عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران مطرح كرد؛ میكروب هایی كه برای سلامت بدن مفید هستند

آنی غذا: عضو پژوهشكده گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكی تهران، درباره نقش میكروب هایی كه برای بدن و سلامت افراد مفید هستند، توضیحاتی ارائه داد.
محمد امانی، با اشاره به قرار گرفتن در هفته سلامت گوارش(دوم تا نهم خرداد ۹۹)، و موضوعی که برای آن انتخاب شده است، به خبرنگار مهر، اظهار داشت: موضوع «میکروبیوم و دستگاه گوارش» که برای هفته سلامت گوارش در سال ۹۹ انتخاب شده است، از اهمیت زیادی برخوردارست. وی با عنوان این مطلب که میکروب های روده ما اکثرا مضر نیستند، اضافه کرد: این میکروب ها با ما زندگی مسالمت آمیزی دارند و سبب تولید ویتامین ها می شوند که در افزایش سیستم ایمنی، پیش گیری از سرطان ها و افسردگی، بیماری های تحریک پذیر روده و کبد چرب، نقش اساسی دارند و اگر ترکیب آنها به هم بخورد می تواند برای فرد مضر باشد. عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، افزود: به هم خوردن ترکیب میکروبیوم روده ای در افراد و ایجاد بعضی از بیماری ها نقش دارد. کبد چرب که از بیماری های شایع جوامع امروز بشری است، می تواند علایم و عوارض مختلفی داشته باشد و می تواند با فشار خون بالا و دیابت همراه شود، نقش میکروب روده ای ناسالم در بروز آن مشخص شده است. وی ادامه داد: در مورد سایر بیماری ها مانند چاقی، لاغری غیرعادی و بیماری کولیت عصبی یا روده عصبی تحریک پذیر هم این نقش کاملا چشم گیر است و امروزه داروهایی تحت عنوان «پروبیوتیک» یا محصولات غذایی حاوی پروبیوتیک گاهی در درمان این بیماران استفاده می شود. امانی، درباب علت تغییرات میکروبیوم طبیعی در بدن، اظهار داشت: در مورد علت تغییر میکروبیوم طبیعی افراد به سمت میکروب های مضر برای بدن نظریه های مختلفی وجود دارد، در نوزادانی که به روش سزارین به دنیا آمده اند، نوزادانی که از خوردن شیر مادر محروم مانده اند و یا در دوران کودکی و بزرگسالی برای هر بیماری استفاده بی رویه از آنتی بیوتیک داشته اند، احتمال تغییر میکروبوم روده ای بالا است. وی اشاره کرد: افرادی که در تغذیه خود از سبزیجات و میوه های کمتری استفاده می نمایند و تمایل به مصرف کربوهیدرات ها و نشاسته مصنوعی دارند، احتمال تغییر میکروبوم روده ای در آنان بالا بوده و این مساله می تواند با بیماری هایی مانند کبد چرب، چاقی، سرطان، روده تحریک پذیر و نفخ روده همراه باشد. امانی افزود: مصرف سبزیجات، دوغ و ماست می تواند نقش مهمی در ایجاد ترکیب میکروبی مفید داشته باشد و بهتر است افراد از مصرف شیرینی جات مصنوعی و مواد کربوهیدرات دار و همین طور مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها به شدت پرهیز کنند. عضو پژوهشکده گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، اظهار داشت: خیلی از افراد سالم علایم روده تحریک پذیر یا نفخ دارند که تغییرات میکروبی روده ای مفید در این افراد می تواند سبب کاهش نفخ آنان شود. وی ادامه داد: مطالعات نشان داده است در افراد مبتلا به سرطان روده بزرگ، ترکیب میکروبی که حاوی میکروب های ایجاد کننده سولفور هستند، می توانند با تغییراتی که در مواد غذایی خصوصا کربوهیدرات ها ایجاد می کنند، سبب ایجاد لطمه به سلول های روده و تغییر آنها شوند. امانی در آخر اظهار داشت: بنظر می رسد با شناسایی این میکروب ها در مدفوع افراد سالم و ایجاد تغییرات در ترکیب میکروبی روده فرد بتوان از ایجاد بیماری های گوارشی پیشگیری کرد.

منبع: