طرح میزان قند، چربی های ترانس و کالری مواد غذایی مورد بررسی قرار می گیرد، نتایج این طرح کشوری به سازمان غذا و دارو اعلام می شود.
اجرای طرح های تحقیقاتی در چارچوب رساله های دانشجویی، همکاری با دبیرخانه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی، همکاری با معاونت بهداشت، دفتر سلامت محیط کار و سازمان ملی استاندارد، ارتباط ملی با سازمان جهاد کشاورزی و دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت و در نهایت امضای سند امنیت غذایی و عرضه آن به شورایعالی انقلاب فرهنگی همچون فعالیتهای انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور و دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی است که دکتر مرتضویان به آن اشاره نمود.
وی ادامه داد: انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با سازمان غذا و دارو خیلی از کمیته های این سازمان ارتباط تنگاتنگ دارد و از این سازمان مأموریت طرح می پذیرد.
مرتضویان با تکیه بر این که تعامل بیشتر با حوزه درمان با هدف تأمین غذای سالم تر بیمارستانی لازم است، اظهار داشت: انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی با مرکز پیوند اعضا و بیماری ها ارتباط نزدیک برقرار کرده است، به این شکل که اعضای هیئت علمی این مرکز سه روز در هفته در این مراکز با هدف ارتقا سطح تغذیه این بیماران حضور دارند.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور به برنامه های آتی انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور اشاره نمود و اضافه کرد: در کلینیک تغذیه و رژیم درمانی این مرکز با سابقه بیشتر از ۲۰ سال برنامه های مترقی در زمینه رژیم ها و سفارش های غذایی به صورت حضوری و مجازی در دستور کار است.
همکاری انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با سازمان جهانی بهداشت
وی در ادامه ضمن اشاره به این که انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور مرکز همکار سازمان جهانی بهداشت است، از ارتباطات بین المللی این مرکز اطلاع داد و اضافه کرد: در حوزه ای امنیت غذایی در سطح بین المللی این مرکز برنامه ها و دوره های مشترکی با سازمان های مختلف اجرا می کند.
ارتباط انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با صنایع و کارگاه های صنفی کشوری، بخش دیگری از صحبت های مرتضویان را به خود اختصاص داد.
وی اضافه کرد: این مرکز بعنوان مرکز علمی و پژوهشی ارتباط گسترده ای در چارچوب مرکز رشد دانشگاه و مرکز نوآوری ریاست جمهوری دارد.
مرتضویان از اعطای نشان ملی تغذیه به صنایع غذایی پیشرو و خلاق توسط انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور اطلاع داد و اظهار نمود: این نشان که مصوبه شورایعالی انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور و هیئت امنا را همراه خود دارد درحال اجرایی شدن است، اعطای این نشان به صنایع غذایی خلاق می تواند چراغ راهی برای تولید کنندگان و مصرف کنندگان صنایع غذایی باشد.
وی با اشاره به اینکه انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با انجام فعالیتهای پژوهشی در واحد ترجمان دانش و آموزش همگانی فعالیتهای ارزشمندی برای ارتقا، سلامت و امنیت مواد غذایی انجام می دهد تصریح کرد: در این مرکز دانش جهت استفاده گروههای مختلف پژوهشگران، توده مردم و سیاست گذاران اجرا می شود.