گزارش آنی غذا؛ پشت پرده لبنیات سمی

آنی غذا: سخنگوی سازمان غذا و دارو، با اشاره به حواشی پیرامون خبر آلوده بودن شیرهای پاستوریزه به سم آفلاتوكسین، توضیحاتی ارائه داد.
كیانوش جهانپور، در گفتگو با خبرنگار مهر، در رابطه با طرح ادعایی در خصوص وجود سم آفلاتوكسین در عمده ی مواد لبنی در كشور، اظهار داشت: متأسفانه این شیوه ورود موضوع درست نیست و ظاهراً هم این رفتار نادرست باب شده است. موضوع آفلاتوكسین در مواد غذایی موضوعی جهانی است، حداقل چهار دهه نقل محافل علمی و فنی است و بررسی روند آن در ایران نشان میدهد در همه سال های اخیر میزان آفلاتوكسین در مواد غذایی همچون لبنیات و خشكبار روند كاهشی داشته است. متأسفانه هر از گاهی افرادی بدون اشاره به مقدمه و موخره، مطالبی را مطرح می كنند كه نه تنها كمكی به ارتقای سلامت و سواد سلامت جامعه نمی كند بلكه به تشویش اذهان هم می انجامد. وی ادامه داد: آفلاتوكسین موضوعی است كه سال ها است محل تمركز و توجه سازمان بهداشت جهانی، فائو، نظام سلامت و نهادهای نظارتی كشور بوده و موضوع جدیدی نیست. جهانپور، با عنوان این مطلب كه آفلاتوكسین یك معضل در مواد غذایی خصوصاً لبنیات، خشكبار و فرآورده های گیاهی است، افزود: كشورهای مختلف حد مجاز متفاوتی برای آن در مواد غذایی دارند و استانداردهای ایران عموماً در حد استانداردهای ایالات متحده تعریف شده است. البته استانداردهای اروپایی سخت گیرانه تر است. در همه سال های اخیر سعی شده است میزان آفلاتوكسین در محصولات غذایی كم شود و حتی مروری بر تحقیقات نشان می دهد این میزان در مواد غذایی همچون لبنیات تولید داخل روند كاهشی داشته است. وی اظهار داشت: مسؤولین فنی، واحدهای كنترل كیفیت و سازمان غذا و دارو دراین زمینه كوشش فراوانی داشته اند و از این نظر محصولات غذایی بسته بندی و تولیدی صنایع غذایی و لبنی بمراتب وضعیت بهتری از محصولات فله ای و عرضه سنتی دارند. خیلی از محصولات غذایی و لبنی ما با پاس كردن همین استانداردها به خارج از كشور صادر می شود، البته كسی مدعی حذف آفلاتوكسین نیست. لكن طرح موضوع به صورت یك جانبه آن هم به شكلی كه این معضل خاص محصولات غذایی داخلی است و گویی بلایی یك شبه نازل شده بدون اشاره به سوابق و وضعیت سایر كشورها، بطور قطع رفتار اطلاع رسانی درستی نیست. سخنگوی سازمان غذا و دارو، اضافه كرد: مطالعات در كشورهای مختلف نشان میدهد كه ۷ تا ۸۴ درصد آلودگی محصولات لبنی و فرآورده های گیاهی بسته به زمان و فصل نمونه گیری به آفلاتوكسین گزارش شده است. این شاخص در ژاپن تا ۱۴ درصد و در تركیه بیشتر از ۱۲/۴ درصد گزارش شده است، مضافاً اینكه استاندارد حد مجاز آفلاتوكسین در كشورهای مختلف در محصولات مختلف متفاوت می باشد. وی اشاره كرد: در هر حال سازمان غذا و دارو دراین زمینه تلاش لازم را داشته و البته كاهش آلودگی به آفلاتوكسین مستلزم ورود جدی و مشاركت بین بخشی سایر نهادهای متولی تولید غذا و محصولات كشاورزی و دامی و ساماندهی و شناسه دار شدن مزارع و حلقه های اولیه زنجیره تولید است، مضافاً اینكه امروزه تكنیك های حذف یا كاهش آفلاتوكسین در پروسه تولید نیز به مرحله صنعتی شدن رسیده و چشم انداز مثبتی دراین زمینه فراروی صنایع غذایی متصور است. در همین حال، بهادر حاجی محمدی كه چنین ادعایی را در برنامه زنده تلویزیونی مطرح كرده بود، با ارائه توضیحاتی عنوان داشته كه از صحبت های وی برداشت نادرست صورت گرفته است. وی گفته است؛ پیرو شركت بنده در برنامه تلویزیونی سلام بامداد بخیر شبكه ۳ سیما در تاریخ ۲۸ دی ماه ۹۸، در بعضی از رسانه ها به غلط اینگونه تفسیر شد كه تمامی شیرهای تولیدی در كشور سمی هستند و نباید مصرف شوند. حال آنكه بطور قطع چنین چیزی صحیح نیست و بنده نیز چنین منظوری نداشته ام. همانطور كه سخنگوی سازمان غذا دارو اعلام كرد، تلاش مسئولان برای كاهش سم آفلاتوكسین در شیرها سال ها در حال انجام و این مقدار در سال های اخیر به شدت كاهش پیدا كرده و به پایین تر از حدود مجاز رسیده است. حاجی محمدی عنوان داشته است؛ ارقامی كه درباب آلودگی شیرها در چند شهر اعلام گردید مربوط به نتایج چند پایان نامه و طرح تحقیقاتی علمی انتشار یافته در دانشگاه های كشور در سالیان گذشته بوده و به مدلول تعمیم پذیری به تمامی شیرها نیست. مسئولیت صحت و سقم این داده ها با آن پژوهشگران است. البته مطالعات قبلی صرفاً مطالعات اولیه بوده و نتیجه گیری دقیق نیاز به مطالعات ثانویه دارد كه باید در آینده صورت گیرد. وی گفته است؛ مصاحبه اینجانب با این هدف عنوان شد كه كوشش برای حذف كامل این سم در لبنیات جدی تر دنبال شود. خوشبختانه با بازرسی های انجام شده توسط سازمان دامپزشكی و سازمان غذا دارو هم اكنون آلودگی معناداری در شیر و فرآورده های لبنی وجود ندارد و پس جای نگرانی برای مصرف لبنیات و سبزیجات وجود ندارد.

منبع: