مسئول بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، داشتن یک برنامه غذایی مناسب، فعالیت بدنی و مدیریت استرس را، از مهم ترین نکات جلوگیری از مبتلا شدن به کرونا دانست.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، فرشته فزونی، تقویت سیستم ایمنی بدن را یکی از طریق های مهم محافظت درمقابل کرونا برشمرد و ضمن اشاره به تأثیر تغذیه سالم در تقویت سیستم ایمنی به تشریح اصول تغذیه مناسب در دوران قرنطینه خانگی پرداخت. وی ضمن اشاره به احتمال افزایش مصرف مواد غذایی پرکالری و تنقلات نامناسب دردوران قرنطینه اظهار داشت: افزایش دریافت غذاهای چرب، نوشیدنی های شیرین و پر کالری، کم تحرکی، افزایش زمان تماشای تلویزیون و استفاده بیشتر از کامپیوتر، تبلت و موبایل از علل اصلی اضافه وزن و چاقی در این دوران به حساب می آید که متاسفانه سلامت را به خطر می اندازد. فزونی این دوران را زمان مناسبی برای انتخاب و تهیه غذاهای سالم و با ارزش تغذیه ای مناسب برشمرد و خاطرنشان کرد: هر خانواده می تواند با مدیریت مطلوب از یک رژیم غذایی متعادل و سالم برخوردار شود. وی داشتن یک برنامه غذایی مناسب، فعالیت بدنی و مدیریت استرس را بهترین راه برای حفظ سلامت، تقویت سیستم ایمنی بدن، جلوگیری از کرونا و کنترل وزن عنوان نمود. به قول فزونی، برنامه غذایی مناسب به معنای مصرف متعادل و متنوع همه گروه های غذایی یا جایگزین آنها شامل انواع میوه ها، سبزی ها، غلات کامل، لبنیات کم چرب، انواع گوشت ها (قرمز، مرغ، ماهی و طیور) حبوبات و تخم مرغ است. مسئول بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی با عنایت به کاهش فعالیت بدنی در دوران قرنطینه بر دریافت انرژی روزانه در حد متعادل تصریح کرد و حضورکودکان و نوجوانان در منزل را فرصتی برای مشارکت در مراحل تهیه غذا وآشنایی با غذاهای سالم برشمرد. مواد غذایی موثر در تقویت سیستم ایمنی فزونی تقویت سیستم ایمنی بدن را یکی از طریق های مهم محافظت از بدن در مقابل بیماری ها ذکر کرد و اضافه کرد: با مصرف غذاهای غنی از مواد مغذی و رفتارهای سالم غذایی می توانیم سیستم ایمنی قوی تری داشته باشیم. مهم ترین سفارش های تغذیه ای – برنامه ریزی منظم برای صرف وعده های اصلی غذایی و میان وعده در خلال روز بخصوص صبحانه کامل اهمیت دارد.
– استفاده از تخم مرغ، شیرکم چرب، پنیرکم چرب و کم نمک، نان و غلات سبوس دار و میوه و سبزی در وعده صبحانه مفید می باشد.
– از انواع میوه ها و سبزی های تازه استفاده گردد. مصرف انار، سیب، مرکبات، توت فرنگی، زردآلو، طالبی، موز، انبه، هندوانه، کیوی و یا هر نوع میوه دیگری که در دسترس می باشد.
– مصرف سبزی هایی نظیر هویج، کدو حلوایی، انواع فلفل، سبزی های دارای برگ سبز (اسفناج و کاهو)، گوجه فرنگی، خیار، انواع کلم و سایر میوه ها و سبزی ها.
– استفاده از انواع سبزی ها در وعده های غذایی اصلی (انواع سالادها، آش ها، خورشت ها، سوپ ها، خوراک، انواع پلو)
– مصرف انواع مرکبات (پرتقال و نارنگی و لیمو ترش و نارنج) به صورت منظم و روزانه حداقل دو عدد در روز سفارش می شود. مرکبات حاوی ویتامین C هستند که نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارند.
– دریافت مکمل های سفارش شده از قبیل ویتامین D برپایه پروتکل های ابلاغی برای گروه های سنی مختلف صورت گیرد.
– مصرف منابع غذایی حاوی آهن( انواع گوشت و حبوبات) همراه منابع غذایی ویتامین C (مانند نارنج و آبلیموی تازه) به منظور جذب بهتر آهن.
– استفاده از منابع غذایی حاوی ویتامین ۶ B مانند تخم مرغ، مرغ، ماهی، قارچ، حبوبات و آجیل ها
– مصرف مایعات گرم فراوان، آب شرب سالم بعنوان بهترین نوشیدنی برای رفع تشنگی، آب میوه های تازه، دوغ کم نمک و بدون گاز، شربت های خانگی بسیار کم شیرین.
– مصرف غلات کامل سبوس دار مانند نان های سبوس دار، غلات کامل حاوی ویتامین های گروه B و سلنیوم هستند که می تواند به تقویت سیستم ایمنی کمک کنند.
– مصرف شیر و لبنیات) کم چرب (و ترجیحاً پروبیوتیک به مقدار حداقل دو لیوان در روز
– مصرف انواع ماهی حداقل دو بار در هفته به علت داشتن امگا ۳ و سلنیوم نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارد.
– انواع آجیل و مغز های بی نمک منبع خوبی از ویتامین E و روی و سلنیوم هستند. البته نباید درمصرف آنها زیاده روی کرد.
چه نوع مواد غذایی نباید خورد
مسئول بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی با تکیه بر اجتناب از مصرف فست فودها، گوشت های فرآوری شده و غذاهای سرخ شده اظهار داشت: این مواد حاوی نمک زیاد، اسید های چرب ترانس و اشباع بوده و برای سلامتی و عملکرد سیستم ایمنی نامطلوب هستند.
به گفته وی، میان وعده های غذایی با ارزش تغذیه ای کم مانند غلات حجیم شده، شکلات، چیپس، پاستیل، چوب شور، آب نبات و امثال آنها هم نباید مصرف شود.
فزونی در ادامه تصریح کرد: انواع نوشیدنی های شیرین، نوشیدنی های گازدار، آب میوه های صنعتی، بیسکوئیت، شیرینی و کیک های خامه ای و شکلاتی، انواع شکلات ها، و بستنی ها هم نباید مصرف شود.
توصیه های تغذیه ای برای سالمندان
وی با بیان این مطلب که پروتئین مورد نیاز بدن سالمندان باید از گوشت های کم چربی، مرغ، ماهی، سفیده تخم مرغ، فرآورده های لبنی بدون چربی یا کم چربی تامین گردد اضافه کرد: حبوبات هم از منابع گیاهی پروتئینی هستند که اگر با غلات مصرف شوند تمامی نیاز بدن به پروتئین را تأمین می کنند.
فزونی سفارش کرد: مکمل ها و داروهای مورد نیاز سالمندان برای مدت یک تا سه ماه تامین گردد تا مجبور به خروج مکرر از منزل نباشند.
انجام هماهنگی های لازم برای ارسال مواد غذایی ضروری، لبنیات، نان، میوه و سبزی مورد نیاز سالمندانی که به تنهایی زندگی می کنند از جانب نزدیکان، نگهداری مواد غذایی به روش مناسب و بهداشتی، توجه به ضدعفونی کردن سبزی ها و میوه ها، قدم زدن روزانه در محیط منزل برای حفظ عملکرد ماهیچه ها و پیشگیری از تحلیل عضلانی ناشی از کم تحرکی بعضی از سفارش ها برای سالمندان در این دوران قرنطینه بود.
وی ضمن اشاره به مشکلات گوارشی سالمندان تصریح کرد: بهتر است از مواد با ارزش غذایی بالا مانند مغزهای آسیاب شده در داخل غذاها و یا به صورت مجزا استفاده گردد که هم هضم و جذب بهتری دارد و هم منبع خوبی از امگا ۳ بعنوان ضد التهاب است.
فزونی ضمن اشاره به کاهش جذب کلسیم و ویتامین D در سالمندان و پوکی استخوان بر لزوم مصرف روزانه مکمل کلسیم یا کلسیم دی و مصرف ماهانه مکمل ۵۰ هزار واحدی ویتامین دی تصریح کرد و اضافه کرد: سالمندان باید روزانه علاوه بر مکمل ها حداقل ۲ واحد شیر و لبنیات کم چرب مصرف کنند و در صورت عدم تحمل گوارشی، ماست و پنیر یا شیر بدون لاکتوز مصرف کنند.
به گفته وی، هر واحد لبنیات برابراست با یک لیوان شیر یا یک لیوان ماست یا ۶۰-۴۵ گرم پنیر کم نمک (به اندازه دو قوطی کبریت).
مسئول بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی، ضمن اشاره به کاهش جذب ویتامین ۱۲ B در سالمندان مصرف روزانه مقدار مناسب گوشت ها ترجیحاً مرغ و ماهی، شیر و تخم مرغ را سفارش کرد و اضافه کرد: کمبود ویتامین ۶ B به علل مختلف در این سنین شایع است. مصرف روزانه منابع غنی این ویتامین همچون انواع گوشت، شیر، تخم مرغ، حبوبات و غلات کامل (سبوس دار) به تأمین این ویتامین و تقویت سیستم ایمنی بدن سالمندان کمک می نماید.
فزونی آهن را از دیگر ریزمغذی های موثر در تقویت سیستم ایمنی برشمرد و اظهار داشت: سالمندانی که به علت دریافت کم منابع غذایی آهن گرفتار کمبود آهن و کم خونی می شوند، مقاومت کمتری در مقابل عفونت ها و بخصوص ویروس کرونا دارند. گوشت قرمز، مرغ، ماهی از منابع غنی آهن هستند. حبوبات و زرده تخم مرغ، سبزی های سبز تیره مثل جعفری، برگ چغندر، برگه های تیره کاهو، انواع خشکبار و مغزها هم به تأمین آهن مورد نیاز بدن کمک می کنند.
وی مصرف چای را مانع جذب آهن غذا به خصوص بلافاصله پس از غذاهای گیاهی حاوی آهن مانند حبوبات و غلات ذکر کرد و اضافه کرد: سالمندان باید از مصرف چای یک ساعت قبل تا دو ساعت پس از غذا اجتناب کنند. برای جذب بهتر آهن وعده غذایی سفارش می شود از سالاد و سبزی تازه و خام، آب لیموی تازه، آب نارنج همراه با غذا استفاده گردد.
مسئول بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی در ادامه تصریح کرد: در صورت تشخیص کمبود آهن و کم خونی توسط پزشک دوز درمانی مکمل آهن تجویزی روزانه باید مصرف شود.
وی تصریح کرد: سالمندان و افراد بیمار لازم است از رژیم های غذایی خاص و متناسب با بیماری که توسط کارشناسان تغذیه تنظیم می شود استفاده کنند.
منبع: آنی غذا