فوق تخصص نوزادان مطرح كرد؛ خواص ضد كرونایی شیر مادر

آنی غذا: عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، تغذیه با شیر مادر را بهترین و مفیدترین تغذیه برای نوزادان دانست.

به گزارش آنی غذا به نقل از مهر، مریم خشنود شریعتی فوق تخصص نوزادان به مناسبت روز جهانی تغذیه با شیر مادر، ضمن تاکید بر اهمیت تغذیه نوزاد با شیر مادر، اظهار داشت: شیر مادر از بدو تولد تمام نیازهای تغذیه ای نوزاد را تامین می کند، البته مکمل ویتامین دی از همان ابتدا و آهن از چهار ماهگی باید همراه با شیر مادر مصرف شود.
وی، یکی از معایب شیرهای مصنوعی نسبت به شیر مادر را دشوار بودن مراحل آماده سازی بیان کرد و اضافه کرد: برای تغذیه نوزاد با شیرهای مصنوعی نیاز به بطری و سرشیشه استریل و آب جوشیده است، در صورتیکه شیر مادر در هر زمان، گرم و استریل در اختیار نوزاد قرار می گیرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، درباب ارزش غذایی شیر مادر، اشاره کرد: این شیر، حاوی ایمنوگلوبین های منحصر به فردی است و منجر به تقویت نوتروفیل و ماکروفاژ می شود. این عوامل منجر به تقویت سیستم ایمنی بدن نوزاد در مقابل عفونت ها خواهد شد.
خوشنود شریعتی، اظهار نمود: تغذیه با شیر مادر، فاکتور محرک رشد لاکتوباسیلوس را نیز در بدن نوزاد تقویت می کند؛ باکتری های مفیدی که در روده نوزاد مانع از رشد پاتوژن ها یا باکتری های بیماری زا می شود، به هضم و جذب غذا کمک می نماید و منجر به تقویت سیستم ایمنی روده ای خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه شیر مادر به سبب وجود نوکلئوتیدها، ضریب هوشی را نیز در نوزادان بالا می برد، اظهار داشت: طبق تحقیقات، ضریب هوشی نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، هشت نمره از سایر نوزادان بالاتر است.
خشنود شریعتی افزود: آمار مبتلاشدن به دیابت در بزرگسالی نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، بمراتب کمتر است، چونکه کازئین موجود در شیر گاو سیستم ایمنی را تحریک کرده و ترشح آنتی بادی ضد کازئین موجب تخریب سلول های بتای پانکراس می شود؛ در نتیجه نوزاد در بزرگسالی مستعد مبتلاشدن به دیابت است.
به گفته وی، شیر مادر ریسک مبتلاشدن به بیماری هوچکین، از سرطان های شایع دوران کودکی را نیز می کاهد.
خشنود شریعتی درباب نوزادانی که برای مصرف شیر مادر محدودیت دارند، عنوان کرد: شیر مادر در هر زمان از تولد متناسب با رس یا نارس بودن نوزاد، ترکیبات مشخصی دارد؛ اگر نوزاد در ۶ یا ۷ ماهگی به دنیا بیاید، میزان پروتئین و املاح شیر مادر بیشتر است، اما با این وجود نوزادان زیر یک کیلو، برای وزن گرفتن، علاوه بر شیر مادر، باید شیر خشک هم مصرف کنند.
وی اضافه کرد: همین طور اگر نوزاد به بیماری خاصی مثل گالاکتوزمی یا بیماری های متابولیکی مبتلا باشد، از مصرف شیر مادر منع و از شیر بدون لاکتوز تغذیه می شود. البته در خیلی از بیماری های متابولیکی شیر مادر در کنار شیر خشک می تواند کودک را تغذیه کند.
این فوق تخصص نوزادان، ضمن تاکید بر اهمیت تغذیه با شیر مادر تا دو سال برای نوزاد، اظهار داشت: نوزاد از ۶ ماهگی به بعد می تواند در کنار شیر مادر بعنوان تغذیه اصلی از غذاهای کمکی همچون فرنی، سوپ یا حریره استفاده نماید، اما در سال دوم این جایگاه تغذیه ای تغییر می کند و غذاهای کمکی یا غذاهای سر سفره، تغذیه اصلی نوزاد را می سازند.
خشنود شریعتی با اشاره به شیوع ویروس کووید ۱۹، درباب مادران شیردهی که به این بیماری مبتلا شده اند، اظهار داشت: اگر حال عمومی بیمار خوب باشد، می تواند به نوزاد خود شیر بدهد، چونکه برمبنای مطالعات، ویروس کرونا حتی اگر در شیر مادر هم وجود داشته باشد، نمی تواند عامل انتقال بیماری باشد.
وی افزود: در این صورت اگر مادر ماسک بزند و دست هایش را به مدت کافی با آب و صابون بشوید، می تواند به نوزاد خود شیر بدهد، اما اگر اوضاع عمومی فرد مطلوب نباشد یا در بخش مراقبت های ویژه بستری باشد، باید از شیر جایگزین برای تغذیه نوزاد استفاده گردد. از طرفی حتی اگر مادر به رغم حال عمومی نسبتاً مناسب نخواهد به نوزادش شیر بدهد، می تواند شیر خودرا جوشانده و در اختیار نوزاد قرار دهد. در حالت کلی هیچ منع مطلقی برای تغذیه نوزادان با شیر مادر مبتلا به کرونا وجود ندارد.

منبع: