به بهانه روز جهانی غذا عنوان شد؛ تهدیدات غذایی كووید ۱۹

به گزارش آنی غذا مدیر گروه تحقیقات سیاستگذاری و برنامه ریزی غذا و تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیه، اظهار داشت: تغذیه اقشار صدمه پذیر در شرایط همه گیری كووید ۱۹، به شدت تهدید می شود.
به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، فاطمه محمدی نصرآبادی، اضافه کرد: روز جهانی غذا خواهان همبستگی جهانی برای کمک به همه جمعیت ها و بخصوص صدمه پذیرترین افراد برای برون رفت از بحران و مقاوم سازی نظام های غذایی است تا بتوانند در مقابل افزایش نوسانات و شوک های آب و هوایی مقاومت کنند. نظام های غذایی آینده ما باید ضمن حفظ منابع طبیعی و تنوع زیستی و مقابله با چالش هایی مانند تغییر اقلیم، رژیم های غذایی و سالم برای همه و معیشت مناسب و معقول برای کشاورزان و کارکنان سیستم های غذایی فراهم نمایند. این امر به طرح های بهتر حمایت اجتماعی و فرصت های جدیدی که در پرتو دیجیتال سازی و تجارت الکترونیکی پدیدار می شوند و همینطور اقدامات کشاورزی پایدارتر که منابع طبیعی زمین، سلامت ما و آب و هوا را حفظ می کنند، نیاز دارد. وی ادامه داد: بیشتر از ۳ میلیارد نفر در جهان دسترسی به اینترنت ندارند و بیشتر آنها در مناطق روستایی و دور افتاده زندگی می کنند. کشاورزان خرده مالک برای بهبود معیشت خود به دسترسی بیشتر به منابع مالی، آموزش، نوآوری و فناوری نیاز دارند. امروزه تنها ۹ گونه گیاهی ۶۶ درصد از کل محصولات تولید شده را می سازند، با وجود اینکه حداقل ۳۰ هزار گیاه خوراکی وجود دارد. ما برای تغذیه مردم و حفظ کره زمین باید انواع متنوعی از مواد غذایی را پرورش دهیم. مدیر گروه تحقیقات سیاستگذاری و برنامه ریزی غذا و تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور در ادامه بیان داشت: حدود ۱۴ درصد از مواد غذایی تولید شده برای مصرف انسان هر ساله بین مراحل رشد یا پرورش آن تا زمان رسیدن به بازار عمده فروشی از بین می رود. در مراحل خرده فروشی مواد غذایی و مصرف، مواد غذایی بیشتر هدر می رود. پیشگیری از اتلاف و ضایعات محصولات غذایی کشاورزی و دامی در تمام مراحل نظام غذا و تغذیه از تولید تا مصرف می تواند به بهبود دسترسی بخش زیادی از مردم به مواد غذایی کمک نماید. نصرآبادی با اشاره به اینکه روز جهانی غذای سال جاری معمولی نیست و به چیزی بیشتر از اقدامات عادی نیاز داریم، تصریح کرد: کشورها، بخش خصوصی و جامعه مدنی باید اطمینان حاصل کنند که نظام های غذایی ما برای تغذیه جمعیت در حال رشد و حفظ کره زمین، همگام با یکدیگر انواع مواد غذایی را پرورش می دهند. ازاین رو باید این پیام از راه فراخوان ها و رویدادها گسترش داده شود. وی ادامه داد: همه ما، در سرتاسر زنجیره غذایی با انتخاب غذای سالم و عادات پایدار بعنوان جزئی از شیوه زندگی خود در این حوزه می توانیم نقش مهمی ایفا نماییم. بدین سان تقاضای کلی برای مواد غذایی سالم و گیاهی (به جای مواد حیوانی) افزایش یافته و ضایعات و صدمه به زمین کمتر می شود. مدیر گروه تحقیقات سیاستگذاری و برنامه ریزی غذا و تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، به گرسنگی در جهان و ایران اشاره نمود و اظهار داشت: بیشتر از ۲ میلیارد نفر در جهان به غذای سالم، مقوی و کافی دسترسی پایدار ندارند و پیشبینی می شود جمعیت جهان تا سال ۲۰۵۰ به حدود ۱۰ میلیارد نفر برسد. نزدیک به ۶۹۰ میلیون نفر گرسنه هستند که در سال ۲۰۱۹، ۱۰ میلیون نفر افزایش یافته است و بسته به سناریوی رشد اقتصادی، همه گیری کووید ۱۹ می تواند بین ۸۳ تا ۱۲۸ میلیون نفر را به این تعداد اضافه کند. نصرآبادی اضافه کرد: تاثیر سوءتغذیه در انواع مختلف آن (اختلالات رشد، کمبود ریزمغذی ها و همینطور اضافه وزن و چاقی) بر اقتصاد جهانی ۳.۵ تریلیون دلار در سال تخمین زده شده است. افزایش مداوم گرسنگی از سال ۲۰۱۴ همراه با افزایش چاقی، به روشنی احتیاج به تسریع و افزایش اقدامات تقویت نظام های غذایی و محافظت از معیشت مردم را نشان داده است. وی خاطرنشان کرد: از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۳ و در نتیجه دور قبلی تحریم ها و افزایش قیمت ها، روند خرید و مصرف منابع پروتئینی شامل شیر و فرآورده های آن، گوشت قرمز و حبوبات (به جز گوشت مرغ و تخم مرغ) نزولی بوده است. در حالیکه مصرف تأمین کننده های انرژی بخصوص نان، روغن و قند و شکر به استثنای برنج تقریباً ثابت بوده است. بعد از شیوع بیماری کووید ۱۹ هم تکرر مصرف گروه های غذایی با کشش درآمدی بالا مانند شیر و فرآورده های آن، گوشت قرمز و میوه ها در هفته در خانوارهای ایرانی بیشتر کاهش یافته که علت عمده آن کاهش درآمد و بیکاری و در درجه دوم هم ترس از آلوده بودن به ویروس عنوان شده است. مدیر گروه تحقیقات سیاستگذاری و برنامه ریزی غذا و تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، اظهار داشت: با عنایت به نقش پر اهمیت مصرف میوه ها، سبزی ها، لبنیات و آبزیان در سلامت و جلوگیری از روند رو به رشد بیماری های غیر واگیر در کشور، تمهیداتی مانند یارانه برای افزایش مصرف این گروه های غذایی ضروری به نظر می آید. بعنوان مثال کاهش مصرف لبنیات، پوکی استخوان و کاهش مصرف غذاهای غنی از فیبر و آبزیان به احتمال زیاد افزایش بیماری های قلبی عروقی و سرطان را در نسل آینده را باعث خواهد شد.

منبع: