وضعیت بحرانی كرونا و بوی استیصال

به گزارش آنی غذا بوشهر طی دو ماه اخیر با رشد صعودی مبتلا شدن به ویروس كرونا و همینطور افزایش فوتی ها روبرو بوده ایم، بگونه ای كه حلقه مبتلا شدن و مرگ های كرونایی تنگ تر و تنگ تر شده و به تمام كوچه ها و خانه ها راه یافته است. حالا صدای زنگ خطر نزدیك‍ تر و بلندتر از هر زمان دیگری به گوش می رسد!
تازه ترین آمارها می گوید آمار مبتلایان و قربانیان کروناویروس در جهان همچنان رو به افزایش است و برپایه آخرین آمارها، شمار مبتلایان کروناویروس جدید در جهان به ۱۴ میلیون و ۱۹۴ هزار و ۱۴۰ نفر و شمار قربانیان بیماری کووید-۱۹ تابحال به ۵۹۹ هزار و ۴۱۶ نفر رسیده است. در این میان کشور ایران با ۲۶۹ هزار و ۴۴۰ بیمار مبتلا به کووید-۱۹ و ۱۳ هزار و ۷۹۱ قربانی ناشی از آن در رتبه یازدهم جدول کشورهای درگیر کرونا در جهان قرار دارد.
بر اساس اعلام کمیته اپیدمیولوژی بیماری کرونا، در هفته منتهی به ۲۰ تیرماه، سطح مبتلا شدن و مرگ ناشی از کووید-۱۹ در کشور نسبتا بالا بوده و روند صعودی یا شروع پیک بیماری در ۹ استان کشور همچون بوشهر مشاهده شده است. روز گذشته هم سخنگوی وزارت بهداشت از فوت ۱۸۳ بیمار کووید۱۹ در کشور طی شبانه روز گذشته اطلاع داد و عنوان کرد: متاسفانه ۳۵۰۹ بیمار در وضعیت بدحال و شدید هستند. به قول لاری استان های آذربایجان شرقی، ایلام، بوشهر، خراسان رضوی، خوزستان، زنجان، گلستان، مازندران(آمل)، کرمان و فارس در وضعیت قرمز قرار دارند.
این در شرایطی است که رئیس دانشگاه علوم پزشکی بوشهر از نزدیکی تعداد بستری های مبتلا به کرونا به تعداد ترخیص ها اطلاع داده و گفته است “با توجه به همراهی و همکاری خوب مردم همینطور استفاده از ماسک و رعایت پروتکل های بهداشتی تعداد مبتلایان به کرونا به ثبات رسیده و اگر این همکاری تداوم داشته باشد در آینده این تعداد کاهش خواهد یافت.”

کمبود تخت در استان بوشهر باید مورد رسیدگی قرار گیرد
قاسم جان بابایی، معاون درمان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ۲۳ تیرماه در نشست ستاد استانی کرونا در استان بوشهر اظهار نمود: استان بوشهر به لحاظ اینکه بیمارستان جایگزین ندارد و تجهیزات موجود با عنایت به موقعیت استان از لحاظ صنعتی و اقتصادی جوابگو نیست و باید تدبیر کرد، اما در کوتاه مدت قرار شد هر تعداد دستگاه کمک تنفسی و ونتیلاتور که برای استان لازم است تأمین شود و هرگونه توسعه موردنیاز در مورد تخت های ویژه باید صورت گیرد.
وی همینطور گفته است: استان بوشهر جزو استان هایی است که بیماران بدحال آن و میزان رجوع مردم شامل اطفال، میان سالان و سالمندان زیاد است، بر این اساس یک سوم بیماران در بخش مراقبت های ویژه را جوانان می سازند که با عنایت به توسعه تخت ها بیشتر آنها نجات می یابند. با وجود همه اقدام های انجام شده اما در زمان حاضر کمبود تخت، تخت های ویژه، اورژانس همچون نیازهای استان بوشهر است که باید مورد رسیدگی قرار گیرد.

ایران دست خوش تصمیم گیری های غلط نشده است
به قول معاون درمان وزیر بهداشت در ابتدا ساده انگاری مردم نسبت به کرونا سبب شد که بیماری تشدید شود اما امروز با تبلیغات و هشدارها مردم بیشتر توجه دارند و انتظار می رود این توجه ها بیشتر شود. او با تاکید بر اینکه بیماری کرونا فرسایشی است، افزوده: مردم شیوه زندگی خویش را تغییر داده اند و لازم است که با رعایت مسائل بهداشتی زندگی با کرونا را باید تجربه کنند.
جان بابایی ادامه داده است: امروز دنیا با ویروسی سروکار دارد که تابحال هیچ درمانی برای آن کشف نشده و با عنایت به شباهت این ویروس از لحاظ ساختمانی به ویروس هپاتیت سی، اچ آی وی و آنفلوانزای H۱N۱ از داروهایی که برای درمان این ویروس ها استفاده می شود، برای ویروس کرونا هم استفاده می شود. ایران تابحال در این حوزه دست خوش تصمیم گیری های غلط نشده و جزو سه تا چهار کشوری است که بیش ترین تحقیقات را در مورد بیماری کرونا انجام داده است.

روند ثبات با تغییرات مختصر و نامنظم در استان بوشهر
در آخرین تحلیل احتمالی وضعیت اپیدمی انتشار یافته در تاریخ ۲۱ تیرماه از جانب کمیته اپیدمیولوژی بیماری کرونا وزارت بهداشت، بوشهر جزو استان های با میزان بروز بالا تقسیم بندی شده که دارای روند ثبات با تغییرات مختصر و نامنظم است. گفتنی است در مواردی که منحنی اپیدمی تمام می شود، وضعیت به حالت ثبات رسیده و تغییرات در آن مختصر و نامنظم می باشد اما باید توجه داشت که این روند هر لحظه مستعد یک پیک دیگر است.

افراد بدون هدف از خانه خارج نشوند
سیما سادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت ضمن تاکید بر رعایت فاصله اجتماعی و استفاده از ماسک در اماکن عمومی از همه هموطنان خواسته از حضور تفننی در اماکان عمومی اجتناب کنند و تمامی افراد تا جایی که امکان دارد بدون هدف از خانه خارج نشوند چونکه هر چه مدت زمان و دفعات حضور ما در بیرون از منزل بیشتر باشد شانس مبتلا شدن به بیماری بیشتر می شود.
وی تاکید کرده افراد مسن، افرادی که بیماری های زمینه ای دارند و زنان آبستن بیشتر در معرض خطر بیماری کووید ۱۹ هستند اما این مورد به معنای آن نیست که سایر افراد از خطر این بیماری در امان هستند. از آغاز شیوع بیماری کووید ۱۹ سفارش وزارت بهداشت در خانه ماندن و استفاده از امکانات فضای مجازی به جای دورهمی های حضوری بوده است. همینطور تاکید بر رعایت فاصله اجتماعی، استفاده از ماسک و شستن مرتب دست ها هم همواره از جانب متخصصان و کارشناسان تکرار می شود.

دولت می تواند خیلی کارها بکند
در این شرایط بحرانی، گروهی از دانشگاهیان، اهالی فرهنگ و رسانه و کنشگران مدنی خطاب به ستاد ملی مقابله با کرونا تاکید کردند: ستاد مقابله با کرونا گام هایش را محکم بردارد؛ تصمیم بگیرد؛ اجرا نماید. در ادامه این بیانیه آمده است: “برای تصمیم های سراسری ستاد کرونا این بخش از مشکلات دولت قابل فهم است که شرایط اقتصادی بحران زده‌ی فعلی مانع از تعطیل کردن کسب و کارهای مردم و ایجاد محدودیت های گسترده است. شاید امکان چنین کارهایی دست کم فعلا نباشد، اما بدون شک اگر لازم شود حتی به قیمت جیره بندی مواد غذایی لازم است از جان مردم مراقبت شود. البته باور داریم حتی در شرایط کنونی هم ستاد مقابله با کرونا می تواند حداقل هایی را انجام دهد که به کاهش میزان خطر مبتلا شدن و افزایش مبتلایان و مرگ و میر کمک نماید. دولت می تواند از خودش مایه بگذارد.
فراوانی انواع مشکلات، قدرت تصمیم گیری ستاد را شدیداً کاهش داده است. از اخبار ستاد، بوی استیصال می آید. منشاء بخشی از این استیصال وضعیت بحرانی موجود است، اما شاید بخش مهم دیگر آن شرایط روانی حاکم بر دولت و ستاد مقابله با کروناست. انگار خویش را باخته اند. وقتی آدم خودش را می بازد، نه توان تصمیم دارد، نه توان عمل. به صورت ناخواسته می نشیند تا توفان زمانه برایش تعیین تکلیف کند. دولت همچنان توانایی های زیادی دارد. می تواند خیلی کارها بکند، اما بدانید آفت اقدام درست در زمانی که فشارها فزونی می گیرد پناه بردن به اوهام و خود شیفتگی است. مدیریت شرایط در کشور ما، مشکلات خاص خویش را دارد و قرار نیست برای کسی الگو باشد یا با کسی قیاس شود. با فروتنی بپذیریم کمبودهای فراوانی داریم و البته بر توانایی های داخلی تکیه نماییم. زمانه همه گیری کووید-۱۹ بیش تر از آن که دوره تقابل و تکبر باشد دوره تعامل و فروتنی است. به جای برخوردهای حذفی، نیروهای تازه از جامعه مدنی را فراخوانی کنید، از ایده های جدید برای بازسازی ستاد کمک بگیرید و البته به استیصال اجازه ندهید بر شما حکم براند.”

گزارش روزانه موارد مبتلا شدن در سطح جهان همچنان صعودی است
با وجود تمام اقدامات انجام گرفته در سازمان جهانی بهداشت و کشورهای مختلف، گزارش روزانه موارد مبتلا شدن در سطح جهان در طول این شش ماه همچنان رو به بالا است. در حالیکه این تعداد موارد گزارش شده از کشورهای مختلف به علتمحدودیت در انجام آزمایش های تایید تشخیص، بسیار کمتر از موارد واقعی مبتلا شدن به کووید-۱۹ بوده و این رقم همچنان در خیلی از نقاط جهان روند صعودی درا طی می کند.

منبع: