پزشکان آمریکایی در مطالعات خود تلفیقی از چند عامل را شناسایی کرده اند که با خطر فزآینده زوال عقل در سنین میانسالی و سالمندی مرتبط هستند.
به گزارش آنی غذا به نقل از ایسنا، متخصصان علوم پزشکی در آمریکا می گویند: در این مطالعات روی عامل های خطرزای متغیری تمرکز کردیم که آگاهی از آنها به افراد کمک می نماید احتمال مبتلا شدن به زوال عقلی را در خود کاهش دهند.
سایت مدیکال دیلی در اینباره نوشت: در این بررسی ها به چهار فاکتور خطر زا اشاره شده که نخستین مورد آن سن است. سن یکی از حائز اهمیت ترین عامل های خطرزا در مبتلا شدن به این بیماری است که به ندرت در افراد کمتر از ۶۰ سال مشاهده می شود. همینطور متخصصان معتقدند افرادی که دید مثبت تری به دوره سالمندی دارند کمتر با خطر مبتلا شدن به این بیماری مواجهند.
فاکتور دوم شاخص توده بدنی افراد در این سنین است. مطالعاتی که شاخص توده بدنی را بعنوان فاکتور خطرزای احتمالی در بروز زوال عقلی مورد بررسی قرار داده با نتایج مغایری همراه بوده است. در صورتی که در بعضی از آنها شاخص توده بدنی بعنوان فاکتور موثری در نظر گرفته شده در بعضی از آنها نقش شاخص توده بدنی در افزایش ریسک مبتلا شدن به زوال عقلی رد شده است. در صورتی که در سال ۲۰۱۷ هم شواهدی در خصوص ارتباط چاقی در دوران میانسالی با افزایش ریسک زوال عقلی بدست آمده این ارتباط قطعا تایید نشده است. با این وجود در صورتی که الان روشی برای جلوگیری از زوال عقلی وجود ندارد بهترین شواهد موجود نشان داده است کنترل وزن سالم، روشی کلیدی در حفظ سلامت مغز است.
وضعیت تاهل هم یکی دیگر از عوامل اثرگذار بر صحت عقل در سنین بالاتر است. نتایج یک تحقیق نشان داده است وضعیت تاهل به شدت با زوال عقلی مرتبط می باشد. پیش از این هم یافته های مشابهی بدست آمده بود. هر چند “آندرو سامرلد” از کالج لندن در انگلیس گفته است که کاهش این خطر تحت تأثیر مستقیم ازدواج کردن نیست اما در واقع این تأثیر با عامل های مختلف سبک زندگی مرتبط می باشد که افراد متاهل آنرا رعایت می کنند.
همینطور مطالعات مختلفی نشان داده است افرادی که در طول دوره میانسالی کمتر می خوابند بیشتر احتمال دارد به زوال عقلی گرفتار شوند. مطالعه انجام شده در سال ۲۰۱۷ نشان داد افرادی که بیشتر از ۹۰ دقیقه طول می کشد تا وارد مرحله REM (مرحله پنجم خواب) شوند بیشتر در معرض خطر مبتلا شدن به زوال عقلی قرار دارند.
زوال عقل از عوارض کمخوابی در میانسالی
همینطور نتایج یک تحقیق که اخیرا انجام گرفته تایید می کند که کم خوابی در میانسالی می تواند خطر مبتلا شدن به زوال عقل را افزایش دهد.
سالهاست که محققان در مورد چگونگی ارتباط خواب با کاهش قدرت شناختی بررسی هایی انجام داده اند. یافته های بدست آمده در این رابطه قطعی نبوده چونکه دشوار است متوجه شد آیا خواب ناکافی از نتایج تغییرات مغزی و زمینه ساز زوال عقل است یا اینکه خواب ناکافی واقعا می تواند به ایجاد این تغییرات کمک نماید.
حالا محققان در یک مطالعه جامع به یافته هایی دست پیدا کردند که نشان می دهد: افرادی که در دهه ۵۰ و ۶۰ زندگی خواب کافی ندارند، امکان دارد در سنین بالاتر به زوال عقل مبتلا شوند.
در این بررسی نزدیک به ۸۰۰۰ نفر در انگلیس برای مدت ۲۵ سال و زمانیکه ۵۰ سال داشته اند، حضور داشتند و مشخص شد: افرادی که به صورت مداوم شش ساعت یا کمتر در یک هفته می خوابند، حدود ۳۰ درصد بیشتر از افرادی که به صورت منظم هفت ساعت می خوابند، احتمال دارد در سه دهه بعدی عمر خود به زوال عقل مبتلا شوند.
به گزارش آنی غذا به نقل از نیویورک تایمز، دکتر اریک موسیک، متخصص مغز و اعصاب از آمریکا که در این بررسی مشارکت نداشت، اظهار داشت: تغییرات مغز قبل از بروز زوال عقل همچون انباشت پروتیئن های در رابطه با آلزایمر حدود ۱۵ تا ۲۰ سال پیش از ظاهر شدن مشکلات حافظه شروع می شود و ازاین رو الگوهای خواب در این بازه زمانی می تواند تأثیر نوظهور بیماری باشد.
منبع: آنی غذا